Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK SE V ZIMĚ NASTARTOVAT?

20. 3. 2007

Na Nový rok si mnozí lidé dávají předsevzetí – chtějí přestat kouřit, zlepšit si angličtinu, začít sportovat, jíst zdravě, anebo konečně zhubnout. Poslední dvě předsevzetí zná snad většina žen a tak ráda by je dodržela. Ve většině případů tyto plány bohužel brzy berou za své. V lednu, únoru nebo nejpozději v březnu je jasné, že to se zdravou výživou a hubnutím tak jednoduché nebude.

Jak se v zimě nastartovat a být fit

Podle odborníků jsou zcela nevhodné jakékoli drastické diety, které spočívají v malém množství jídla nebo dokonce hraničí s hladověním. To vede jedině k jo-jo efektu.

„Je nutné dodržovat správný stravovací režim: jíst pravidelně 5x denně - tři hlavní denní jídla s maximálním energetickým obsahem pro snídani 25 %, oběd 30 % a večeři 20 %. Nepodceňovat dopolední a odpolední svačinu s maximálně 5-15 energetickými procenty a pauzou přibližně 3 hodiny mezi jednotlivými denními jídly,“ zdůrazňuje Pavel Suchánek, odborník na výživu, IKEM Praha. „Při tvorbě jídelníčku je třeba věnovat pozornost jak výběru potravin, tak jejich úpravě. Strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, fyzickému zatížení a zdravotnímu stavu,“ doplňuje Suchánek. Jídelníček by měl obsahovat maximum celozrnných potravin, dále dostatečné množství zeleniny, ovoce a samozřejmě se nesmí zapomínat na pitný režim a pravidelnou pohybovou aktivitu.

ObrazekPříklad zdravého jídelníčku pro vás připravil Pavel Suchánek ve spolupráci se společností NESTLÉ. Jídelníček naleznete v příloze.

Celozrnné cereálie jako součást zdravého jídelníčku

Naše tělo potřebuje energii, vitamíny, minerály a vlákninu – všechny tyto látky jsou obsaženy v cereáliích. Ovšem nejlepší jsou ty celozrnné. „Ne všechny cereálie na trhu jsou celozrnné. Zrna jsou totiž během zpracování podrobena tzv. procesu vymílání, během kterého jsou odstraněny otruby a klíček zrna,“ říká Lenka Lhotská, brand manažerka značky NESTLÉ – Cereálie

Benefity celozrnných cereálií NESTLÉ

Vláknina v celozrnných cereáliích pomáhá zajišťovat správnou funkci zažívacího traktu. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou některé celozrnné cereálie, vyvolávají prodloužený pocit sytosti, a proto jsou důležitou součástí redukční diet.

Lidé, kteří jedí více celozrnných potravin v rámci vyváženého jídelníčku a zdravého životního stylu, obvykle váží méně, než ti kteří jich konzumují méně a také mají menší sklony k tloustnutí.

Jídelníček bohatý na celozrnné potraviny pomáhá udržovat zdravé srdce.

Občas se objevují připomínky k tomu, že cereálie mají vysoký glykemický index, cožObrazek vlastně znamená, že po nich máme brzy hlad. Glykemický index je hodnota, která charakterizuje, do jaké míry ovlivňuje konkrétní potravina vzestup hladiny krevní glukózy a v jakém rozsahu vyvolává její výkyvy. Pokud je ale namáčíme do mléka nebo jogurtu dochází k poklesu glykemického indexu výsledné potraviny“, doporučuje Suchánek.

Více informací naleznete na: www.nestle.cz; www.cerealie.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×