Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trendy v jazykových kurzech v zahraničí 2013: U žen bodují románské jazyky, hitem mužů je Kanada

settembre.jpgPřes 60 % účastníků jazykových kurzů v zahraničí jsou dívky a ženy. Stejně jako muži jezdí nejčastěji studovat praktickou angličtinu, ale zároveň také vyhledávají libozvučné románské jazyky, které opačné pohlaví příliš nelákají. V případě francouzštiny ženy doslova dominují – na těchto kurzech bývá žen v poměru k mužům zhruba 75 %. Rovněž u italštiny a španělštiny je podíl žen vysoký, kolem 70 %. Ženy mají početní převahu i ve většině destinací, s výjimkou Kanady. Muže sem jednoduše táhne příroda a hokej, zatímco ženy zde odrazuje počasí.

„Ženy se často učí cizí řeč kvůli kultuře, která je s daným jazykem spojená. Francouzština, italština i španělština mají přitažlivou kulturu, kvalitní módu a zajímavou kuchyni. Navíc jde o země, které jsou pro ženy atraktivní slunečným počasím a mořem,“ vysvětluje rozdílné přístupy obou pohlaví k jazykům Karel Klusák, ředitel cestovní kanceláře INTACT specializované na individuální jazykové kurzy v zahraničí.
Ženy jezdí za jazykem častěji než muži také do teplých exotických zemí, jako jsou třeba Maroko, Guatemala či Mexiko. „Jedinou výrazně mužskou destinací je Kanada, kde muži představují asi 60 % studentů. V případě USA je to naopak – 60 % představují ženy,“ říká Klusák. Podle něj muže přitahuje na Kanadě divoká příroda a hokej. Ženy naopak odrazuje představa chladnějšího klimatu. „Kanada zkrátka nemá Floridu, Havaj, Los Angeles ani Hollywood,“ konstatuje ředitel INTACTu.

dublin.jpg

Ženy nad muži převažují i ve věkové kategorii studentů nad 50 let, kteří u CK INTACT tvoří sedm procent klientely. Jezdí nejčastěji po Evropě, oblibě se u nich ale těší také Jihoafrická republika. „Tito klienti si většinou plní své sny, kombinují jazyky s dovolenou, cestují mimo hlavní turistickou sezónu,“ přibližuje Klusák s tím, že ještě před pár lety, před nástupem ekonomické krize, jezdili třeba senioři více na Nový Zéland.
Anglie versus Malta
Největší zájem napříč pohlavími i věkem je samozřejmě o studium angličtiny. Tradičními rivaly v anglicky mluvících destinacích jsou Velká Británie a Malta, která ovšem kvůli drahým letenkám v poslední době ztrácí své dřívější výhody v podobě nižších cen kurzů a ubytování. Navíc má problém s přímými lety, které jsou u Čechů stále oblíbenější.
„Obecně se projevuje nechuť klientů cestovat s přestupem, dávají přednost přímým letům. I to je jeden z důvodů největšího zájmu o kurzy angličtiny ve Velké Británii,“ míní dlouholetý profesionál z oboru Klusák. Díky víc než desítce britských letišť se do konkrétního místa studia dostanete jednoduše a pohodlně. Lety jsou navíc cenově dostupné.
Oproti tomu na Maltu létají z Prahy v nejžádanější letní sezóně jen dva přímé spoje týdně, navíc v noci. „Ceny kurzů na Maltě jsou v podstatě stejné jako ceny kurzů v Británii, zatímco letenky stojí dvojnásobek,“ přibližuje Klusák. Malta si ovšem nadále udržuje vysokou popularitu kvůli mnohem lepšímu počasí, než jaké panuje v Anglii.

malta-studentky.jpg

Na třetí příčce zájmu o studium angličtiny jsou Spojené státy. „V zimní sezóně nejsou do USA žádné přímé lety, v létě by ale měly fungovat do New Yorku,“ upřesňuje šéf CK INTACT, která byla opakovaně nominována na nejlepší jazykovou agenturu ve střední Evropě. 
-náct nebo -cet?
Málokdo touží po tom, ocitnout se při výuce v roli Milana Šteindlera z filmu Vrať se do hrobu. Většina zájemců o studium jazyka čím dál víc upřednostňuje pobyt mezi vrstevníky. Zahraniční jazykovky na to reagují a snaží se přicházet s nabídkami šitými více na míru jednotlivým věkovým skupinám. Aby nehrozilo, že čtyřicátník skončí mezi teenagery nebo naopak.
„Horkou novinkou je například škola EC Londýn Covent Garden, která nabízí obecnou i obchodní angličtinu a kterou navštěvují výhradně studenti starší třiceti let,“ uvádí Klusák. Pokud si nevíte rady s výběrem konkrétního kurzu, na www.intact.cz Vám poradí.

Nejpočetnější skupinu zákazníků ovšem představují u INTACTu mladí lidé ve věku 15 až 18 let. Atraktivní prázdninové pobyty pro teenagery s výukou angličtiny v Anglii a na Maltě a s bohatým doprovodným programem se obvykle vyprodají už na jaře. Letos tato cestovní kancelář nabízí na www.intact.cz speciální akci „Sleva s kamarádem“. Pokud si Váš syn či dcera vyberou takto označený pobyt v délce nejméně tří týdnů a přihlásí se na něj s kamarádem, oba dostanou tisícikorunovou slevu.
Zahraniční jazykovky nabízejí teenagerům buď kurzy pro mládež od 12 do 17 let, nebo pro studenty od 16 do 20 let. V čem je rozdíl? Zatímco mladší, čtrnácti- až patnáctiletí studenti mají rádi pečlivě zorganizovanou celou dobu kurzu a vítají doprovodný program nabitý zábavnými aktivitami, starší studenti už chtějí mít i volný čas pro sebe. „Kurzy pro studenty ve věku 16 až 20 let mají obvykle program na tři odpoledne a tři večery v týdnu a celodenní sobotní výlet. Zbylá odpoledne a večery mohou strávit podle svých představ,“ popisuje Klusák. Studium s CK INTACT probíhá vždy na akreditovaných školách s rodilými mluvčími s pedagogickým vzděláním a praxí. V nabídce jsou i kurzy s pedagogickým doprovodem.

clubclass-three-cities-tour.jpg

Pokud jde o ubytování, nejvyhledávanější je hostitelská rodina. Její bonus je v tom, že vlastně v cizí řeči komunikujete i „doma“. Na kurzech ale můžete bydlet klidně i na školní koleji nebo v hotelu. „Abyste byli s pobytem spokojení, určitě si zvolte ubytování podle vlastního gusta,“ doporučuje Klusák. Zároveň upozorňuje na příjemnou novinku v rámci ubytování, kdy některé školy začaly garantovat wifi připojení k internetu v hostitelských rodinách zdarma. „To dříve buď nebylo, nebo bylo, ale za příplatek,“ podotýká.
O společnosti INTACT – studium v zahraničí
Řadu let úspěšně organizuje jazykové kurzy v zahraničí a také středoškolské studium v cizině. Letos zahájila již 23. sezónu. V ČR má nejširší nabídku výukových jazyků a destinací, zakládá si na špičkových kvalitních službách a kompletním zákaznickém servisu. Opakovaně byla nominována na nejlepší jazykovou agenturu ve střední Evropě. Má nezbytný statut cestovní kanceláře, která je pojištěna proti úpadku a nabízí cestovní i zdravotní pojištění. Garantuje nejnižší ceny na trhu.

Více informací na www.intact.cz, případně na https://www.facebook.com/intact.studium

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×