Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejen kuřáci najdou cestu k úsměvu

21. 11. 2007
Obrazek

Péče o zuby a ústní dutinu je nedílnou součástí osobní hygieny každého z nás. Zářivý úsměv se stal určitým osobním znakem nebo lépe předpokladem pro hodnotný život a úspěšnou kariéru. Nikotinem zažloutlé zuby nebo skvrny od kávy, vína na zubní sklovině mohou negativně ovlivnit první dojem, kterým na okolí působíte. Právě ve snaze o sněhobílé zuby se v civilizovaném světě stále více daří speciálním přípravkům a profesionálním technikám bělení. „Většina zákazníků se dnes nespokojí se zubní pastou, která pouze brání před  vznikem kazů, to je pro ně samozřejmé, chtějí mít zuby nejen zdravé, ale zároveň krásné a pokud možno co nejbělejší, bez nehezkých pigmentových skvrn“, říká Jan Kalina marketingový manažer zubních past značky Clinomyn.

Přirozené zbarvení zubní skloviny může mít mnoho odstínů bílé. Neexistuje specifická barva, která by se dala nazvat barvou zubů. Některé zuby jsou přirozeně  podbarvené dožluta, některé došeda, některé jsou spíše průsvitné a některé jsou prostě světlejší než jiné. Chrup jediného člověka se skládá z desítek různých odstínů. Kouření, čaj, káva, červené víno jsou nejznámější nepřátelé bílých zubů, ale i sójová omáčka je hnědá a zabarvuje zuby. To platí i u tmavé rtěnky. Jednoduchou radou, avšak ne příliš populární, je omezení kouření a konzumace potraviny a nápojů, které zuby zabarvují. Nikotin obsažený v tabáku dlouhodobě narušuje přirozené složení slin, které chrání zuby a dásně před vnějšími vlivy a výrazně se podílejí na trávení potravy. Ochranná funkce slin narušená nikotinem nebrání v potřebné míře ukládání plaku, což je měkký bělavý povlak, který se neustále usazuje na našich zubech a poskytuje vhodné útočiště zhoubným bakteriím. To má mimo jiné za následek zvýšenou tvorbu zubního kamene a různých skvrn na povrchu zubů, které opětovně napomáhají usazování plaku. Zbavit se těchto nehezky vypadajících skvrn a mít zuby opět jako „perličky“ lze několika způsoby, například návštěvou u lékaře nebo speciálními hloubkově čistícími pastami. Přičemž druhá varianta vyjde podstatně levněji.

Bělení zubů z estetických důvodů není nic nového. Již v roce 1877 Obrazekpopsal Dr. Chapple první bělicí zubní techniku s použitím kyseliny chlorovodíkové. V žádném způsobů bělení nelze určit předem, jakého stupně zesvětlení se dosáhne a jak dlouho to bude trvat. „Nejlépe“ jsou na tom lidé, kterým zuby začaly žloutnout postupně. Mají velký předpoklad, že po pár běleních budou mít opět bílé zuby. Tento typ zbarvení je především záležitostí pigmentů v potravinách a pití nebo žlutavé zabarvení u silných kuřáků.  Profesionální bělení a agresivní bělící nebo granulové prostředky však mohou způsobit přecitlivělost zubů. Většina z nich bývá založena na bázi peroxidu nebo pískování, které mohou nezvratně narušit zubní sklovinu. Odborníci se zatím nedokázali shodnout na míře poškození, které bělení zubů způsobuje, varují však před tím, že zatímco odbarvené vlasy dorostou, zubní sklovinu má člověk na celý život. Bělící přípravky sice dokáží zbarvení a většinu skvrn také odstranit, pokud však neodstraníte příčinu odstín se po čase posune zpět a je nutno proces opakovat. Stomatologové nedoporučují časté bělení, opatrní jsou i v doporučování bělících past a radí je střídat  s pastami šetrnějším, typu Clinomyn Sensitive. Přecitlivělostí zubů přitom podle odhadů trpí téměr 75% populace, kterým se bělení a používání granulových past nedoporučuje vůbec.

„Od letošního roku je konečně i na českém trhu k dostání pasta z řady Clinomyn Sensitive speciálně určená pro zubní péči kuřáků a všech dospělých, kteří se potýkají s pigmentovým zabarvením nebo nepěknými skvrnami na zubech a zároveň trpí přecitlivělostí zubů“, říká Jan Kalina marketingový manažer značky Clinomyn. „Unikátní hloubkově čistící složka Polynam radikálně snižuje obsah abrazivních (obrušujících) částic,  ale přitom dokonale odstraňuje skvrny od nikotinu, vína, kávy, apod., a obnovuje přirozenou barvu zubů, přičemž je zároveň maximálně šetrná k zubní sklovině a dásním.“

Původem britský výrobce zubních past „nejen pro kuřáky“, které se dovážejí do České republiky a celého světa, si nechal udělat průzkum, který zjišťoval procentuální podíl kuřáků na celé populaci v jedenácti evropských zemích a USA. Zjistil, že Česká republika je s 35 procenty  druhá s nejvyšším podílem kuřáků. Překvapivě hůře na tom je pouze Norsko (37%), přestože zbývající severské státy dopadly ze všech zkoumaných států nejlépe - Finsko a Švédsko uvedly 22% a 24% kuřáků v populaci. Méně než 30% populace kouří například v Německu, UK, USA nebo Belgii.

ZAJÍMAVOSTI:                                           

Z jakého důvodu zuby žloutnou?

Žloutnutí zubů či vytváření skvrn mají nejčastěji na svědomí tyto neřesti: kouření, časté pití červeného vína, čaje, kávy, ale i užívání některých léků (antibiotika aj.) Zuby se přirozeně zabarvují také v důsledku stárnutí.

Čeho se vyvarovat?

Omezte potraviny a nápoje, které zuby zabarvují ( káva, čaj, červené červené víno,coca cola, sójová omáčka, ...). Nezapomeňte, že i tmavé rtěnky zabarvují zubní sklovinu.

Jak se zbavit ošklivého zabarvení a skvrn na zubech?

V drogeriích a hypermarketech je dnes široký výběr hloubkově čistících a bělících zubních past a speciálních přípravků. Existují dokonce i pasty určené pro kuřáky  nebo takové, které šetrně odstraňují pigmentové skvrny po kávě, víně  nebo čaji. Vyvarujte se granulovým nebo agresivním bělícím přípravkům, které nenávratně narušují zubní sklovinu. Poohlédněte se raději po kvalitní pastě z řad Clinomyn Sensitive (např. Clinomyn Sensitive Smokers), zvláště pokud trpíte na přecitlivělost zubů.

Funguje vždy bělení?

Nikdy nelze určit předem jakého stupně zesvětlení se dosáhne a jak dlouho to bude trvat. Stomatolog může pouze na základě zkušeností u jiných pacientů říci, jaké změny jsou možné a jakou proceduru doporučuje.

Jaké zbarvení neodstraní žádné speciální pasty ani bělící metody?

Zbarvení způsobené  nadměrným podáváním antibiotik v době vývoje zubů (zhnědlé zuby, hnědé proužky), tmavší odstín devitalizovaných (tzv. mrtvých zubů), zuby se zeslabenou sklovinou vinou rozsáhlých výplní, přirozeně tmavší odstín zubů. Změny barvy nedosáhneme u protetických prací (korunek, faset), ani tzv. bílých výplní.

Jaké jsou hlavní nevýhody bělení?

Profesionální bělení a agresivní bělící prostředky mohou způsobit přecitlivělost zubů.Většina z nich je založena na bázi peroxidu nebo pískování, které mohou narušit zubní sklovinu. Odborníci se neshodují jak dalece zuby bělení narušuje, vysloveně nevhodné je pro lidi s citlivými zuby. Opatrní jsou i v četnosti opakování hloubkového bělení. Také speciální zubní pasty s obsahem bělidel (Whitening) je lépe střídat s pastami šetrnějšími (typ Clinomyn Sensitive).Bělící gel se nesmí dostat na dásně (proto jsou zhotovené speciální nosiče podle individuálních otisků Vašich zubů), odstín se po čase posune zpět a je nutno proces opakovat.

Jak pečovat o citlivé zuby?

Používejte pouze pastu pro citlivé zuby (typ Clinomyn Sensitive), vyvarujte se příliš horkým nebo studeným, ale také kyselým nápojům a jídlům (citrusové plody, salátové dresinky, červené víno, džusy). Kyselé snižuje hladinu pH v ústech a může způsobit erozi tvrdých zubních tkání, citlivé zuby mohou reagovat bolestí. Nepropadejte panice! Až 75% západní populace trpí krátkodobou či dlouhodobou přecitlivělostí zubů. Na českém trhu se letos objevila speciální pasta Clinomyn Sensitive Smokers, která šetrně, ale přitom dokonale odstraňuje skvrny od nikotinu, vína, kávy, apod., a obnovuje přirozenou barvu zubů, přičemž je zároveň maximálně šetrná k zubní sklovině a dásním. Díky minimálnímu množství abrazivních (obrušujících) částic mohou pastu používat denně po jakkoli dlouhou dobu nejen kuřáci, ale všichni dospělí, kteří se chtějí jednoduše, rychle a bez drahých profesionálních zásahů zbavit nepěkného zabarvení a skvrn. 

Jak fungují pasty na citlivé zuby – Clinomyn Sensitive?              

Pokud vaše zuby reagují přecitlivěle na horké, studené nebo kyselé pití a jídlo trpíte tzv. citlivými zuby. Hlavní příčinou bývá ztenčená vrstva tvrdé zuboviny (zubní skloviny), odhalené zubní krčky, stejně mohou reagovat i nemocné (zanícené) dásně. V místech, kde měkká zubovina (dentin) není dostatečně chráněna zubní sklovinou dochází k předávání vzruchů dentinovými tubuly (kanálky) k nervovým zakončením, které způsobují tolik nepříjemnou bolest. Pasty určené pro péči o citlivé zuby mají snížený obsah abrazivních (obrušujících) složek, čímž působí šetrněji na zubní sklovinu, zároveň obsahují složky, které dokáží zabránit přenosu vzruchu do dentinových kanálků, působí jako jakési mechanické ucpávky v době dráždění, tedy při čištění nebo styku se studenými nebo horkými nápoji.

Zdroj: Clinomyn

www.clinomyn.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Skrvna

(ondra, 27. 2. 2009 16:01)

Kuku: nekourit travu... a taky se tolik nepozorovat

Skvrna

(kuku, 23. 7. 2008 20:01)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co mám dělat, nebo spíše co to vlastně je, když sem si prohlížela své zuby a přišla jsem na to, že část mé stoličky je zbarvena jaksi do modra. Předem děkuji

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×