Jdi na obsah Jdi na menu
 


Není nad sklenku dobrého vína s přáteli. Blýskněte se před nimi jeho správným podáváním!

Správné podávání vína nepředstavuje pouze jeho prosté otevření a nalití do sklenice. Jde o mnohem složitější rituál. Abyste si víno patřičně vychutnali, je třeba dodržet několik zásad. Svými znalostmi navíc oslníte přátele a navodíte tu správnou atmosféru. Se správným vychlazením a skladováním vína, které jsou pro víno nezbytností, vám pomohou například domácí vinotéky Hyundai.

 
Teplota vína
Základem úspěchu je bezesporu správně vychlazené víno. Každé víno však vyžaduje teplotu jinou. Teprve pak může dokonale vyniknout jeho vůně a chuť. Nejjednodušším způsobem, jak zjistit správnou míru vychlazení, je podívat se přímo na etiketu vína, kde je tento údaj ve většině případů uveden. Výrobci zde doporučují teplotu optimální právě pro jejich víno. Jen tak bude víno chutnat tak jak má. Proto je dobré se řídit především těmito doporučeními. Pokud žádné preferované stupně na etiketě nenajdete, nezoufejte, zde je základní vodítko, podle kterého se můžete řídit:
4.jpg- Bílé víno podáváme při teplotě 10-12 °C
- Mladé bílé víno podáváme při teplotě 7-10 °C
- Růžové víno podáváme při teplotě 10-12 °C
- Lehčí červená vína podáváme při teplotě 11-15 °C
- Těžší červená vína podáváme při teplotě 15-18 °C
- Šumivá vína podáváme při teplotě 5-7 °C
- Perlivá vína podáváme při teplotě 8-10 °C
 
Pravidlem je, že bílé víno nesmí být zchlazené přes doporučenou míru, jinak se z něj přestane uvolňovat vůně a ztrácí svoji chuť – víno začne chutnat pouze jako chladný nápoj. Pokud je bílé víno naopak moc teplé, vyniká v něm chuť alkoholu, je silné a někdy dokonce až pálí. U červeného vína platí podobná zásada. Pokud je moc podchlazené, vůně zaniká, jestli-že je naopak moc teplé, chutná hořce a je z něj cítit alkohol.
Otevření a nalévání vína
5.jpgZ láhve sejmeme nejprve krycí obal hrdla. Doprostřed korkové zátky umístíme vývrtku, zašroubujeme ji tak, aby nebyla provrtána skrz, a pomalu zátku vytáhneme. Po otevření vína přičichneme ke korku, zdali má víno zdravou vůni, hrdlo ubrouskem očistíme a trochu nalijeme do své skleničky. Víno jako první ochutnáme, abychom zjistili, zda není zkažené. Otevírání šumivého vína je odlišné. Po odejmutí krycí folie hrdla musíme odstranit ještě agrafu (košíček). Tu uchopíme za kolečko a sedmkrát otočíme. Po ce lou dobu jistíme korek druhou rukou a stlačujeme jej směrem dolů, abychom zabránili případnému předčasnému vystřelení. Po sejmutí košíčku uchopíme korek a pomalu otáčíme lahví, ne korkem. Lahev přitom držíme v úhlu 45%, odvrácenou od přítomných hostů, abychom předešli nehodě.
Otevřenou lahev obalíme plátěným ubrouskem, který zachytí případné kapky, a víno rozléváme ostatním u stolu vždy z pravé strany a pravou ruku. Při nalévání můžeme ukápnutí vína zamezit také tak, že v závěru hrdlo lahve nadzvedneme a pootočíme. Pořadí nalévání závisí na významu osob a jejich stáří. Vždy pak upřednostňujeme ženy. Nakonec doplníme i sklenici svoji. Víno naléváme do dvou třetin, maximálně 1cm od nejširší části sklenice. Při plnění sklenice by nemělo dojít k dotyku skleničky a hrdla lahve. Šumivé víno se nalévá do sklenice pod úhlem 45% po jejím skle, aby nám víno nevypěnilo.
Bílá, růžová a šumivá vína podáváme v chlazených nádobách s ledem a vodou. Pokud je třeba, můžeme takto schladit i víno červené. Oblíbené je v poslední době podávání vína z tzv. karaf, nádoby, do které víno podél jejích stěn přelejeme, zatímco ji držíme šikmo nakloněnou. Dekantace, jak se proces přelévání nazývá, je prováděna především k oddělením usazenin, které se nacházejí na dně zejména starších, nefiltrovaných červených vín. Používá se také pro zjemnění jakéhokoliv vína, které se provzdušní a následně otevře a zharmonizuje. Mladé víno se doporučuje dekantovat půl hodiny až dvě před jeho podáváním a robusní vína dokonce čtyři až dvanáct hodin.
Typ sklenice
6.jpgTvar sklenice umocňuje charakter vína. Pro víno jsou ideální sklenice tenkostěnné, hladké a také bezbarvé, aby nezkreslovaly jeho barvu. Nožička by měla být dlouhá alespoň 5 cm, aby se sklenice pohodlně držela. Sklenice by se měla také na okraji mírně zužovat, aby zachytila vzácné aroma. Sklenice musí být také vždy čisté a suché. Poslední dobou můžeme sledovat trend používání sklenic s dlouhými stopkami, tvarem kulovitého tulipánu a větším objemem, u bílých vín nad 300 ml a u červených nad 450ml. Šumivé víno se pak standardně podává v tzv. píšťalách, které díky svému podlouhlému tvaru umožňují, aby víno perlilo.
Skladování vína
Pro skladování vína jsou ideální domácí vinotéky, které mu zajistí konstantní teplotu, vlhkost, přítmí a správnou polohu. Lednice toto nabídnout nemohou, stejně jako běžné sklepy, které v dnešní době navíc mnoho domácností k dispozici ani nemá.
Na své hosty uděláte stoprocentně dojem například vinotékami Hyundai, které představují ideální interiérový doplněk do všech kuchyní, bytů, domů nebo chat. Všechny volně stojící modely jsou v elegantním černém provedení s průsvitnými dvířky, vnitřním osvětlením a LED displejem s ovládáním. Vybrat si můžete od vinotéky, která pojme na svých drátěných policích 12 lahví, až k vinotéce do které se vejde 32 lahví. Maximální rozměr lahví je pak 8 x 33cm. Výhodou vinoték Hyundai je také tichý chod bez vibrací a nízká spotřeba energie. Vybrat si můžete modely jednozónové s rozsahem 12-18 °C nebo modely s duální zónou chlazení, která s rozsahem 8 - 18 °C zajistí správnou teplotu červenému i bílému vínu.
 
Něco pro milovníky vína
 
Vinotéka Hyundai VIN32DZ
Od 5 499 Kč (kasa.cz)
Tato vinotéka, která pojme až 32 lahví je ideální volbou pro milovníky a sběratele různých druhů vín. Díky duální zóně chlazení bude vaše bílé i červené víno vždy vychlazeno na tu správnou teplotu. Navíc přes svoji velikost představuje energeticky nejúspornější variantu vinoték značky Hyundai.
7.jpg- vnitřní objem 78 l
- duální zóna chlazení - nastavení dvou různých teplot
- teplota nastavitelná v rozsahu 12-18 °C (horní zóna), 8 - 18 °C (spodní zóna)
- spotřeba: 0,45 kWH/24h
- hlučnost: < 38 dB
- rozměry: (Š x V x H) 40 x 85 x 51,5 cm
 
Vinotéky na 18 lahví
Vinotéky, které pojmou až 18 lahví, jsou k dostání s jednozónovou i duální zónou chlazení.
Vinotéka Hyundai VIN18
Od 2 999 Kč (kasa.cz)
10.jpg- vnitřní objem 48 l
- teplota nastavitelná v rozsahu 12-18° C
- spotřeba: 0,52 kWH/24h
- hlučnost: < 38 dB
- rozměry: (Š x V x H) 35,5 x 65 x 50 cm
 
 
Vinotéka Hyundai VIN18DZ
cena od 4 299 Kč (euronics.cz)
12.jpg- vnitřní objem 53 l
- duální zóna chlazení - nastavení dvou různých teplot
- teplota nastavitelná v rozsahu 12-18 °C (horní zóna), 8 - 18 °C (spodní zóna)
- spotřeba: 0,66 kWH/24h
- hlučnost: < 38 dB
- rozměry: (Š x V x H) 25,5 x 95 x 51,5 cm
 
I do malého bytu se něco najde
Jestli-že nemáte zrovna rozměrný byt či chalupu, nevadí. Máme tu pro vás ideální varianty vinoték, které se svými rozměry vejdou téměř kamkoliv a pojmou až 12 lahví dobrého vína.
Vinotéka Hyundai VIN12A
Od 2 799 Kč (euronics.cz)
14.jpg- vnitřní objem 33 l
- teplota nastavitelná v rozsahu 12-18° C
- spotřeba: 0,73 kWH/24h
- hlučnost: < 38 dB
- rozměry: (Š x V x H) 35,5 x 48 x 50 cm
 
Vinotéka Hyundai VIN12B
Od 2 799 Kč (euronics.cz)
 
16.jpg- vnitřní objem 33 l
- teplota nastavitelná v rozsahu 12-18° C
- spotřeba: 0,58 kWH/24h
- hlučnost: < 38 dB
- rozměry: (Š x V x H) 25,2 x 61 x 51 cm
 
Všechny vinotéky Hyundai lze pořídit za výhodné ceny např. na internetových obchodech kasa.cz, eproton.cz, euronics.cz nebo v síti elektroprodejen Euronics.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×