Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oční optik: dětem raději pořiďte polo - sportovní dioptrické brýle

Zhruba 6 procent malých dětí se potýká s různými očními vadami. Nejčastěji jde o dalekozrakost, ale také o šilhání, tupozrakost, krátkozrakost a astigmatismus. Vady je nezbytné léčit co nejdříve, protože tím se zvyšuje šance na jejich úplné vymizení. Jenže jaké dioptrické brýle vybrat, aby byly co nejvíce univerzální, dítěti přesně seděly na nose a hned tak se nerozbily? A taky jak přimět malé dítě, aby brýle vůbec nosilo? Oční optik a optometrista Jan Mareček ze společnost SportOptik rodičům radí zvolit pro své děti polo-sportovní model, který dítě využije ve školce, škole, v divadle, ale i na hřišti či na fotbale. U klasických brýlí s minerálními skly totiž v případě rozbití hrozí vážné úrazy očí.

Ještě před několika lety děti neměly na výběr. Pokud to bylo s ohledem na oční vadu nezbytné, dostaly klasické brýle s minerálními skly. Rodiče pak často trnuli, aby se jejich potomkovi brýle nerozbily při různých hrách s kamarády na hřišti či ve škole a školce. „Pokud se klasické minerální sklo rozbije, například po nárazu míčku, hrozí skutečně vážné úrazy včetně ztráty oka,“ varuje optometrista Mareček s tím, že zhruba třetina úrazů oka u dětí do 15 let vzniká právě při sportu. „S moderními brýlemi se speciálními skly náraz míčku či běžné kolize dětí nic neudělají. Ty brýle by muselo přejet auto, aby praskly,“ konstatuje Jan Mareček.

nepojmenovany-1.jpg

 

nepojmenovany-2.jpg

Superpružné silikonové obroučky
Svým malým zákazníkům zhruba od 3, 4 let nabízí různé druhy lehkých polo-sportovních modelů, nejčastěji od značky Centrostyle. „Svým tvarem a designem jde spíše o klasické dioptrické brýle, nicméně mají výborné vlastnosti, které připomínají sportovní brýle. Jednak používáme místo klasických minerálních nebo plastových skel téměř nerozbitný materiál Trivex, který je odolný i proti poškrábání. Také obroučky jsou díky kombinaci silikonu a speciálního měkčeného plastu velmi ohebné a přizpůsobivé, takže se zákazníci nemusí obávat, že při deformaci nebo nárazu prasknou,“ popisuje optometrista ze společnosti SportOptik.
Samozřejmostí u dětských brýlí jsou silikonové stopery neboli zarážky za uši, které zajistí, že brýle dítěti nekloužou a drží tam, kde mají. Silikon na vnitřní straně brýlové obruby zároveň eliminuje různé otlaky a s nimi spojené nepohodlí a také vylučuje alergické reakce. Malí klienti očního optika si mohou vybrat z mnoha barev, od růžové, oranžové, červené a fialové po modrou, zelenou a třeba černou. Takže obvykle odpadá i problém, že se dítěti nelíbí.
 
Dioptrické brýle přímo na sport od 8, 10 let
3.jpgPro sportovně zaměřené školáky zhruba od 8, 10 let výše Jan Mareček doporučuje dioptrické brýle určené speciálně pro sport. Zvlášť pokud se věnují sportům náročným na periferní vidění jako je fotbal, florbal nebo tenis.
Některé starší školní děti volí i kontaktní čočky, ale jejich používání je podmíněné určitou zralostí dítěte, které musí zvládnout jednak samoobsluhu při jejich vkládání, jednak dodržování nezbytných hygienických pravidel s tím spojených.
Oční vady jsou z převážné většiny dědičné, obvykle je odhalí sami rodiče. Předškolní děti se nejčastěji potýkají s dalekozrakostí. Dítě se pak snadno unaví při práci nablízko, snaží se sedět co nejblíže televizi, sahá mimo nabízené předměty, mhouří a mne si oči, zakopává a naráží do předmětů. U školních dětí se zase projevuje krátkozrakost, případně lékaři diagnostikují astigmatismus (nepravidelné zakřivení rohovky). Nabídku dětských brýlí naleznete v obchodech SportOptik, pořídit je lze již od necelých 2000 Kč. Pochopitelně je možné uplatnit i slevu od pojišťoven. V obchodech Vám rádi poradí oční optici a optometristé, více informací získáte v samotných prodejných SportOptik a na www.sport-optik.cz.
 
O prodejnách SportOptik
Společnost SportOptik vznikla v roce 2009, kdy otevřela svůj první obchod v pražských Nuslích. Druhý pak o čtyři roky později, loni v listopadu na Letné. Zákazníci si zde mohou vybrat kontaktní čočky či klasické sportovní brýle, ovšem obchody se převážně specializují na dříve v České republice nedostatkové zboží, sportovní dioptrické brýle.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×