Jdi na obsah Jdi na menu
 


Wellbeing čaje

11. 1. 2010

Inspirován krásou a čistotou přírody Pickwick vyvinul rozmanitou řadu chutných bylinných směsí. Nové bylinné směsi Pickwick obsahují pouze přírodní ingredience, objevené v krásách přírody. Všechny směsi jsou 100% přírodní a neobsahují kofein.

Fruity Rainforest

Tropická směs ovoce a bylin z deštného pralesa

ObrazekKvěty skryté ve spleti zelených listů, jemná kůra stromů a vlhký vzduch prosycený vůněmi. Jakou chuť si představíte, když se v myšlenkách ocitnete uprostřed krásy deštného pralesa? Svěží byliny… a tropické ovoce! Chuť exotické maracuji z tropických oblastí Ameriky jsme nechali vyniknout ve společnosti voňavé citronové trávy a jemné zklidňující meduňky.

 

 

 

Chuť ovlivňují: 

Obrazek

 

 

 

                    Citronová tráva              Maracuja                Meduňka


Citronová tráva se česky správně nazývá Voňatka citronová,
Je nenahraditelnou součástí výtečných čajů a osvěžujících směsí, ale její využití je mnohem širší. V asijské kuchyni (například v thajské) je citronová tráva široce používána jako koření - orientálním jídlům dodává nezaměnitelné aroma. Citronová tráva má také příznivý vliv na trávení. V místě původu je využívána jako podpůrný prostředek při léčbě chřipky, malárie, žaludečních a nervových chorob. Nápoje z citronové trávy významně podporují schopnost koncentrace.


Další tipy:

Citronová tráva v kuchyni:

Při přípravě jídel se dá zužitkovat prakticky celá rostlina. jemně pokrájené spodní části výhonků a cibulek se přidávají čerstvé do zeleninových salátů nebo jsou součástí různých polévek, omáček a pokrmů z masa, drůbeže či ryb. Tužší stvoly se zpracovávají při vaření podobně jako naše naťová zelenina či francouzské bouquet garni – svázané se vloží na počátku vaření do pokrmu a před podáváním se vyjmou.


Citronová tráva na zahradě

Citronová tráva lze vypěstovat i v českých podmínkách. Zásadou je umístit rostlinu na slunném místě, má ráda vydatnou zálivku, vždy ale až po úplném vyschnutí půdy. Rostlinku vsaďte do květníku o průměru min 20 cm a zasypte hlinitopísčitou, dobře propustnou půdou.


Maracuja pochází z tropických pralesů Brazílie. Český název je Mučenka jedlá.. Název mučenka pochází z obrazců nádherných květů, které připomínají trnovou korunu Ježíše Krista. Tato liána se pěstuje na plantážích v tropických a subtropických oblastech. Oválné plody mají žlutou, modrou nebo fialovou barvu. Mají tenkou kožovitou slupku, pod níž je ukryta šťavnatá dřeň, která chutí trochu připomíná broskev.

Maracuja je bohatá na vitaminy B, C, provitamin A, vápník, železo a také obsahuje dietní vlákniny. Pro svou atraktivní exotickou chuť je nezbytnou součástí tropických džusů a nápojů. V místech původu se z maracuji dělají i džemy, nejrůznější dezerty nebo i máslo. Velice oblíbeným a rychlým občerstvením je drcený led s maracujovou dužinou.


Maracuja na zahradě:

Tato rostlina je vlastně tropická liána, kterou můžete pěstovat např. v zimních zahradách nebo bytech. Nejraději se jí daří v těžké jílovité půdě ze zahrádky. Je třeba ji každoročně přesazovat do cca o 5 cm většího květináče. V zimě je nutné omezit zálivku a uchovat rostlinu při teplotě mezi 5-10 stupni Celsia.


Maracuja v kuchyni:

Zejména díky osvěžující chuti je maracuja vhodná jako ochucovadlo do ovocných nápojů nebo pohárů. Exotická chuť ovoce vynikne také v ovocných salátech, dezertech, apod. Při překrojení vybíráme dužinu lžičkou. Vhodná je též přo přípravu šťávy.



Meduňka. Pochází z jižního Středomoří a jižní Evropy. Ve střední Evropě se pěstuje na polích a zahradách, ale setkáváme se i s planě rostoucími bylinami.

Meduňka je již přes tisíc let ceněna pro její příznivé účinky na lidský organismus. Odvar z meduňky je vhodný pro navození klidu například při bušení srdce nebo srdeční neuróze a také pro dobré zažívání. Meduňka velice příznivě ovlivňuje kvalitu spánku a proto bývá tato bylinka přidávána i do aromaterapeutických polštářků. Z listů se rovněž připravuje meduňkový likér a terapeutický olej. Meduňka se používá také jako koření - v kuchyni se uplatní jako dochucovadlo salátů, octů, polévek, omáček nebo masitých jídel.

Meduňka v kuchyni:

Meduňka slouží v kuchyni zejména jako koření pro ochucování jídel, zejména ke zvěřině, omelet či polévek. Je využívána v čajových směsích, aromatizují se s ní některá vína a likéry. Dobrým tipem pro zpestření drinku je zamražení meduňky do kostek ledu.


Meduňka na zahradě:

Meduńka je bylina asi 120 cm vysoká. Nejlépe se pěstuje na kořeninové zahrádce, kam si můžete chodit pro lístky podle potřeby. Zásobu na zimu sklízíme před květem, kdy listy obsahují nejvíce vonné silice, následně je sušíme na stinném a větraném místě.



Fresh Mountain

ObrazekOsvěžující směs bylin z horských oblastí

Čistý chladivý vzduch, vítr a nedotčená příroda. Svobodně rostoucí divoké rostliny. Jak vytvořit chuť, která nám přiblíží nespoutanost a ryzí krásu horských oblastí? Z jednoduché směsi svěžích bylin! Objevili jsme pro vás zajímavou kombinaci chladivé máty, aromatického eukalyptu a lehkého doteku citronové trávy.



Chuť ovlivňují: 

Obrazek

 

 

                Citronová tráva               Eukalyptus                Máta


Eukalyptus. Česky nazýváme tento strom Blahovičník. Býval oblíbeným všelékem australských domorodců. Dnes je užíván především proti infekcím a průduškovým obtížím. Z listů některých druhů eukalyptu se získává esenciální olej, který je používán pro výrobu léků, aromateraeutických směsí a také k výrobě mentolu a thymolu. Moderní výzkumy ukazují, že eukalyptus je výborný antibaktriální prostředek. Eukalypty se pěstují také jako okrasné stromy nebo se vysazují k vysoušení zamokřených oblastí.


Eukalyptu na zahradě:

Rostlina roste velmi rychle, takže je možno listí sklízet velmi často. Rostlina vyžaduje pravidelnou,v létě zvýšenou zálivku. Pozor na dlouhodobé přemokření substrátu.V zimním období je třeba zálivku omezit v závislosti na teplotě prostředí. Pro zdárný a rychlý růst je nejvhodnější zemina ze směsi: 60 % zahradnického substrátu a 40 % rašeliny. Eukalyptus je nutno přesazovat každým rokem do většího květináče. Při přesazování nesmíme porušit kořeny.


Máta se využívá především v léčitelství. Hlavní složkou je mentol, který zchlazuje a znecitlivuje, takže dokáže zmírňovat svědění či menší bolest. Máta je vhodná při všech druzích žaludečních potíží a zlepšuje i stavy při kocovině. Působí proti nadýmání a má příznivý vliv na nervovou soustavu. Zvláště vhodná je při nachlazení či chřipce.Aromatická máta nachází své místo i v kuchyni, hodí se například do různých moučníků. Velice oblíbeným nápojem z máty je Mojito.


Máta na zahradě:

Máta je bylina vysoká až 60 cm, nejlépe se množí sazenicemi Není náročná na půdu, avšak je velmi citlivá na sucho. Lze pěstovat i na balkóně nebo v bytě.


Máta v kuchyni:

Díky protizánětlivým účinkům máty se zejména používá v čajových směsích – pro léčení cest dýchacích a při nachlazení. Také má pozitivní vliv na nervovou soustavu, uvolňuje křeče. Lze ji přidávat do nápojů, cukrovinek nebo jí lze ochutit maso společně s dalšími druhy koření.


Sweet Savannah

ObrazekHřejivé koření a byliny ze savany

Nekonečný klid a husté zlaté traviny vlnící se ve větru. Stáda antilop pasoucích se mezi keři. Jaká chuť nejlépe vystihne náladu vyhřáté savany? Hřejivá směs bylin a koření! Jako základ jsme použili africký medový keř a rooibos. Chuť ozvláštnila stimulující skořice a zjemnily ji sladké datle.



Chuť ovlivňují:

Obrazek

 

 

                     Medový keř               Skořice                        Datle


Medový keř pochází ze savan a podhorských oblastí jižní Afriky. Tento keř vděčí svému jménu za opojnou vůni medu, kterou kolem sebe šíří. Anglicky se nazývá Honeybush. Čaj z medového keře připomíná chutí rooibos, ale je ještě sladší. Má výborné účinky proti nespavosti a při léčbě alergií. Je vhodný i při zažívacích potížích nebo jako povzbuzovač chuti k jídlu. Medový keř obsahuje mnoho minerálů a vitamínů. Také snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Skořicovník je tropický stálozelený strom dorůstající výšky 10 až 15 metrů. Jeho domovinou je Srí Lanka. Aromatická kůra tohoto stromu je skořice. Má pikantně nasládlou chuť a velice příjemnou vůni. Z listů, květů i větví se získává skořicový olej.

Kůra po usušení vytvoří charakteristické zámotky, jakési dvojruličky, s nimiž se setkáváme jako s kořením, které přidáváme nejčastěji do sladkých pokrmů, pečiv nebo do kompotů či ovocných salátů. Chuť skořice je využívána i ve farmaceutickém průmyslu pro zjemnění nepříjemné chuti některých léčiv. Dále můžeme skořici nalézt v likérech, ve voňavkách, v mýdlech, zubních pastách atd. Skořice podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a snižuje krevní tlak.


Skořice v kuchyni:

Skořicí celou i mletou ochucujeme sladké i slané pokrmy. Kaše, moučníky, kompoty, pudinky, jablkový závin, dušená masa, rýže, pilaf, omáčky, polévky, svařené víno, punče apod. V orientální kuchyni se přidává do masitých i rybích pokrmů.


Datle - plody datlovníku obecného, palmy, která dorůstá do výšky až 30 metrů a jejíž listy mohou být dlouhé i přes dva metry. Toto ovoce skvělé sladké chuti obsahuje všechny vitamíny kromě vitamínu E, dále je velice bohaté na vápník, draslík, železo a měď. To znamená, že datle mohou příznivě působit na vývoj zubů a kostí, na odvodnění a snížení tlaku, na tvorbu červených krvinek a na tvorbu krve. Jsou prý vhodné i pro podporu soustředění a jako mentální vzpruha. Také jsou považovány za mírné afrodiziakum. Datle jsou vynikající pro děti jako zdravá náhražka za prefabrikované sladkosti.


Datlovník na zahradě:

Datlovník vyžaduje pro pěstování vyšší teplotu, proto se používá jako dekorativní rostlina v interiérech. Ze středu rostliny nejprve vyrůstají jednotlivé listy, kmen se začne vytvářet později. Po pěti letech dosahují listy délky 2 metry, proto je třeba počítat s větším prostorem.


Datle v kuchyni:

Plody se konzumují čerstvé i sušené. Obsahují vysoké procento ovocného cukru a proto jsou velice sladké a dodávají rychlou energii. Slouží také k přípravě moučníků, pečiva a cukroví.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×