Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava kojeneckých příkrmů doma – vyplatí se?

25. 1. 2011

Každá maminka se snaží svému děťátku dát to nejlepší. Některé připravují s láskou a péčí příkrmy pro své ratolesti doma. Je to ale opravdu to nejlepší?

 
Čerstvé ovoce a zelenina z obchodu nebo trhu nemusí být vždy to pravé
Jednoznačnou výhodu doma připravovaných dětských příkrmu představuje fakt, že máte 100% kontrolu nad čerstvostí surovin i hotového jídla. To, co podáváte svému drobečkovi, je tak pro vás důvěryhodnější. V současné době ale dětské příkrmy podléhají nejpřísnějším kontrolám, a to již v procesu přípravy. Splňují tak velmi striktní pravidla pro výrobu i pro složení. Nabízí jistotu kvality a chrání před škodlivými látkami. Požadavky na kvalitu u výživy pro kojence a malé děti jsou mnohonásobně přísnější než u vyrobených potravin pro dospělé nebo starší. To platí i pro ovoce a zeleninu, kterou běžně koupíte v obchodě nebo na trhu a ze které následně připravujete jídlo vašemu dítěti. Informace některých státních kontrolních orgánů potvrdily, že běžně dostupné ovoce a zelenina často obsahuje vyšší hladinu škodlivých látek než je mez stanovená pro dětskou a kojeneckou výživu. Splňují přitom ale ještě nároky pro výživu dospělých. U zeleniny hrozí především vyšší množství dusičnanů, u jablek pak hlavně rostoucí výskyt pesticidů. Podle posledních údajů Státního zdravotního ústavu jsou právě děti skupinou, kterou dusičnany zatěžují nejvíce.
 
cz4003-brambory-se-spenatem-a-se-smetanou_nove.jpgVitamíny a minerály versus konzervanty a barviva
Výroba dětských příkrmů je podrobena přísné kontrole České pediatrické společnosti. Odborníci hlídají vhodnost složení jednotlivých výrobků a dodržování stanovených limitů. Vše musí být v souladu s přísnou legislativou České republiky, která je častokrát i přísnější než legislativa Evropské unie. Nejen to zaručuje optimální skladbu důležitých vitamínů a minerálů. Tu se nám v domácím prostředí i při té nejlepší vůli a znalostech podaří jen velmi těžko dosáhnout. Trvanlivost výrobků je při výrobním procesu zajištěna výhradně tepelnou sterilizací - tedy bez použití konzervačních látek. Při výrobě je vyloučeno využití umělých barviv, aromat a emulgátorů. I u hotové výživy je tedy dosaženo toho, o co se snažíte při vaření domácí stravy.
 
Chuť nechuť
Nevýhodou může být nízký obsah tuků v hotové výživě i nízký obsah soli, což způsobí, že chuť není zrovna výrazná, zvlášť pro zhýčkané chuťové pohárky nás dospělých. Příjem soli (sodíku) ale musí být u kojenců omezený, protože kojenci ještě nemají zralé funkce ledvin (ledviny regulují hladinu sodíku v těle). Proto u nich při větších dávkách soli může dojít k poškození ledvin. A až 80% dětí mezi 6. a 12. měsícem věku má nadbytek sodíku ve stravě. U dítěte navíc nedochází díky nízkému obsahu soli a tuku k návyku na výrazné chutě. To může být správným krokem proti obezitě v dospělosti.
 
  
 
Věk
DDD sodíku v mg
DDD soli v g
0 – 6 měsíců
242
< 1
7 – 12 měsíců
334
1
1 – 3 roky
500
2
4 – 6 let
700
3
7 – 10 let
1200
5
11 – 14 let
1600
6
 
 
Více času
Nezpochybnitelným plus hotové dětské výživy je jednoduchost a úsporanepojmenovany-1.jpg času. Ten tak můžete věnovat místo složité přípravy jídel svému andílkovi. Dnes již navíc existují internetové obchody, které dovezou výživu až domů (např. www.feedo.cz), takže ušetříte i mnoho energie a nervů. Nakoupit navíc můžete kdykoli, nejste omezena otevírací dobou, takže můžete nakoupit třeba večer, když už miminko spí. S internetovým obchodem se pak můžete domluvit na době, kdy vám mají zboží dovést, takže vám to nezkazí žádné plány ani denní režim.   
 
Hypoalergenní, bezlepkové a BIO produkty
V nabídce dětské výživy jsou k dispozici také výrobky hypoalergenní, bezlepkové nebo v BIO kvalitě. Některá hypoalergenní mléka podporují postupné zvykání si dětského organizmu na obsah mléčných bílkovin a bílkovin v potravě obecně (nazývané „orální tolerance“). BIO výrobky zase zaručí, že suroviny na přípravu pochází z ekologického zemědělství. Ekologičtí zemědělci nepoužívají žádná průmyslová hnojiva, syntetické pesticidy (proti škůdcům), herbicidy (proti plevelu) a odrůdy získané cestou genového inženýrství (jeho genetický materiál nebyl úmyslně změněn).
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×