Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dokonalá novinka bezlepkové italské kuchyně

Žhavá novinka na českém trhu jistě potěší milovníky italské kuchyně, a to bez výjimky všechny. Zaradovat se mohou i ti, kteří z nějakého důvodu dodržují bezlepkovou dietu. Milujete plněné těstoviny jako jsou ravioli, tortellini, cappelletti a podobně? Chcete přitom jíst zdravě a nezatěžovat tak svůj organizmus? Jsou tu pro Vás výtečné plněné těstoviny italské firmy GustaMente, které máte navíc připravené během pár okamžiků.

 

y.jpg

 

Někdo lepek zkrátka jíst nemůže a nemá jinou volbu. Diagnostikovanou celiakií v České republice trpí dnes zhruba každý dvoustý člověk. Skutečnost je ale zřejmě mnohem horší, neboť podle odhadu lékařů drtivá většina nemocných o tomto svém handicapu neví – údajně jde o devět nemocných z deseti.

Mezi časté signály celiakie či intolerance vůči lepku patří totiž například menší vzrůst, chudokrevnost, časté stavy únavy, bolesti břicha, u dětí častá plynatost, dále svalové křeče, nepravidelná menstruace, problémy s otěhotněním, vyrážky nebo celková nervozita. Již z tohoto výčtu je patrné, že téměř každý člověk splňuje alespoň jeden ze zmiňovaných parametrů – a právě proto je při méně intenzivních projevech diagnóza tohoto onemocnění velmi obtížná.

V současnosti pak stále přibývá těch, kteří se stravují bez lepku dobrovolně. Proč? Chtějí zhubnout nebo ulevit svým zdravotním problémům. Jeden z mnoha důvodů je například to, že lepek se totiž ukládá v tucích zejména v oblasti břicha. Je dokonce znám pojem tzv. “moučné břicho“. Pokud redukujete váhu, je právě v této oblasti hubnutí nejtěžší. Při bezlepkovém stravování krásně vytvarujete i tyto partie.

Ale ruku na srdce: dokážete si představit život bez dobrého jídla (ač lepkového)? Třeba bez takových těstovin by bylo na světě o něco hůř, o Itálii nemluvě. Těstoviny jsou nedílnou součástí italské kuchyně, avšak své kořeny zapustily již do mnoha jiných zemí a kultur po celém světě. V Čechách se stále oblíbenější stávají plněné těstoviny, které nejsou vůbec složité na přípravu, stačí k nim velmi jednoduchá omáčka (ať již rajčatová nebo s čerstvým hráškem), ovšem skvělé budou i např. jen s máslem a šalvějí.

 

Zkuste hit italské bezlepkové kuchyně, který je nyní k dostání i u nás. Plněné těstoviny GUSTAMENTE.

K dostání jsou tyto varianty:
 

1y.jpgGustaMente Tortellini s rajčaty, mozzarelou a bazalkou 250 g – doporučená cena je 151,90 Kč

 

 

 

 

 

2y.jpgGustaMente Ravioli s ricottou a špenátem 250 g – doporučená cena je 164,90 Kč

 

 

 

 

 

 

3y.jpgGustaMente Cappelletti plněné masem 250 g – doporučená cena je 164,90 Kč

 

 

 

 

 

 

4y.jpgGustaMente Tortellini s italskou šunkou a mozzarelou 250 g – doporučená cena je 151,90 Kč

 

 

 

 

 

Obrovskou výhodou těchto těstovin je nejen jejich výjimečná chuť a nutriční vyváženost bez alergenů, ale při jejich vaření al dente (na skus) se rozhodně neplýtvá elektrickou energií. Vaří se maximálně 3-4 minuty!

Pár receptů pro inspiraci:

Těstovinové taštičky (cappelletti) plněné masem s parmazánovým krémem

Ingredience:
1 balení Gustamente – těstovinové taštičky plněné masem
250 g UHT smetany (nepoužívat zakysanou smetanu)
250 ml mléka
parmazán podle chuti
1 bezlepkový hovězí bujón v kostce
mletý černý pepř
mletý muškátový oříšek

Postup:
Přivedeme k varu 2,5 litrů vody a přidáme hovězí bujón bez lepku nebo pár kapek extra panenského olivového oleje.  Jakmile voda začne vařit, snížíme teplotu a přidáme plněné těstoviny GustaMente. Povaříme na nízkém až středním plamenu 3-4 minuty tak, aby nedošlo k otevření plněných těstovin.

Mezitím rozpálíme pánev na mírném ohni a přidáme UHT smetanu, mléko a nastrouhaný parmazán. Za občasného míchání ohříváme, dokud se nevytvoří jednotná smetanová omáčka. Poté vypneme sporák a přidáme mletý černý pepř a muškátový oříšek. Uvařené těstoviny GustaMente přecedíme a přidáme do omáčky. Krátce na pánvi ohřejeme a ihned podáváme.

 

Tortellini (ranečky) s italskou pečenou šunkou, mozzarellou a hráškem

Ingredience:
1 balení GustaMente - ranečky s italskou pečenou šunkou a mozzarellou
parmazán podle chuti
na kostičky nakrájená pečená šunka
20 g másla
1 malá cibule
1 stonek celeru
1 mrkev
čerstvé „baby“ hrášky
bezlepkový vývar
mletý černý pepř

Postup:
Přivedeme k varu 2,2 litrů vody a přidáme pár kapek extra panenského olivového oleje.  Jakmile voda začne vařit, snížíme teplotu a přidáme plněné těstoviny GustaMente. Povaříme na nízkém až středním plamenu 3-4 minuty, tak, aby nedošlo k otevření plněných těstovin.

V pánvi rozpustíme 20 g másla, přidáme najemno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a společně to osmahneme. Smažíme, dokud cibule nebude zlatá. Aby se zabránilo spálení, přidáme půl lžíce vývaru nebo horké vody. Přidáme čerstvý hrášek, dvě lžíce vývaru a ohříváme, dokud není hrášek měkký. Pak přidáme nakrájenou šunku a vše smažíme, dokud není šunka křupavá. Dochutíme mletým pepřem a přidáme do omáčky plněné těstoviny. Zamícháme a nakonec posypeme nastrouhaným parmazánem. Naservírujeme na talíř a můžeme ihned podávat.

 

Tortellini s rajčaty, mozzarellou a bazalkou s olivovým olejem

Ingredience:
1 balení Gustamente – ranečky s rajčaty, mozzarellou a bazalkou
parmazán podle chuti
čerstvá bazalka
mletý černý pepř
olivový olej

Postup:
Přivedeme k varu 2,2 litrů vody a přidáme pár kapek extra panenského olivového oleje.  Jakmile voda začne vařit, snížíme teplotu a přidáme vaječné plněné těstoviny GustaMente. Povaříme na nízkém až středním plamenu 3-4 minuty tak, aby nedošlo k otevření plněných těstovin.

Na mírném ohni rozpálíme extra panenský olivový olej a přidáme na pár sekund plněné ranečky. Posypeme parmazánem, trochou mletého pepře a zamícháme. Vypneme sporák a přidáme několik listů voňavé čerstvé bazalky. Můžeme servírovat.

 

Ravioli s ricottou a špenátem na másle a šalvěji

Ingredience:
1 balení Gustamente –  ravioli s ricottou a špenátem
parmazán podle chuti
1 bezlepkový hovězí bujón v kostce
šalvěj
50 g másla

Postup:
Přivedeme k varu 2,5 litrů vody a přidáme hovězí bujón bez lepku nebo pár kapek extra panenského olivového oleje.  Jakmile voda začne vařit, snížíme teplotu a přidáme vaječné plněné těstoviny GustaMente. Povaříme na nízkém až středním plamenu 3-4 minuty tak, aby nedošlo k otevření plněných těstovin.

Na mírném ohni rozpálíme máslo, přidáme šalvěj a ohříváme. Ravioli vytáhneme z vařící vody o 30 sekund dříve a přidáme na pánev. Vše zamícháme a rychle osmahneme. Přidáme parmazán a můžeme podávat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×