Jdi na obsah Jdi na menu
 


Závislost na nosních kapkách je stále častější! Jak se jí vyhnout?

12. 10. 2011

K chladným dnům patří bohužel neodmyslitelně rýma a ucpaný nos. Když už rýmu jednou chytnete, dřív než za pět až sedm dní se jí nezbavíte, i když budete ležet v posteli a pít čaj s citrónem. Aby vás neomezovala na každém kroku, často sáhnete po kapkách nebo spreji do nosu. Můžete si tím ale způsobit nemalý problém.

Nosní přípravky, které nejsou přírodní, se totiž smí používat jen týden a potom začnou mít přesně opačné účinky. V prvních dnech rýmy se sice ucpaný nos krásně uvolní, nateklá sliznice splaskne… Pokud ale kapky budete používat příliš dlouho, sliznice naopak zduří a za chvíli už nebudete moci bez kápnutí v klidu spát ani dýchat.
Na jednu stranu se to zdá neuvěřitelné, ale divili byste se, kolik lidí si pro svůj „oblíbený“ sprej chodí do lékárny klidně i dvakrát týdně. Závislost způsobuje derivát efedrinu, který většina těchto sprejů a kapek obsahuje. Je nebezpečný v tom, že třeba už po pěti dnech přeruší pohyb buněk v nose, čímž způsobí prosáknutí nosní sliznice, a proto máte pořád pocit ucpaného nosu, přestože rýma už dávno zmizela.
A bez další dávky se už nedokážete volně nadechnout. Nevhodné kapky ale mohou způsobit i ještě vážnější problémy, jako je třeba ucpání Eustachovy trubice, zánět středního ucha (takový pacient proto mívá permanentně zalehlé uši), můžete si přivodit dokonce i ztrátu čichu.
Vůbec nejhorší je ale následná léčba ze závislosti. Někdo ji zvládne sám jednoduše tak, že začne abstinovat a smíří se s tím, že třeba čtrnáct dní bude jeho nos trpět, někdo zajde k doktorovi, který mu nejčastěji uleví pomocí kortikoidů. V nejkrajnějších případech, kdy je sliznice až příliš zduřelá, je nezbytný chirurgický zákrok. Sliznice nosu je přitom prvním ochranným štítem našeho těla. Filtruje nečistoty, viry a bakterie ze vzduchu. Její správné fungování tvoří jeden ze základních pilířů naší obranyschopnosti!
Až na vás tedy letos v zimě dolehne rýma, myslete na všechna rizika a pozorně si přečtěte složení nosních kapek nebo spreje, který jste si vybrali. Sázkou na jistotu je samozřejmě produkt, který je stoprocentně přírodní, a tudíž si u něj nemusíte dávat pozor na to, jestli jej používáte pět nebo deset dní.
Vyzkoušejte nosní sprej Vincentka, který se vyrábí i v dětské verzi Junior.
Nosní sprej Vincentka a nosní sprej Vincentka Junior jsou naplněnynepojmenovany-1.jpg oblíbenou léčivou minerální vodou Vincentka, která rozpouští hleny v dýchacích cestách, pomáhá udržovat přirozenou čisticí funkci sliznice a podporuje její imunitu jako primární obranu před infekcí.
Používají se nejen při rýmě, ale také pro zvlhčení sliznice celé nosní dutiny a nosohltanu především při pobytu v prostředí s nízkou relativní vlhkostí vzduchu, v prostorách vytápěných ústředním topením a prostředí znečištěném zejména prachovými částicemi. Jsou 100% přírodní!
Dětská verze Junior má navíc oproti standardnímu provedení menší tlak v dávkovači, poloviční dávku vstřiku a také užší konec aplikátoru pro dětské nosíky.
 
Doporučená cena:
Vincentka nosní sprej (25 ml): 66 Kč
Vincentka nosní sprej Junior (25 ml): 68 Kč
 
Doba užití ani dávkování nosních sprejů Vincentka a Vincentka Junior není nijak omezeno. Lze je užívat jak při již vniklých problémech, tak preventivně pro posílení obranné funkce sliznice nosu.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×