Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kantorek, Baránek, Eislerová a Šplíchal si odnesli Výroční autorské ceny Nakladatelství Fragment za rok 2009

18. 5. 2010
U příležitosti konání 16. mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy udělovalo Nakladatelství Fragment již po sedmé Výroční autorské ceny za rok 2009. Ocenění si odnesli trofeje z těchto kategorií: Dlouhodobě úspěšný titul, Nejúspěšnější novinka uplynulého roku a Mimořádný přínos pro Nakladatelství Fragment.
 
14. května 2010
 
1. kategorie – Dlouhodobě úspěšný titul
Kandidáty na tuto cenu jsou tituly, které Nakladatelství Fragment vydalo v mimořádném počtu výtisků, nepřetržitě se prodávají minimálně 5 let a stále mají potenciál dalšího prodeje.
V letošním 7. ročníku si cenu odnesl Tomáš Baránek, autor knihy Jak sbalit ženu. Knihu vydalo Nakladatelství Fragment poprvé v roce 2005 a od té doby se dočkala již několika dotisků.
Jedná se o praktickou příručkou technologie lovu, tedy návod, jak získat ženu, po které toužíte. Knihu však mohou využít i ženy, které chtějí poznat, jak to s nimi muži myslí nebo jak to mužům občas usnadnit. Dobrou zprávou je, že nemusíte být nutně krásní a bohatí, ale musíte mít alespoň základní smyl pro humor, špetku kuráže, hravosti a také trpělivosti. Balení je hra!
Kniha se navíc dočkala i dramatického zpracování. 21. listopadu 2009 měla v BURANTEATRu v Brně světovou premiéru hořkosladká komedie se stejnojmenným názvem. Zajímavostí na vzniku inscenace jsou kurzy balení pro nesmělé muže, které divadlo organizovalo společně s autorem.
 
 
2. kategorie – Nejúspěšnější novinka roku 2009
Kandidáty na tuto cenu jsou tituly, jejichž prodej byl v loňském roce největší, jak v tržbách, tak v počtu prodaných kusů výtisků.
Vítězem v této kategorii se stala kniha Staré pověsti české – pro děti, kterou převyprávěla Jana Eislerová a překrásnými ilustracemi doplnil Antonín Šplíchal.
Výjimečnost knihy spočívá v tom, že přibližuje dětským čtenářům klasiku, ke které by se v dnešní době asi jen obtížně dostávaly. Vzhledem k tomu, že kniha je určena především mladším dětem, úkolem autorky bylo nejen zmenšit rozsah převyprávěného textu, ale především zvolit jazyk pro vyprávění tak, aby nebyl příliš strohý a pomáhal dětem rozšířit znalosti i slovní zásobu. Nejvíce práce autorce údajně dala Pověst o dívčí válce, kterou bylo nutné zkrátit na předepsané dvě stránky.
Jana Eislerová spolupracuje s Nakladatelstvím Fragment od samého počátku jeho vzniku a kromě beletrie je také autorkou celé řady učebnicových titulů pro žáky základních škol a víceletých gymnázií.
Antonín Šplíchal vystudoval Střední umělecko-průmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor užitá a propagační grafika. Od roku 1991 je na volné noze a věnuje se především dětské ilustraci. Přispívá do časopisů, ilustruje knihy, slovníky, učebnice, pohlednice, vystřihovánky omalovánky, dětské diplomy a společenské hry. Jeho ilustrace vycházejí také v zahraničí. S Nakladatelstvím Fragment spolupracuje rovněž řadu let, zejména jako autor ilustrací leporel pro děti.
Společně s Janou Eislerovou vytvořili i další neméně zajímavé tituly z řady převyprávěných knih pro děti jako např.  Ježíš a jeho příběh, Robinson Crusoe nebo Gulliverovy cesty, které rovněž vydalo Nakladatelství Fragment.
 
 
3. kategorie – Mimořádný přínos pro Nakladatelství Fragment
Cenu v této kategorii získá autor, který vydal v Nakladatelství Fragment za dobu jeho existence mimořádné množství titulů a dlouhodobě s nakladatelstvím úspěšně spolupracuje.
Ocenění za mimořádný přínos si letos odnesl kreslíř a spisovatel Pavel Kantorek.  

Profesor fyzikálních věd na Ryerson University v Torontu Pavel Kantorek žije v Kanadě již řadu let. V českých zemích je známý především jako autor vynikajících kreslených vtipů a povídek. Mnohé z nich vydal knižně právě v Nakladatelství Fragment. Za všechny jmenuje tituly: Citáty a paradoxy, Žoužel a jiné povídky, Jak přežít práci, … sport, … manželství nebo úplné novinky, jakými jsou knížky Kočky a Myšky – obsahující vtipy, které Pavel Kantorek publikoval už ve slavném časopise Dikobraz.

Obrazek

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×