Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karamelové kouzlení

29. 5. 2011

Oslaďte si život něčím dobrým, sladkým, karamelovým….

bez-nazvu-1.jpgNejrůznějším sušenkám, dortům či zákuskům dodá karamel tu správnou bohatou a zajímavou chuť. Abyste se nemuseli trápit se složitou výrobou domácího karamelu, přišla na trh tradiční značka Tatra s ojedinělou novinkou Salko Karamel. Salko Karamel je již hotový karamel vhodný pro výrobu karamelových sušenek, krémových dortů typu Medovník, krémových dezertů, sladkých řezů na domácí likéry a v neposlední řadě pro sladké mlsání na lžičku.  Kupte si již hotové Salko Karamel v praktické plechovce opatřené snadným otevíráním tzv. Easy Open, které je určeno k okamžitému použití. Netradiční zákusek pro vaši rodinu či návštěvu tak vykouzlíte během okamžiku.
 
Novinka Salko Karamel 397g se prodává za doporučenou maloobchodní cenu 37,90 Kč.
 
Tipy na karamelové dobroty:
 
Karamelové rohlíčky02-dsc_5735-1-.jpg
 
Ingredience:
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g Tatra másla
140 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa
2 žloutky
citronová kůra
1 x Tatra Salko Karamel nebo Tatra Salko
250 g Tatra másla
 
Na zdobení:
čokoládová poleva
 
Z mouky, másla, cukru, ořechů, kakaa, žloutků a citronové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny odležet v ledničce. Těsto vyválíme a pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky. Nemáme-li formičku na rohlíčky, můžeme vykrajovat třeba kolečka, srdíčka apod. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme do růžova při 180 °C.
 
Vychlazené zkaramelizované Salko nebo již hotové Salko Karamel vyšleháme s máslem na hladký krém, který pak nastříkáme pomocí cukrářského sáčku na rohlíčky. Necháme ztuhnout a poté namáčíme do čokoládové polevy.
 
 
Medovník či Marlenkabez-nazvu-2.jpg
 
Ingredience:
1x Tatra Salko nebo Tatra Salko Karamel
250 g Tatra másla
1 sáček karamelového nebo smetanového po prášku
150 g Hery (nebo jiného tuku)
1 hrnek cukru
3 lžíce medu
2 celá vejce
2 a ½ hrnku hladké mouky
1 lžička jedlé sody
400 ml Tatra mléka 1,5 %
koňak nebo rum
 
Na zdobení:
mleté vlašské ořechy
 
Z mléka připravíme hustší karamelový nebo smetanový pudink. Předem zkaramelizované Salko nebo již hotové Salko Karamel, vychlazený puding a změklé máslo vyšleháme do hladkého krému. Pro přípravu těsta ve vodní lázni rozpustíme Heru, do které přimícháme med a hrnek cukru. Přidáme vejce, mouku a lžičku jedlé sody. Vše mícháme, dokud nevznikne lepkavé těsto. Vyklopíme ho na vál a dále s ním pracujeme. Těsto, které stále hojně podsypáváme moukou, vyválíme dohladka. Necháme 10–15 minut odležet v chladničce. Opět vyválíme a vykrájíme 5 až 7 stejně velkých kulatých placek (pro usnadnění můžeme použít lehce pomoučněnou potravinářskou fólii), které pokládáme na pečící papír a pečeme při teplotě 175 °C. Placky potřeme trochou koňaku nebo rumu a spojíme krémem, kterým následně potřeme i vršek a stěny dortu. Nakonec celé posypeme mletými vlašskými ořechy. Před podáváním necháme alespoň 1 den v chladu uležet.
 
 
Kakaové trubičky s krémembez-nazvu-3.jpg
 
Ingredience:
305 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
180 g Hery
1 vejce
70 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa
1 x Tatra Salko nebo Tatra Salko Karamel
250 g Tatra másla
1x čokoláda na vaření
 
Prosijeme mouku na vál, přidáme cukr, Heru, vejce, ořechy, kakao a vypracujeme těsto. Vyválíme plát, ze kterého vykrájíme kolečka o průměru 4 cm a natočíme je na trubičky. Dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Vychladlé trubičky namočíme do čokolády a opět necháme vychladnout. Následně plníme.
Krém: máslo pokojové teploty našleháme s dopředu zkaramelizovaným a vychlazeným Salkem nebo s již hotovým Salkem Karamel.
 
 
Šuhajdyimage00002.jpg
 
Ingredience:
1 x Tatra Salko nebo Tatra Salko Karamel
250 g Tatra másla
2 čokolády na vaření
1 x ztužený tuk (Omega)
papírové košíčky
 
Na zdobení:
oříšky, mandle nebo lentilky
 
Zkaramelizované Salko po vychladnutí nebo již hotové Salko Karamel promícháme s máslem (nejlépe elektrickým šlehačem). Čokoládu se ztuženým tukem rozpustíme ve vodní lázni. Do připravených košíčků dáme po lžičce čokolády a necháme chvíli ztuhnout. Navrch přidáme karamelovou náplň a znovu zalijeme čokoládou. Můžeme ozdobit lentilkami, oříšky, mandlemi apod.
 
Něco sladkého bez karamelu
 
Pokud milujete tradiční Salko, vyzkoušejte nějakou pochoutku i z něho. Například kokosové Řezy Rafaelo:
 
Řezy Rafaelobez-nazvu-4.jpg
 
Ingredience:
1x Tatra Salko
1 prášek do pečiva
2 hrnky polohrubé mouky
¾ hrnku moučkového cukru
2 bílky
½ hrnku oleje
¾ hrnku strouhaného kokosu
½ hrnku moučkového cukru
200 ml Tatra smetany ke šlehání
 
Připravíme si hluboký plech, který vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Všechny suroviny na těsto dáme do šlehače a vyšleháme hladké těsto. Těsto rozprostřeme na plech a povrch posypeme směsí strouhaného kokosu a cukru. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C po dobu asi 20 minut. Nepečeme zprudka, kokos na povrchu by měl zůstat bílý. Po vyjmutí z trouby zalijeme ještě teplý moučník smetanou ke šlehání, necháme zchladnout a odležet.
 
Více receptů naleznete na www.mojemleko.cz
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×