Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč jsou některé děti neustále nemocné a jiné chytnou nejvýše rýmu?

delmar-spray_hypertonic-.jpgDvě stejně staré děti, jedna třída ve školce, ovšem zatímco první dítě téměř nemarodí, s rýmou si poradí během pár dnů a virózy jej míjejí, druhé je doma více než v kolektivu. Chytne „bezpečně“ každou nemoc, rýmu u něj doprovází teploty a streptokokové anginy se mu pravidelně vrací. Jak je to možné? Dělají rodiče často nemocného dítěte něco špatně? A lze vůbec celkovou obranyschopnost proti nemocem efektivně ovlivnit? Jen zčásti, bohužel. Přirozená imunita je totiž do značné míry dána geneticky. Ovšem na druhou stranu s věkem postupně dozrává a zároveň existuje soubor opatření, která významně posilují obranyschopnost dítěte i dospělého. 

        
„Každý z nás dostal darem od svých rodičů ve své genetické výbavě určitou dávku přirozené obranyschopnosti, která v průběhu předškolního a raně školního věku dozrává a formuje se vytvářením protilátek proti běžným nemocem, se kterými se naše tělo dostává do kontaktu. Imunitní výbava a její „vyzrávání“ je ale individuální a kontakt s infekčním patogenem, který zvládne jedno dítě bez problémů, může být pro druhé neúměrnou zátěží. Důvodem je právě imunitní nezralost a jistá vrozená indispozice,“ vysvětluje specialistka ORL MUDr. Azita Gebauerová z pražské Polikliniky Malešice.
Podle lékařky ovšem navzdory nepříznivé genetické výbavě lze do velké míry zdraví dítěte ovlivnit. Doporučuje mj. jednak pravidelný aktivní pohyb na čerstvém vzduchu, otužování, pobyt u moře či na horách, vyváženou stravu včetně čerstvého ovoce a zeleniny. Mezi dalšími přípravky, které je možné v rámci podpory imunity v podzimních a zimních měsících využít, zmiňuje lékařka Azita Gebauerová mj. probiotika, imunoglukany, kolostrum či některé vitaminy.
„Na druhé straně určitě nedoporučuji rodičům vytvářet pro své děti nepřiměřeně sterilní prostředí ve snaze je ochránit. Tím mohou nevědomky spíše zvýšit nemocnost dítěte,“ míní Azita Gebauerová.
Prevenci trošku napomoci
Při opakovaných infekcích horních cest dýchacích, tj. rýmách, virózách, na něž často „nasedají“ nepříjemné bakteriální infekce, doporučuje specialistka ORL svým pacientům také některé preventivní přípravky.
Mj. jde o nosní spreje s roztokem mořské vody. „Při dlouhodobém užívání těchto přípravků se snižuje či vylučuje nutnost užívání nosních kapek, které mohou mít při chronickém podávání devastující vliv na nosní sliznici. Současně je možné omezit podávání léků proti kašli, teplotě a také antibiotik,“ vysvětluje lékařka a dodává: „U přípravků Delmar je výhodná možnost volby izotonického či hypertonického roztoku dle věku a obtíží pacienta.“
Izotonický roztok mořské vody Delmar je vhodné používat nejen při nachlazení, ale také čistě preventivně, a to opakovaně během dne. Zvláště při pobytu v klimatizovaných a vytápěných místnostech, v nichž se sliznice nosu značně vysušuje, a tedy ztrácí schopnost se optimálně bránit virům a bakteriím. Izotonický roztok obsahuje 9 mg mořské soli v 1 ml tekutiny a mohou jej používat dospělí i děti, a to hned od narození.
Delmar hypertonický roztok obsahuje 37 mg mořské vody v 1 ml roztoku, což je podobná koncentrace jako ve Středozemním moři. Obsah soli je tak vyšší než v buňkách lidského těla. Při rýmě se užíváním tohoto spreje snižuje otok nosní sliznice, a tím usnadňuje dýchání nosem. Delmar hypertonický roztok je vhodný také jako doprovodná léčba například při užívání nosních kortikosteroidů. Hypertonický sprej s roztokem mořské vody Delmar je určen pro dospělé i děti od dvou let.
Oba druhy nosních sprejů koupíte v lékárnách, doporučená cena za 50ml balení je 115,-Kč. Více na www.delmar.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×