Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osvěžující lahůdky pro horké letní dny

20. 7. 2011

První horké dny už máme za sebou a není pochyb o tom, že doba teplotních rekordů, koupání a opalování je po roce zase zpět. Spolu se začátkem léta každoročně přichází i potřeba trochu změnit jídelníček. Ať už chceme shodit pár kil do plavek nebo prostě jen nemáme v parném počasí chuť na těžká jídla, stojíme před otázkou, jak se ideálně stravovat a co vařit, abychom organismus zbytečně nezatěžovali a maximálně využili nabídku čerstvého ovoce a zeleniny.

 
Na radu jsme se zeptali výživového poradce, Mgr. Martina Jelínka ze společnosti ATAC.:
Pokud si chcete nejen přes léto udržet či zlepšit svou postavu, vaše strava by měla být v první řadě pestrá a vyvážená. Samozřejmě, že není špatné si občas zahřešit, jde jen o to, aby se takové „úlety“ nestaly každodenní pravidelností. Strava v letním období by měla vykazovat určité odlišnosti a specifika. Chceme-li dosáhnout viditelným změn na vlastní postavě, je potřeba jíst pravidelně a v menších porcích. Ideální režim je v tomto případě snídaně-svačina-oběd-svačina-večeře. Platí pravidlo – čím více zeleniny v průběhu dne sníme, tím přijmeme větší objem nízkokalorické stravy a toto se projeví na celkové energetické bilanci. Nejlépe se její příjem doplňuje se snídaní, obědem a večeří. Nedílnou součástí jídelníčku by mělo být i ovoce – dvěma porcemi denně (v podobě dopolední i odpolední svačiny) doplníme tekutiny i rychlou energii. Základem úspěšné redukce hmotnosti je rozumný úbytek tuků ve stravě a omezení konzumace jakýchkoli sladkostí (včetně zmrzlin, které v horkých letních dnech lákají k „hříchu“). S večerním jídlem omezíme množství přílohy (těstoviny, brambory, pečivo, rýže) a v průběhu snídaně, oběda i večeře zajistíme dostatek kvalitních bílkovin (vejce, maso, luštěniny). V takovém případě se pak můžeme těšit na výzvu v podobě testování nových plavek, které poslouží jako důkaz naší dlouhodobé poctivosti a snahy.
 
 
Tradiční česká kuchyně nám příliš typicky letních jídel nenabízí, proto vám přinášíme pár typů, jak svůj jídelníček odlehčit a zpestřit. V obchodech naleznete mnoho ingrediencí, se kterými můžete vykouzlit velmi chutná a přesto zdravá jídla, stačí vědět, které si vybrat a jak s nimi naložit.  Skvělá pro studenou i teplou kuchyni je například zakysaná smetana Yoplait, která dodá jídlu výjimečnou a svěží chuť. Yoplait zakysaná smetana se navíc vyrábí ve čtyřech variantách tučnosti a tak si můžete zvolit tu, která vám nejvíce vyhovuje. Na svěží lehké pokrmy je ideální buď jemná 11 %, nebo unikátní lehká 8% s velmi nízkým obsahem cholesterolu.
 
Pro jakou zakysanou smetanu se rozhodnout?
 
3d_zakysana_smetana_11-_low-res.pngSkvělá chuť a lehkost v jednom balení
Pokud chcete jídelníček jen přizpůsobit létu a nepatříte mezi ty, kteří počítají každé procento tuku navíc, je pro vás perfektní Jemná Yoplait zakysaná smetana s 11% tuku, která pokrm výtečně ochutí a zároveň zachová jeho lehkost a svěžest. Skvělá je pro studenou kuchyni, na různé pomazánky či těstovinové saláty, které jsou báječnou obdobou klasických teplých jídel na horké letní dny, kdy nápor horka neustává ani večer.
Doporučená MOC 13.90 Kč           
 3d_zakysana_smetana_8-_low-res.png
Lehounká svěžest
Díky unikátní 8% Yoplait Extra Lehké zakysané smetaně vaše jídla získají lahodnou navinulou smetanovou chuť, kterou nevykouzlíte ani sebelepším jogurtem. Používá s ve studené kuchyni, do zeleninových nebo ovocných salátů, kterým dodá bohatou chuť a zároveň neubere ani trochu z jejich svěžesti.   
Doporučená MOC 13.90 Kč           
 
 
 
 
 
 
 
nepojmenovany-1.jpg300 g čerstvého ovoce (jablka, ananas, meloun, hroznové víno, kiwi, banán, jahody atd.)
1 lžíce javorového sirupu
180 g zakysané smetany Yoplait 8 %
dvě hrsti na jemno nasekaných mandlí
 
Ovoce očistíme a nakrájíme na kousky. Zakysanou smetanu smícháme s javorovým sirupem a přelijeme přes nakrájené ovoce. Necháme vychladit a před podáváním posypeme mandlemi.
 
 
 
nepojmenovany-2.jpgSuroviny:
200 g jahod
1 banán
1 jablko
1 pomeranč
další ovoce podle chuti
1 lžíce cukru
citrónová šťáva
180 g zakysané smetany Yoplait 8 %
 
Jahody nakrájíme na plátky a smícháme s cukrem. Pomeranč oloupeme, rozdělíme na stroužky a ty nakrájíme na tenké plátky. Pomeranč spolu se šťávou z pomeranče přidáme do salátu. Jablko zbavíme jádřince a stopky a nakrájíme ho na kostičky. Banán nakrájíme na tenká kolečka a vše přidáme do salátu. Promícháme, ochutíme citrónovou šťávou a podle potřeby dosladíme.
Salát necháme vychladit a před podáváním ozdobíme lžící vychlazené zakysané smetany.
 
 
 
 
nepojmenovany-3.jpgDoporučeno odborníkem ze zdravotního i nutričního hlediska
 
10 rajčat
1 cibule
2 vejce
180 g zakysané smetany Yoplait 8 %
pepř, sůl a koření podle chuti
 
Vejce uvaříme natvrdo. Rajčata omyjeme, nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy. Cibuli nakrájíme na drobno a přidáme k rajčatům. Poté přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a důkladně zamícháme. Vychladlá uvařená vejce oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k rajčatům. Vše zlehka zamícháme a případně ještě dochutíme. Podáváme vychlazené.
 
 
Svěží salát
 
nepojmenovany-4.jpg1 svazek ředkviček
2 kedlubny
1 cibule
2 mrkve
1 lžíce řeřichy
1 lžíce pažitky
2 lžíce olivového oleje
1 lžička hnědého cukru
sůl
250 g zakysané smetany Yoplait 8%
1 lžička hořčice
 
Zeleninu očistíme a strouháme na hrubo. Zeleninu poté postupně přidáváme do mísy a lehce každou část osolíme. Na závěr zeleninu opepříme a zakápneme olejem. Zakysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, hnědým cukrem a hořčicí. Podle hustoty můžeme přidat trochu vody. Zálivku přelijeme přes salát a důkladně promícháme. Před podáváním necháme salát uležet v chladničce a servírujeme s řeřichou a tmavým pečivem.
 
 
 
nepojmenovany-5.jpgDoporučeno odborníkem ze zdravotního i nutričního hlediska
 
130 g salátové okurky
1 červená paprika
1 cibule
180 g zakysané smetany Yoplait 11%
2 – 3 stroužky česneku (podle chuti)
280 g cizrny
sůl a pepř
 
 
Zeleninu nakrájíme na drobno a cibuli na menší kostičky. Zakysanou smetanu smícháme s rozdrceným česnekem, osolíme a opepříme. Cizrnu uvaříme podle návodu a necháme důkladně okapat. Poté ji promícháme s připravenou zeleninou a zalijeme smetanovou zálivkou. Před podáváním necháme salát vychladit.
 
 
 
nepojmenovany-6.jpgSuroviny (4 porce):
 
2 větší okurky
Svatek kopru
200 g zakysané smetany Yoplait 11%
4 jarní cibulky
Svazek pažitky
Sůl a pepř
Sladká paprika
2 lžíce jablečného octa
2 lžičky moučkového cukru
 
 
Okurky zbavíme semínek a nakrájíme na tenké plátky. Poté je posypeme cca lžičkou soli, zakápneme lžící jablečného octa a 1 lžičkou moučkového cukru. Vše promícháme a necháme zhruba 30 minut v cedníku okapávat do misky. Poté okurky ještě lehce vymačkáme. Zakysanou smetanu rozmícháme společně s bylinkami nasekanými nadrobno a zbytkem moučkového cukru. Přimícháme okurku a opepříme podle chuti. Před podáváním lehounce poprášíme mletou paprikou.
 
Jahodový koktejl s vločkami
 
nepojmenovany-7.jpgSuroviny:
3 lžíce ovesných vloček
130 g jahod
180 g zakysané smetany Yoplait 11%
5 lžic cukru
Mléko podle libosti
 
 
Ovesné vločky vložíme do mixéru a na sucho rozmixujeme. Poté do mixéru přidáme jahody, zakysanou smetanu a cukr a vše důkladně rozmixujeme. Podle libosti naředíme mlékem a znovu promixujeme. Před podáváním necháme důkladně vychladit.
 
 
 
nepojmenovany-8.jpgSuroviny:
150 g mražených borůvek
150 g mražených malin
250 g zakysané smetany Yoplait 11%
3-5 lžic cukru (podle chuti)
mléko (podle libosti)
 
Zmrzlé borůvky a maliny vložíme do mixéru a nahrubo rozmixujeme. Směs dáme stranou a do mixéru dáme zakysanou smetanu a cukr. Rozmixujeme do krémové konzistence a podle toho, jak tekutý koktejl chceme, přidáme mléko. Na dno misky dáme část ovocné směsi, kterou překryjeme vrstvou našlehané smetany. Na vrch dáme zbytek ovoce a podáváme.
 
Chladivé osvěžení nejen pro děti
 
 
nepojmenovany-9.jpgSuroviny:
180 g zakysané smetany Yoplait 11%
3-4 sáčky vanilkového cukru (podle chuti)
½ hrnečku třešní (lépe kompotovaných)
10 ml griotky
 
Zakysanou smetanu, vypeckované třešně, cukr a griotku dáme do mixéru a pozvolna rozmixujeme do hladka. Ve finále by směs měla být přiměřeně tekutá, aby šla vypít. V případě potřeby doplníme mlékem. Před podáváním dáme na chvíli vychladit.
 
 
Zdroj: Archiv společnosti Yoplait, článek připraven ve spolupráci s odborníkem na výživu ze společnosti ATAC, www.kurzyatac.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×