Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci dýchacích cest a škrábání v krku? Na vině může být suchý vzduch

3. 3. 2011

Trápí vás často škrábání v krku, jste stále unaveni a máte ucpaný nos? A to i přesto, že si hlídáte množství vitamínů a chodíte teple oblékaní? Příčina může být úplně jednoduchá! Suchý vzduch u vás doma či v kanceláři!

Optimální vlhkost vzduchu v místnosti, a to ať už doma či v práci, by měla být 50 -55 %. To je hodnota, která vyhovuje našemu organismu – především nosní sliznici. Ta představuje jakýsi „katalyzátor“ obrovského množství škodlivin ze vzduchu. Brání virům, prachu, plísním a dalším útočníkům ve vstupu do lidského těla. Je-li v místnostech, kde delší dobu pobýváte, vlhkost vzduchu nižší (a často klesá až ke 20%), sliznice je vysušená, dýchací cesty méně chráněné a tudíž náchylnější k různým onemocněním.
 
V zimních měsících
V zimních měsících představuje největší problém topení. Většina bytů, v první řadě v dobře izolovaných panelákových domech, je přetopených. Vlhkost zde často klesá až ke 20%. Kombinace vysušeného vzduchu doma a mrazivého suchého počasí venku se stává výrazným rizikovým faktorem pro výskyt nemocí dýchacích cest, zhoršování astma a celkového poklesu imunity.
cisticka_sharp_kc850ew.jpg 
Tip: Čistička a zvlhčovač vzduchu SHARP- KC850 EW s technologií PLASMACLUSTER zaručuje vysokou hustotu iontů. Přístroj s kapacitou proudu vzduchu až 306 m3/hod je vhodný pro místnosti do 38m2. H.E.P.A. filtr poskytuje vysoce výkonné čištění vzduchu. Čistička je vybavena čtyřmi senzory kontroly, ovládáním a nádrží o objemu 4 l.
Cena v OKAY elektro: 8 999,-
 
V letních měsících
Vlhkost vzduchu je rizikovým faktorem i v létě. Přestože celková vlhkost bývá v tomto období vyšší, rychle se díky teplotě odpařuje. Proto se doporučuje vzduch zvlhčovat spíše krátkodoběji a místně tam, kde pobýváte nejčastěji (např. u pracovního stolu, v kuchyni, v ložnici). Nemělo by se na něj však zapomínat, pokud máte doma alergika či astmatika. U většiny domácností je ale i po dobu letního období vlhkost vzduchu nedostatečná, takže se není čeho bát. Hladina vlhkosti by se měla držet kolem 50%. Přílišné zvlhčení by jen zabraňovalo odpařování potu, tedy samostatnému ochlazování těla a vytvoření jakéhosi skleníku.
 
Čištění vzduchu a ionizace
Zvlhčovače vzduchu bývají velmi často kombinovány s čističkami vzduchu. Ty jsou schopny s účinností 99,97 % odfiltrovat ze vzduchu v místnosti částice větší než 0,3 mikronu. Jde především o prach, smog a nejrůznější plísně, které našemu organismu rozhodně neprospívají. Nejčastějším filtrem je tzv. HEPA filtr (ze slovního spojení High Efficiency Particulate Air Filter). Pokud je tento typ filtru doplněn navíc filtrem uhlíkovým, zbaví vaši domácnost pachů z kuchyně, z domácích mazlíčků, ale i z cigaretového kouře. Čističky se dají koupit i samostatně. Dalším pomocníkem v boji o zlepšení imunity a omezení nemocí dýchacích cest mohou být ionizátory. Obohacují ovzduší o lehké záporné ionty, jejichž přiměřené množství celkově usnadňuje dýchání v místnostech a výrazně snižuje výskyt dýchacích obtíží. Jejich nedostatek způsobuje nesoustředěnost a únavu.
Tip: čistička vzduchu Sharp FUY30EUW s technologií PLASMACLUSTER s vysokou hustotou iontů je vhodná pro místnosti do 21 m2 s kapacitou proudu vzduchu 180 m3/hod.
Cena v OKAY elektro: 2999,-
 
Jak poznáte, že máte doma suchý vzduch?
Vlhkost vzduchu můžete změřit vlhkoměrem. Pokud jím nedisponujete, stačí se zamyslet, zda vás a vaši rodinu netrápí často některé z následujících příznaků:
ranní škrábání v krku, suchá pleť na rukách, popraskané rty, pokašlávání, trvalá únava nebo ucpaný nos.
Společnost OKAY elektrospotřebiče byla založena v roce 1994 a od té doby se vypracovala mezi největší maloobchodní prodejce elektra v České republice. Nabízí široký sortiment světových značek za atraktivní ceny. Cílem společnosti je být co nejblíže svým zákazníkům, proto stále rozšiřuje maloobchodní síť. Během 16 let působení v ČR OKAY elektrospotřebiče otevřela již 86 prodejen. Společnost působí i na Slovensku, kde má aktuálně 26 prodejen a nejnověji i v Rakousku, kde má již 7 prodejen.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×