Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak naučit děti čistit zoubky?

23. 10. 2014

_dsc0228b.jpg

Máte doma malé dítě a začíná na vás cenit zoubky? Nebo váš potomek už dokonce drží sám zubní kartáček, ale nebaví ho stát před umyvadlem? Čištění zubů patří k základním hygienickým návykům, a proto by mělo být pro děti nutnou součástí každého dne. Udělejte dítěti čištění zoubků zajímavým a uvidíte, že se možná začne i těšit.
Příčinou časté kazivosti dětských zubů je zanedbání péče o ně. Rodiče si neuvědomují, že o dětské zuby se musí starat ještě před tím, než vyrostou. A když vyrostou, měli by pomalu učit dítě, aby si s čištěním po nějaké době umělo poradit samo. Ne všechny děti tato „nutná zla“ ale baví. Zkuste vymyslet něco, co dítě bude zajímat a zabaví ho tak, že k čištění získá dobrý vztah.

Několik rad pro rodiče:
•Hračky do pusy
Pro ty nejmenší, kterým se zoubky teprve klubou, je také péče o ústní dutinu důležitá. Pro nejmenší existují kousátka, gumové zdraví neškodné hračky, které napomáhají prořezání zubů, některá chladí bolavé dásně, a tak jsou dětem velmi příjemná, navíc také mechanickým pohybem zbavují dásně škodlivých bakterií.
•Barvy a hračky
Děti kolem tří let začínají držet kartáček sami, pořiďte jim nějaký veselý, barevný, s jejich oblíbeným zvířátkem či pohádkovou postavou - barevný kartáček s obrázkem udělá dítěti radost. Abyste ho přiměli čistit si zoubky, pořiďte kartáček třeba i panence a učte dítě nácvik na ní. Uvidíte, že bude chtít mít také čisté zoubky jako má panenka. „U kartáčku hraje hlavní roli jeho funkčnost. Správný kartáček pro děti i dospělé by měl mít měkká, stejně dlouhá a hustá vlákna na malé ploše. Postup čištění chrupu se věkem liší. Nejmenší děti mohou dělat horizontální pohyby, větší učíme kroužky a ty se následně mění ve vibrace. Obecně ale platí, že se mají zuby čistit po úhlem 45 stupňů, kartáček se přiloží ke krčku zubu tak, aby čistící ploška byla půl na zubu a půl na dásní a pomocí malých kroužků se zub vyčistí,“ vysvětluje MDDr. Soňa Humpolíčková.
Abyste malého neposedu udrželi u čištění zubů alespoň nejnutnější dobu, pořiďte mu veselé přesýpací hodiny, které seženete ve všech lepších prodejnách s dentálními pomůckami i lékárnách. Přesýpací hodiny a držáky na zubní kartáčky v podobě pohádkových postaviček nebo zvířátek v dítěti nebudí pocit odporu k této pravidelné každodenní činnosti.
_dsc0036_kom.jpg•Víš, že zoubky mají jména?
Pojmenujte s dětmi jejich zoubky a nezapomeňte se o každého kamaráda, který pomáhá kousat, před spaním pěkně postarat. Vypěstujte u dítěte dobrý vztah k jeho chrupu a zabraňte tak, aby se objevil první zubní kaz. Pomoci také můžete koupí pasty s obrázkem pohádkového hrdiny na obalu. „V případě dětské zubní pasty nanášejte vždy tu, která je určená pro věkovou skupinu vašeho dítěte. Dětem starším tří let nanášíme pastu na kartáček maximálně v množství o velikosti malého hrášku, děti totiž mají tendenci vždy velké množství pasty spolykat,“ radí MDDr. Humpolíčková.
Proto také dětské zubní pasty obsahují méně fluoridů než pasty pro dospělé a pasta pro školáky má více fluoridů než ta pro batolata. Volba pasty ovlivňuje výsledek čištění zhruba asi z 5 – 10% (těch zbývajících řádově 90% má na svědomí mechanická očista). Přesto je zubní pasta velmi důležitá právě díky obsahu fluoridů, které hrají nezastupitelnou roli v prevenci zubního kazu.
Na předškolní děti je třeba důsledně dohlížet, v tomto věku si fixují návyky nejpevněji. Většímu dítěti můžete čištění zubů rozumně vysvětlit. Abyste dokázali, že na zubech se usazují nečistoty, které mu škodí, nebojte se použít tablety - indikátory plaku. Věnujte svému dítěti čas a vysvětlete, že pokud si zoubky správně nevyčistí (a vy mu nepomůžete!), půjde do školky nebo školy s fialovou pusou jako od borůvek.
•Čistí celá rodina
Nezapomínejte, že dítě se učí od svých nejbližších. Rodiče jsou ti, co potomkům ukazují, jak žít, i jak si čistit zuby. Z průzkumu značky Signal vychází, že až ¼ rodičů si nečistí zuby 2x denně. Udělejte tedy z čištění zubů rodinný rituál a uvidíte, že všechno bude klapat a dítě se nebude bát ani zubního lékaře.
 
O Unileveru
Společnost Unilever nabízí ve více než 190 zemích 11 kategorií obsahujících 400 značek potravin, výrobků pro péči o domácnost a výrobků pro osobní péči. Dokáže proto oslovit takové množství lidí jako žádná jiná společnost. V roce 2011 tato společnost, která zaměstnává více než 170 000 lidí po celém světě, dosáhla obratu 46,5 miliardy eur. Její výrobky používají každý den dvě miliardy lidí.
Společnost Unilever byla založena před 120 lety a svou českou pobočku zřídila v roce 1991. Unilever ČR, spol. s r. o. – s hlavním sídlem v Praze – je součástí regionu Central and Eastern Europe spolu s dalšími 17 pobočkami. Unilever ČR, spol. s r. o. má 350 zaměstnanců.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×