Jdi na obsah Jdi na menu
 


LETNÍ „STRAŠÁCI“ PRO ČTYŘNOHÉ

30. 6. 2015

j.jpg

Léto, prázdniny a čas dovolených je už zde.  Ne vždy je to ale příjemné období i pro chlupaté kamarády. Víte, jaké jsou jejich největší letní „strašáci“? Přehřátí, paraziti a otrava. Stačí dodržet pár pravidel a rad, díky kterým předejdete mnohým nepříjemnostem a léto si hezky užijte.

 

PRAVIDLO Č. 1:

Stejně jako lidé i psi a ostatní zvířata – a to hlavně v teplých letních dnech- potřebují dodržovat pitný režim a nevystavovat se zbytečně dlouhému slunění. Jinak může dojít k přehřátí a dehydrataci. Zajistěte zvířeti čerstvou vodu a možnost se během horkého dne schovat do stínu. Věděli jste, že psi se nepotí? Aby se nepřehřáli, ochlazují se vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním. Kočky teplo snášejí o něco lépe a to díky olizování srsti, čímž se částečně zchladí. Při vysokých teplotách byste měli omezit i dlouhé procházky, kdy jsou chodníky a silnice značně rozehřáté. Doporučuje se vyvenčit zvíře ráno, odpoledne pouze nutné vyčůrání a delší procházka až večer. Zejména majitelé krátkolebých plemen (boxeři, buldoci, buldočci apod.) by se měli vyvarovat dlouhým procházkám ve městě. Nejhorší, co můžete zvířeti udělat je, že ho necháte zavřené v autě, které se během několika minut dokáže rozehřát do „skleněného pekla“.

 

PRAVIDLO Č.2:

Mezi další „strašáky“ patří bohužel i časté otravy. Nebezpečné látky jsou obsaženy například ve výrobcích pro péči o dům a zahradu (kompost, pesticidy, úklidové prostředky apod.). Jedovaté mohou být i některé rostliny, keře a jejich plody (například bílé bobule pámelníku, tis apod.). Jedy na myši či krtky. V neposlední řadě léky nebo i čokoláda. 

Otrava zvířete může mít nejrůznější podobu. Mezi známky otravy patří nadměrné slinění, zvracení, průjem, třes, nemotornost, nezvyklá podrážděnost, obtížné dýchání, nechutenství, krvácení z nosu, nervové záchvaty apod. Při pozření jedu platí pravidlo, že čím rychleji poskytnete první pomoc, tím lépe. V případě otravy ihned navštivte veterináře.  A pokud máte podezření na konkrétní věc, která mohla způsobit otravu (hnojivo, jedy, atd.) vezměte s sebou obal nebo příbalový leták.

 

PRAVIDLO Č. 3:

V neposlední řadě číhá, během celého léta, na zvířata na procházkách či zahradě řada parazitů, mezi které patří klíšťata, blechy nebo všenky. Tito parazité znepříjemňují zvířatům život. Přenáší nebezpečné nemoci a můžou způsobit i svědivé a dlouhotrvající kožní problémy, kterými bude převážné v horkých dnech zvíře doslova trpět. Na trhu je celá řada výrobků od sprejů přes obojky až po nejmodernější způsob ochrany, kterým je spot-on pipeta Fypryst. Díky pipetě jednoduše kápnete obsahuje účinnou látku fipronilum, do jediného místa a to na kůži mezi lopatkami zvířete. Tato jednoduchá aplikace pak zaručí až 2 měsíce ochrany před parazity. Účinná látka se přes mazové žlázky chlupových folikulů (kořínků) dostává po celém těle a neustále se uvolňuje na kůži a srst, čímž je zaručeno dlouhodobé působení.

2.jpgVýrobky Fypryst lze zakoupit v ordinaci veterinárního lékaře, v lékárnách nebo v obchodech s chovatelskými potřebami. Běžná cena Fypryst pipety Spot on pro kočky je od 119 Kč, pro psa od 129 Kč.

Bližší informace o celé řadě ochranných přípravků značky Fypryst naleznete na www.fypryst.cz

Užijte si příjemné léto vy i vaši čtyřnozí kamarádi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×