Jdi na obsah Jdi na menu
 


Procvičte mysl i na dovolené!

25. 7. 2015

foto1.jpg

Léto je v plném proudu a odpočinout si na dovolené se chystá snad každý z nás. Právě dovolená je ideální příležitostí k tomu, sblížit se s rodinou a zažít věci, na které v běžném pracovním životě a během školního roku nemáme čas. U venkovních aktivit vás ale může pořádně potrápit počasí, a proto je dobré mít v záloze několik činností, u kterých zabavíte sebe a své ratolesti, i když počasí není ideální. Vedle aktivního trávení času na dovolené je navíc potřeba zařadit také klidnější aktivity a to převážně pro děti – ty potřebují rovnováhu mezi pohybem a poklidnější, kreativnější formou odpočinku.

Na dovolené nemá většina z nás možnost trávit volný čas tak, jak jsme zvyklí doma. V hotelech a převážně kampech často není k dispozici televize nebo internet, a proto jsme nuceni vymýšlet alternativní způsoby odpočinku během dlouhých letních večerů nebo poledních pauz, kdy na sluníčko nevychází ani největší odvážlivci. Z pravidla největší problém bývá se zabavením děti – ti totiž během školního roku často dávají přednost dlouhému vysedávání u počítače anebo naopak, pouštějí se do nebezpečných dobrodružství, které mohou skončit úrazem.

Spokojená dovolená se střídáním aktivit

Klíčem k povedené dovolené, kterou si užijete jak vy, tak vaše děti, je střídání aktivit, kterými zaplníte váš čas na dovolené. Mnoho lidí se snaží během dlouho očekávaného volna získat co nejvíce zážitků a zažít mnoho dobrodružství i přes varovné signály svého organismu, který vyžaduje odpočinek. Cestování, sport a aktivní dovolená jsou nejoblíbenějším a také nejzábavnějším způsobem trávení dovolené, avšak po dni stráveném v přírodě na kole, potápěním, nebo prohlídkou památek by měl na řadu přijít odpočinek a spíše pasivní aktivity. Jako ideální se tak nabízí například četba knihy, luštění křížovek nebo hraní stolních her. Ty mají navíc tu výhodu, že na rodinné dovolené fungují jako stmelovací prvek. Rodina se sejde pohromadě u jednoho stolu a tráví spolu volné chvíle tak, jako na to možná během školního a pracovního roku nemá čas. Pokud se navíc jedná o hru, která rozvíjí například slovní zásobu, přispíváme tím tak rozvoji dětí a zároveň procvičujeme naší mysl.   

Klidné večery u her

Přestože se každý rok objevují nové typy stolních her, většina z nás se ráda vrací ke staré známé klasice v podobě herního plánu a stovky herních kamenů, které se skládají do libovolných slov – prostě Scrabble! Hry, které sdružují rodinu u jednoho stolu, jsou zejména na letních dovolených nejoblíbenějších a jsou vhodné jak pro dospělé, tak pro mladší generace. Právě během dovolených je ideální čas utužit rodinné vztahy a po náročném dni stráveném sportem nebo cestováním procvičit svojí mysl a zlepšit slovní zásobu.

Pro ty nejmenší, kteří s písmeny a slovy teprve začínají, je možné zvolit jednodušší variantu (např. Scrabble Junior). Takovou zábavu si zamilují jak děti, které se písmenka teprve učí, tak starší děti, které už umí skládat slova. Navíc pro léto a cestování jsou jako stvořené speciální cestovní balení her, které nezaberou prostor a vejdou se i do toho nejmenšího zavazadla, jako např. cestovní Scrabble, který je v praktickém kufříku se zacvakávacími písmenky, takže se vám při přesunu nerozutečou z hrací desky. Zkrátit si tak můžete třeba nekonečný let do exotických destinací. A kdy jindy procvičit svou znalost slovní zásoby než o dovolené?

A v případě, že vás nelákají stolní hry, u kterých se musí přemýšlet nad mateřským jazykem, zkuste třeba hry karetní. Kromě klasického mariáše nebo kanasty můžete zkusit karty UNO, které jsou akčnější alternativou klasického „prší“ a hravě je sbalíte do batůžku do autobusu i na pláž.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×