Jdi na obsah Jdi na menu
 


POMÓÓÓC, ŠKOLKA O PRÁZDNINÁCH ZAVŘENÁ!

nestlingue_september_2013_-_fourth-14.jpgPrázdniny jsou skvělý čas pro děti, ale noční můrou pro mnohé rodiče. Co jen si s nimi počít, když školky nefungují? Stejný problém řeší desetitisíce rodičů každý rok. Samozřejmě, že jsou otevřené tzv. sběrné prázdninové školky, které však mají velmi omezenou kapacitu pouze pro místní děti, děti s trvalým bydlištěm v obvodu nebo regionu. Není možné se spolehnout, že zrovna pro vašeho malého nebo malou zbude místo, když vy potřebujete. Tábory a příměstské denní tábory jsou téměř výhradně až od 6 let, babičky jsou ochotné, ale i jejich dovolená je příliš krátká. Dobrým řešením může být soukromá školka, která má na prázdniny připravený speciální režim určený pro děti „zvenku“ a je možné přivést potomka jen na pár dní, stejně tak i na několik týdnů.

 
SOUKROMÁ MINIŠKOLKA POMŮŽE A NAUČÍ
Výhoda soukromých školek spočívá v tom, že mají připravený konkrétní program na každý den, je v nich rodinné prostředí, méně dětí a tedy více prostoru pro individuální přístup a spolupráci s rodiči. Přechod do nového kolektivu prázdninové školky může být pro citlivější děti traumatizující. Tím spíš, pokud jeho starší sourozenec tráví prázdniny na táboře nebo u kamaráda. „U nás jsme na nové děti, které k nám přijdou o prázdninách zvyklí. Děti z NestLinge jsou naučené z běžného školního roku pomáhat svým kamarádům, vzájemně spolupracovat a tvořit, jsou otevřené a komunikativní,takže každý nový kamarád se mezi námi rychle cítí jako doma,“ říká Klára Markuciová, ředitelka mezinárodních jesliček a mateřské školy NestLingue v Praze na Chodově, která už několik let provozuje i letní školku na základě principů učení a vzdělávání montessori. 
 
Pro děti, které jsou zvyklé na početnější třídy s pravidelným „přísným“ denním režimem, může být docházka do prázdninové školky naopak zábavou, něco jako pohádkově báječný tábor se spoustou nových kamarádů, ale také množstvím nových podnětů, zážitků a dovedností, kterých se jim přirozeně dostane. Důležitá je forma, kterou se jim novinky předkládají. Ta musí být absolutně nenásilná a pozitivní. Děti jsou od přírody zvídavé a chtějí se učit, poznávat nové věci a všechno si vyzkoušet. Právě to jim prázdninové školky mohou dát. Každý den je jiný a děti se vždycky těší, co nového se ve školce bude dít. "Budeme se učit o květinách a částech květů, trávě a dalších rostlinách, o stromech a částech stromů jako ovocné stromy, borovice, jedle, duby, modříny, topoly, vrby, o ptácích, hmyzu - motýlech, můrách, včelách, vosách, broucích, červech a dalších zvířatech, jako jsou savci luk a lesů, mořští savci, ryby, měkkýši, obojživelníci a plazy," říká Klára Markuciová.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Výběr školek a zařízení je samozřejmě v každém kraji či městě hodně různý. Pokud jste to tak už dávno neudělali, zkuste se podívat na internetu po různých možnostech, které soukromé subjekty nabízejí. Jiný výukový systém, jako je např. montessori, může vašim dětem velmi prospět v jejich vývoji. Krátkodobý pobyt v soukromé školce vás navíc nevyjde draho a je to ideální příležitost i pro rodiče, jak poznat jiné přístupy a metody. Děti samotné vám svým chováním a vyprávěním zcela jasně ukážou, jak jsou s novou školkou spokojené. Nezapomeňte si večer po práci vyhradit co nejvíce času, abyste jim mohli naslouchat, protože všechny děti mají vždycky o čem vyprávět! Svět je totiž plný překvapení a školka, to je jejich svět.
 
Klára Markuciová se zabývá již více než 15 let výchovou a vzděláváním předškolních dětí podle principů učení Montessori. Přes 8 let je ředitelkou mezinárodní školky a jesliček NestLingue v Praze na Chodově, která se těmito principy řídí. Děti z NestLingue dosáhly nejlepších výsledků ze všech pražských soukromých školek hodnocených společnosti CALLA MEDICA, která prováděla diagnostiku dětí zaměřenou na rozvoj osobnosti, sociální a znalostní dovednosti.

1.jpg

 
Pokud Vás článek zaujal, určitě se podívejte do jejího poradenského blogu, kde paní Klára odpovídá na konkrétní dotazy rodičů, týkající se výchovy a chování dětí: http://klara-markuciova.webnode.cz/blog/
Stránky mezinárodní školky a jesliček NestLingue: www.nestlingue.cz
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×