Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlety s novým rozměrem aneb není třeba se bát lezení

19. 4. 2010
Teplé dny již klepou na dveře, tak proč nevyzkoušet něco nového? Proč si nedopřát trochu zdravého adrenalinu a napětí? Lezení dnes již není výsadou podivných dobrodruhů a hazardérů. Jeho kouzlu podléhá stále více obyčejných lidí, kouzlu „nebezpečí“ a překonávání sama sebe. A možností jak začít je dnes už mnoho, zvlášť s nastupujícím obdobím, kdy příroda láká ven. HUDYsport, specialista na lezení, navíc vychází novým nadšencům vstříc akcí Lezecké jaro, kde lze získat veškeré lezecké vybavení s 20% slevou.


Tradiční horolezectví zaznamenalo několik proměn a vývoj různými směry. Z původního extrémního zdolávání vrcholů, které lákalo odvážné jedince již od pradávna, se vytvořila široká paleta sportovních disciplín. Ty jsou dnes již běžně dostupné každému a přináší nádech dobrodružství i těm, kteří neradi riskují své životy na osmitisícovkách.

 

Absolutně bez obav si můžete zajít tzv. zaboulderovat. Jedná se o nejjednodušší lezení bez lana do výšky několika metrů, kde padáte do měkkých matrací jako do peřinky. Kromě lezecké obuvi, kterou si lze obvykle na boulderu zapůjčit nebo koupit např. v HUDYsportu, není na boulder potřeba vůbec nic. Snad jen pevná vůle a chuť bojovat.

 

Boulder bývá velmi často tréninkem nebo jakousi přestupní stanicí k lezení s lanem na umělé stěně do výšky několika desítek metrů (obvykle kolem 12 m – 14 m). Leze se ve dvojici, kdy jeden vždy jistí toho druhého. Proto je dobré vzít s sebou partnera, kterému důvěřujete. A ačkoli může lezení vypadat složitě, nic složitého to není. Ideální je začít s někým, kdo již nějaké zkušenosti získal, většina lezeckých center nabízí také instruktory, kteří vysvětlí základy jištění, zbytek je pak již na vás a na vašem odhodlání vylézt až nahoru, překonat strach a námahu a stěnu zdolat. „Umělé stěny představují způsob, jak s lezením jednoduše a bez obav začít a jak se udržet v kondici přes zimu. Na výběr je na stěnách mnoho různých obtížností, kde si své najde opravdu každý, od úplných začátečníků až po profesionály,“ říká Dušan Stuchlík, zkušený horský vůdce, člen Mezinárodní asociace horských vůdců (UIAGM) a zároveň produktový manažer HUDY sportu.

 

Od lezení na umělé stěně chybí již jen krůček k cestě do skal. I ve skalách bývají jednoduché cesty pro začátečníky, takže není třeba se ničeho bát. Vhodné skály lze najít po celé České republice i v zahraničí. Vládne na nich příjemné přátelské prostředí a každý Vám případně rád poradí. Při lezení stoprocentně zapomenete na veškeré starosti, protože zaměstná vaší mysl na plno. Dokonale se tak očistíte od všeho stresu. Pocit zdolané skály je navíc jeden z nejkrásnějších pocitů, který rozhodně stojí za to okusit. „Pokořit horu, skálu nebo i jen vylézt na umělé stěně novou cestu je něco, co člověka vždy naplní spoustou energie. Člověk musí překonávat sám sebe, bojovat se svou vůlí, posouvat hranice svých možností, a to je na tomto sportu to nejkrásnější,“ dodává Dušan Stuchlík.

 

Lezení využijete také na pěších túrách ve vyšších horách, kde se často můžete setkat s tzv. ferrátami. I tady je nezbytné znát techniku jištění.

 

Do skal a na vysokohorské výlety je již potřeba mít kvalitní vybavení. Špičkové vybavení, na které se budete moci spolehnout nabízí HUDYsport, kde vám také odborníci ochotně pomohou s výběrem. K základním pomůckám, bez kterých se při lezení (kromě boulderu) neobejdete, patří lano, sedák, karabiny a lezecké boty. Nejdůležitější informace o lezeckém vybavení, vytvořené zkušenými lezci, jsou k dispozici také na stránkách HUDYsportu – www.hudy.cz.

 

Ukázky spolehlivého vybavení z HUDYsportu:

 

ObrazekMikina Windwall, Wild Roses

Něžná fleecová bunda s kapucí a potiskem Windwall od firmy Wild Roses plná ženskosti poskytne pohodlí a zároveň eleganci. Má výborné termoizolační vlastnosti a střih, který jednoduše padne.
Materiál: Thermo Stretch
Hmotnost: 490 g (M)
Velikost: XS-XXL
Barva: černá, červená
Cena HUDYsport: 3250 Kč

 

Obrazek
Dámské kalhoty King, Wild Roses

Dámské kalhoty s voděodolnou úpravou pro nepřebernou škálu sportovních aktivit. Mají anatomicky tvarovaná kolena, 2 postranní kapsy na zip, stahování na spodní části nohavic, reflexní proužky a výztuha na kolenou a vnitřní straně lýtek. Pohodlnost a volnost pohybu zajišťuje elastický pas s logem Wild Roses.
Materiál: 90% Polyester, 10% Spandex
Velikost: XS-XL
Barva: černá
Cena HUDYsport: 3590 Kč

 

ObrazekCobra, La Sportiva®

Nazouvací univerzální lezečka, která se řadí mezi měkčí modely. Je oblíbená pro její snadné nazouvání a pohodlnost, přestože se jedná o botu velmi asymetrickou a prohnutou, v základní kategorii. Je vybavena dvěmi nazouvacími poutky. Usnadní přesné a stabilní postavení nohy na stupu stěny nebo na skále.
Svršek: jemná kůže
Podšívka: bez podšívky
Mezipodešev: Laspoflex 0,8 mm
Podešev: Vibram® XS GRIP2 3,5 mm
Hmotnost: 350 g (pár vel. 42)
Rozsah velikostí: 36–46 v EU
Cena HUDYsport: 1790 Kč

 

Obrazek
Pánské triko Alberta Tek Tee, The North Face®

Funkční pánské sportovní triko s krátkým rukávem z rychleschnoucího materiálu poskytuje zároveň ochranu proti UV a UPF záření.
Materiál: 100% Polyester
Velikost: S-XXL
Barva: modrá
Cena HUDYsport: 850 Kč

 

ObrazekTříčtvrteční pánské kalhoty Free Synt 3/4 Pants, Montura®

Jasná volba pro letní lezení a bouldrování. Ideální kombinace větruodolných materiálů s elastickými panely, navíc doplněná o nezaměnitelný design.
Materiál: Super Bistretch Light, Air Barrier Shell
Hmotnost: 190 g (L) Velikost: S-XXL
Barva: červená/šedá, šedá/černá
Cena HUDYsport: 1850,- Kč

 

Obrazek
Mantis, La Sportiva®

Tvrdší lezečka na suchý zip vhodná na umělé stěny, lezení na tvrdém pískovci nebo žule. Měkké polstrování z ní dělá velmi pohodlnou botu základní kategorie. Je vybavena 2 nazouvacími poutky, o pevné upínání se starají 3 suché zipy. Pohodlnost dodává jazyk z měkčeného materiálu.
Svršek: kůže
Podšívka: v přední části
Podešev: FriXion® RS 5 mm
Hmotnost: 540 g (vel. 42)
Rozsah velikostí: 34-47 v EU
Cena HUDYsport: 1690 Kč

 

Obrazek
Sáček na magnézium, Rock Empire®

Magnézium při lezení absorbuje pot a vlhkost na rukou. Vytváří tření mezi prsty a chyty, takže se budete držet lépe a pevněji. Aby bylo magnézium vždy po ruce, používají se sáčky různé velikosti (také podle velikosti vaší dlaně), které se obvykle připevní na poutko úvazku nebo kolem pasu.
Cena HUDYsport: 255,- Kč

 

ObrazekGuardian QB, Rock Empire®

Top model úvazku pro skalní sportovní lezení. Úvazek s dvojitým navazovacím okem pro technické lezení a jištění na stanovišti. Nastavitelné nohavičky zajišťují pohodlí i bezpečnost. Úvazek je vybaven čtyřmi poutky na materiál s pevností 5 kg a dvojitým navazovacím okonovým 3D polstrováním.
Hmotnost: 502 g (M)
Velikost: XS-XL
Konstrukce: sendvič s polstrováním
Přezka: QB
Poutka na materiál: popruhová
Cena HUDYsport: 1620 Kč

 

Obrazek
Guard, Rock Empire®

Univerzální jistící pomůcka, tzv. kyblíček pro lano o průměru 9-11 mm umožňuje velmi jednoduché jištění, které zvládne každý - od jemné dívky po statného muže.
Hmotnost: 54 g
Cena HUDYsport: 290 Kč

 

ObrazekKarabina HMS Compact Bet Lock, Camp

Další pomůcka nezbytná k bezpečnému jištěni. Pomocí karabiny se přes lano a „kyblíček“ (nebo osmu atd.) připoutává jistící k jištěnému.
Kód: 1256.01
Hmotnost: 89 g
Typ: HMS
Nosnost podélná/příčná/otevř.zámek: 22 / 10 / 6 kN
Rozevíratelnost: 25 mm
Barva: stříbrná
Cena HUDYsport: 290,- Kč

 

Obrazek
Lano Fanatic 10, Roca

Jednoduché lano pro sportovní lezení s vodoodpudivou úpravou povrchu.
Hmotnost: 65 g/m
Délka: 50, 60, 75 m
Počet pádů: 10
Rázová síla: 840 daN
Posuv opletu: 0 mm
Uzlovatelnost: 0,7
Prodloužení: 30,2 %
Typ: jednoduché
Průměr: 10 mm
Barva: modrá, zelená, hnědá, oranžová
Cena HUDYsport: 2960 Kč (50 m)

 

ObrazekVak na lana, Rock Empire®

Jednoduchý vak s ochrannou plachtou pro přenos všeho nutného k lezení, včetně lana nebo svačiny je vybaven jedním popruhem a můžete jej nosit také jako tašku přes rameno.
Cena HUDYsport: 890 Kč

 

Lezecké centrum lze najít dnes v každém větším městě. V Praze můžete vyrazit třeba na SmíchOff, kde je 150 různých cest ve všech možných obtížnostech a boulder, a kde si můžete pro začátek i zapůjčit základní lezecké vybavení. Pokud vás to láká do rovnou do přírody, tady je několik tipů s uvedením obtížností (1 – nejjednodušší cesty, 10 – nejobtížnější cesty):

 

 

 

Název

Oblast

Lokalita

Obtížnost

Havraní věž a stěna

Skály U Velké Javorské

Česká Lípa

1 až 8-

Domoradice

Domoradice

České Budějovice

1 až 8-

Stará strana

Stará strana

Písek

1 až 8

Alkazár

Srbsko

Střední Čechy

2 až 10+/11-

Divoká Šárka

Divoká Šárka

Praha

2-8

Skály v údolí Zlatého potoka

Skály v údolí Zlatého potoka

Západní Čechy

2 - 7 (5+)

 

Lezecké jaro v HUDYsportu ve dnech 19. 4. 2010 – 9. 5. 2010 dává příležitost vybavit se na „adrenalinové“ výlety s 20% slevou (sleva na veškeré lezecké vybavení). Možností a krásných míst je mnoho,tak proč sedět doma! Seberte odvahu a vyrazte vstříc novým, nevšedním zážitkům!

 

 

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×