Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smetanové delikatesy pro každou příležitost – sladká variace

Smetana je oblíbenou delikatesou, která dodá pokrmům jemnou a krémovou chuť. Nemusí být zákonitě synonymem pro hutný či těžký pokrm, ale ve správném poměru a použití je tou pověstnou třešničkou na dortu, která dodá jídlu vynikající chuť a žádanou konzistenci. V některých pokrmech tvoří důležitý základ, v jiných jen dotváří lahodnou chuť.

Nechte se inspirovat recepty, které oceníte nejen na jaře, ale i v horkých letních měsících.
 
moelleux-chocolat.jpgLahodný čokoládový dezert
 
1 hrnek hrubé mouky
1 čokoláda na vaření
250 ml smetany ke šlehání Yoplait 30%
4 lžíce kakaa
1 lžička kypřícího prášku
1/3 hrnku cukr moučka
2/3 kostky tuku na pečení
4 vejce
 
Čokoládu pomalu rozpustíme ve vodní lázni s máslem. Mezi tím ušleháme šlehačku do pevné hmoty. V míse ušleháme cukr a celá vejce do hladké pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku (do které předem vmícháme prášek do pečiva) a kakao.
Směs nalijeme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 min.
 
Tip: Pokud máte rádi oříšky, můžete je vmíchat před pečením do těsta. Vychladlý dezert můžeme před rozkrájením ozdobit čokoládovou polevou či jen posypat práškovým cukrem.
 
Panna Cottapanacota.jpg
 
1 l Yoplait smetany ke šlehání 30%
6 lžic krystalového cukru
6 plátků želatiny (10 g)
voda či mléko
snítka máty
 
Nejprve si připravíme želatinu dle přiloženého návodu - (pro ještě lepší chuť můžeme místo vody použít mléko). Mezi tím do jiného kastrolu nalijeme šlehačku, osladíme a zahřejeme ji na cca 80 °C. Šlehačku nesmíme vařit, jakmile se z ní začne lehce kouřit, stáhneme teplotu na minimum a pomocí šlehací metly pomalu vmícháme scezenou nabobtnalou želatinu.
 
Získanou hmotu již dále nevaříme, ale hned ji nalejeme do připravených formiček (formičku je dobré předem vypláchnout studenou vodou nebo trochu nachladit). Dezert necháme vychladnout a poté dáme ztuhnout nejméně na 6 hodin do ledničky.
 
Vychlazený krém překlopíme z formiček na talíř, ozdobíme ovocem či horkou polevou a snítkou máty.
 
verrine-fraise.jpgPohár s jahodami a javorovým sirupem
 
1 kg jahod
2 lžíce javorového sirupu
250 ml smetany Yoplait ke šlehání 30 %
1 citron
1 lžíce vanilkového pudinku
1 ks máty
3 lžíce jahodového sirupu
 
Asi hodinu před servírováním očistíme a omyjeme jahody. Plody osušíme a rozpůlíme. Poté pokapeme jahody javorovým sirupem, vložíme do připravených pohárů či skleněných misek a necháme odležet, aby pustily šťávu. Smetanu osladíme vanilkovým cukrem a našleháme a velmi pomalu (aby se šlehačka nesrazila), po malém množství zašleháme cca 1 lžíci citronové šťávy. Jahody zakapeme citronovou šťávou. Hotovou šlehačkou naplníme cukrářský sáček a každý pohár pěkně ozdobíme. Pohár pak můžeme ještě zlehka přelít javorovým sirupem a ozdobit lístky máty a kousky zbylých jahod.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×