Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se chránit před klíštětem? S B-komplexem, vhodným oblečením a krátkým trávníkem!

1.jpg

I když to tak s chladným začátkem jara možná nepůsobí, sezóna klíšťat se rychle blíží. Tento obtížný hmyz totiž začíná být aktivní již zhruba při 5° Celsia. Pak stačí při oteplení vyrazit v tričku do parku či do lesa a klíšťata mají volné pole působnosti. Existuje vůbec způsob, jak se těmto cizopasníkům vyhnout? Minimálně lze klíšťatům cestu výrazně ztížit. Kromě vhodného oblečení radí odborníci také vytvořit takové podmínky, aby se k vám obtížný hmyz vůbec nedostal na zahradu. Mezi výrazné pomocníky patří i užívání vitaminů skupiny B. Při vylučování z těla totiž vydávají specifický odér, který klíšťata mate a odpuzuje!
V roce 2012 zaznamenali lékaři v České republice 573 onemocnění klíšťovou encefalitidou, což bylo opětovně nejvyšší číslo v zemích Evropské unie. Této vážné nemoci lze přitom předejít očkováním. Horší je to ovšem u lymské boreliózy a dalších klíšťaty přenosných chorob, u nichž je výskyt mnohonásobně vyšší a očkování zatím neexistuje. Proto je velmi důležité se napadení cizopasníků bránit.
B-komplex pro lidi i psy
Ač nejsou dostupné žádné odborné studie, mnoho lidí používá v boji proti klíšťatům B-komplex. „Vitaminy skupiny B totiž prostupují póry na kůži a vydávají specifický odér, který my lidé sice necítíme, ale klíšťatům i jinému obtížnému hmyzu je velmi nepříjemný,“ popisuje Marcela Ernstová, ředitelka společnosti Rapeto, která vyrábí a distribuuje různé potravinové doplňky.
Tuto zkušenost přitom potvrzují i mnozí praktičtí lékaři či epidemiologové. „B-komplex ovlivňuje vlhkost kůže, člověk se méně potí a stane se pro klíště méně atraktivním. Klíště cítí krev a přisává se na kůži tam, kde je vlhká a tenčí," uvedla v minulosti pro média Dagmar Hulínská, odbornice na lymskou boreliózu z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu v Praze.
Mezi přírodní zdroje bohaté na vitaminy skupiny B patří mj. sušené pivovarské kvasnice neboli Pangamin. Používat jej můžou už děti od 3 let, a to v jeho dražované podobě, která usnadní jeho aplikaci. Ovšem pejskaři potvrdí, že Pangamin je vhodný i pro jejich mazlíčky. Navíc pivovarské kvasnice odpuzují kromě klíšťat také komáry, ovády, mouchy či jinou podobnou havěť. Pro co největší efekt je optimální začít je užívat již cca 3 týdny před výskytem tohoto hmyzu.
Oblečení a zahrada
Klíšťata „mají ráda“ vlhko a teplo, nikoliv horko. Tedy nejvíce napadají lidi na jaře a na podzim. Obecně lze říci, že se vyskytují všude, kde je neupravená tráva vyšší než 20 cm. Tedy kromě listnatých a smíšených lesů se s nimi můžete potkat také na zahrádkách, na louce či v městském parku, na okraji rybníků či řek.
Proto je dobré chránit se v těchto obdobích a lokalitách vhodným oblečením. Tj. brát si pevné boty, dlouhé kalhoty, ideálně s gumičkou na konci, či je dočasně zastrčit do ponožek. Po hladkém materiálu oblečení se zase klíšťatům hůře leze a světlé oblečení je sice neodradí, ale snáze je na něm zpozorujete.
Bohužel se cizopasníkům nevyhnete ani na zahradách svých domů, chat a chalup, pokud jsou například umístěné blízko lesa či nepříliš upravované.
Podle informací společnosti Protean s.r.o., která se zabývá analýzou infekčnosti klíšťat, je dobré vybudovat okolo svých pozemků tzv. nárazníkovou hranici, která zahradu snáze uchrání. Tedy oddělit travnatý porost dlažbou, štěrkem, kamínky, pískem či dřevěnou štěpkou, která by měla být nejméně 70 cm široká a 10 cm hluboká. Také hrací zóna pro děti by měla mít podklad z dřevěných štěpků či písku. Trávník by pak měl být udržovaný velmi krátký.
O společnosti Rapeto, s.r.o.
Na trhu s potravinovými doplňky působí úspěšně řadu let. Je výhradním výrobcem a distributorem kvalitních a zdraví prospěšných produktů, jejichž účinky oceňují zákazníci i renomovaní odborníci. Vlajkovou lodí široké škály preparátů je Pangamin. Produkt vyráběný ze sušených pivovarských kvasnic je československým patentem, vyrábí se víc než 50 let. Více informací o produktech společnosti a také e-shop na stránkách www.pangamin.cz, případně na https://www.facebook.com/pangamin
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×