Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajemství bílého čaje

26. 3. 2007
Obrazek

Bílý čaj představuje ten nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. Dříve jej směli popíjet jen čínští císaři, tak byl vzácný a výjimečný. Dnes jeho přednosti postupně objevuje i západní svět a bílý čaj pomalu dohání v oblibě čaje zelené.  Příčinou je jednak jeho jemná, lahodná chuť a současně blahodárné účinky, které má na náš organismus.

Co je to bílý čaj?

Jedná se o druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny „Camellia sinensis“. Křehké lístečky se mohou sbírat pouze během krátkého období v roce. Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno.

A kde se vzal?

Bílý čaj pochází z Číny, jeho historie sahá více než 1200 let zpět do minulosti. Velké oblibě se těšil pro svoji vzácnost a výjimečnou kvalitu zejména za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960–1279 n. l.). Po dlouhá staletí byl považován pouze za nápoj císařů. V důsledku této tradice si bílý čaj dodnes udržuje pověst výjimečného nápoje.

Pěstování a sběr bílého čaje

Až donedávna byl bílý čaj známý pouze na Východě, zejména v Číně. Nyní se však jeho konzumace postupně šíří do celého světa, kde si získává čím dál větší oblibu. Bílý čaj se nicméně stále pěstuje pouze na malém území v Číně, Indii a na Srí Lance.

Jeho pěstování je velice náročné a specifické. Křehké čajové lístečky se sbírají ručně vždy na začátku vegetačního období (konec března až začátek dubna) a jejich výběru se věnuje velká pozornost – k výrobě bílého čaje slouží pouze mladé pupeny pokryté jemným chmýřím. Znamená to, že bílý čaj lze sbírat pouze několik dní v roce a jen časně zrána, kdy na plantážích ještě leží ranní rosa, a lístky jsou zavřené.

Po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani nefermentuje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti.

Nálev z bílého čaje je světlý a vyniká lahodnou chutí – znalci jej považují za opravdovou delikatesu mezi čaji.

Bílý čaj prospívá zdraví

Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné antioxidanty.

Východní medicína používá čaj jako lék už po staletí. Bílý čaj byl považován za zvláště účinný prostředek ke snižování horkosti, zmírnění vlivu vlhkosti a povzbuzení trávicí soustavy. Dnes objevuje starobylou čínskou moudrost i západní svět a vědci moderními metodami přicházejí na to, že čaj má na naše zdraví skutečně blahodárný vliv.

Obrazek

Za příznivými účinky bílého čaje na lidské zdraví stojí jeho vysoký obsah přírodních antioxidantů. Antioxidanty jsou přírodní látky, které zabraňují předčasnému stárnutí a udržují náš organismus v dobré kondici, protože mají schopnost bojovat s volnými radikály. Naše tělo si je dokáže ve velké míře vytvářet samo, ale důležité je také jejich získávání z přírodních zdrojů. Antioxidanty pomáhají v boji proti stresu, bakteriím a virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem i zažívání. Podle odborníků jsou antioxidanty významným pomocníkem v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. A současně se shodují na tom, že účinnost přírodních antioxidantů, přítomných v čaji nebo ovoci, je mnohem vyšší než v potravinových doplňcích. Bílý čaj má současně nejnižší obsah kofeinu, který může do jisté míry náš organismus zatěžovat.

Bílý čaj je zkrátka přírodní „skvost“, který je již po staletí ceněn pro své výjimečné vlastnosti – jedinečná a lahodná chuť potěší naše smysly a účinné přírodní složky navíc prospějí našemu zdraví.

Zdroj:  Pickwick
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

neznam

(zakhana, 25. 5. 2007 8:35)

v zivote jsem ho nepila...ale rada bych ho vyzkousela

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×