Jdi na obsah Jdi na menu
 


Do přírody – pro zážitky i totální relax

29. 4. 2011

bez-nazvu-1.jpgPříroda se pomaličku probouzí a začíná nás lákat ven. Vyrazit na výlet už neznamená dělat kompromis mezi teplým oblečením a hezkým oblečením. I ve sportovním můžete vypadat dobře! A o to lépe se cítit!

Do přírody se oblékáme jinak než do města. Procházka po lese v podpatkách a kabátku by asi nebyla to pravé ořechové, ať už kvůli pohodlí či ochranou před zimou nebo případným deštěm. Existují ale materiály, které zajistí obojí a přitom oblečení z nich vyrobené perfektně sedí i vypadá dobře. Pokud navíc ve volném čase budete nosit pohodlné oblečení, pomůže to vašemu mozku vypnout a lépe se tak odreagujete od pracovních i jiných starostí. A když se budete cítit v pohodě, všechno půjde lépe! Užijete si více legrace, nebudete si muset dělat starosti o to, jestli si zašpiníte značkové džíny nebo ne, prostě se uvolníte! Uvidíte, že to uvítá i vaše okolí!
Je dobré zvolit do přírody oblečení, které vás ochrání před zimou, deštěm a nejlépe i větrem. Nepromokavých materiálů je dnes již na trhu mnoho, jen výběr není vždy snadný. Materiály se liší svými vlastnostmi: prodyšností, mírou voděodolnosti, hmotností a také trvanlivostí a cenou. Levnější bývají voděodolné zátěry, které se ovšem časem opotřebí a své vlastnosti ztrácí. O něco dražší, ale mnohem účinnějším, jsou membrány, a to membrány buď neporézní (Gelanots) nebo porézní (Hy Vent, GORE-TEX®). Ty se od sebe liší principem nepromokavosti a prodyšnosti. Za nejspolehlivější je stále považována membrána GORE-TEX®, která již má za sebou mnohaletou tradicí a je prověřena přímo nejodvážnějšími horolezci. I její hodnoty dosahovaných vlastností se stále drží daleko před ostatními.
S čím nemůžete šlápnout vedle aneb to nejlepší:
 
bez-nazvu-2.jpgLady Cloud Peak GTX Jacket
Millet
Tip pro letošní léto – goretexová bunda do každého počasí se stavitelnou kapucí a síťovanou podšívkou za cenu, která je v porovnání s jejími užitnými vlastnostmi opravdu příjemná. Dvouvrstvý GORE-TEX® Performance Shell se hodí pro sporty v horském prostředí, zimní sporty, cyklistiku, lov, golf i cestování. Je navržen tak, aby zajišťoval pohodlí, a přitom byl trvale nepromokavý.
Materiál: GORE-TEX® Performance Shell 2L
Hmotnost: 550 g  (M)
Velikost: XS-XL
Barva: červená, černá
Cena v HUDYsportu: 4 990,- Kč
 
Encorebez-nazvu-3.jpg
Wild Roses
Lehká bunda, která vás spolehlivě doprovodí v dešti a větru na vašich výstupech, výletech i procházkách. GORE-TEX® Paclite® Shell je nejlehčí a nejlépe sbalitelná textilie. Výrobky z tohoto materiálu jsou extrémně prodyšné a nabízejí ideální řešení v situacích, kdy potřebujete ušetřit prostor a hmotnost. Membrána GORE-TEX® garantuje 100% voděodolnost.
Materiál: GORE-TEX® Paclite® Shell
Velikost: XS-XL
Barva: černá, tmavě modrá
Cena v HUDYsportu: 6 190,- Kč
 
bez-nazvu-4.jpgWomen´s Observatory
The North Face
Technická bunda pro horolezectví a turistiku. Materiál GORE-TEX® Paclite® Shell zajišťuje nízkou hmotnost a velmi dobrou sbalitelnost a trvalou nepromokavost. Bundu je tak možné použít i jako záložní.
Materiál: GORE-TEX® Paclite® Shell
Hmotnost: 450 g (M)
Velikost: XS-XL
Barva: zelená
Cena v HUDYsportu: 6 750,- Kč
 
Lady Axon Pro EVO GTX Jacketbez-nazvu-5.jpg
Millet
Top model firmy Millet, ve kterém můžete posunout hranice vašich možností ještě o kus dál. Použité materiály tvoří v současnosti špičku na trhu. GORE-TEX® Pro Shell je vyroben z těch nejodolnějších a nejprodyšnějších textilií pro použití v náročných a extrémních podmínkách. Splňuje požadavky outdoorových profesionálů a sportovních nadšenců.
Materiál: GORE-TEX® Pro Shell 3L
Hmotnost: 420 g (M)
Velikost: XS-XL
Barva: modrá
Cena v HUDYsportu: 7 750,- Kč
 
bez-nazvu-6.jpgWomen´s Circadian Pant
The North Face
Lehké, nepromokavé dámské kalhoty vhodné pro vysokohorskou turistiku.
Materiál: GORE-TEX® Paclite® Shell
Hmotnost: 290 g (M)
Velikost: S-XL
Barva: černá
Cena v HUDYsportu: 3 850,- Kč
 
více na www.hudy.cz
Jak to funguje?
Mikroskopické póry membrány GORE-TEX® jsou menší než kapky vody či jiné tekutiny, ale naopak větší než molekuly vodní páry. Voda v kapalném skupenství, tedy déšť a sníh, nemůže membránou GORE-TEX® proniknout dovnitř, zatímco vodní pára, voda v plynném skupenství, jí projde snadno, což zajišťuje prodyšnost. Tato jedinečná vlastnost umožňuje využití membrány nejen u kvalitního outdoorového oblečení, ale i v chirurgii a kardiochirurgii, kde dokáže nahradit část cévy či aorty nebo srdeční přepážku. A to i u novorozenců, kde je požadována snad i více než 100% spolehlivost. Materiály oblečení vznikají slaminováním membrány GORE-TEX® s vysoce odolnými textiliemi. Vyznačují se trvalou nepromokavostí, vysokou prodyšností, extrémní odolností vůči mrazu a při pohybu a mimořádně dlouhou životností. Prochází náročným testováním. Při testu pohodlí je brána v úvahu nepromokavost, prodyšnost, vítr i pohyb, při kterém produkujeme teplo. Srovnávají se výsledky laboratorních testů se subjektivními pocity uživatelů. U materiálu je dále testována jeho odolnost vůči oděru, nepromokavost i při ohýbání látky v chladu a samozřejmě nepromokavost jako taková v dešťové komoře.
 
Test pohodlíbez-nazvu-7.jpg
Jednou z nejdůležitějších funkcí moderních oděvů je zajistit pohodlí uživatele. Nestačí, aby byl oděv pouze příjemný, ale musí mít také funkční vlastnosti. V zásadě platí, že ať děláme cokoli, produkujeme teplo. Při sportovních aktivitách to může být až 1 000 wattů. Pohodlí je stav, kdy nám není ani příliš horko, ani příliš zima. Jinými slovy, když je nastolena rovnováha mezi teplem, které produkujeme, a teplem, které vydáváme. Vnější vlivy jako vítr, chlad, sníh či déšť mohou tuto rovnováhu narušit a my se přestaneme cítit pohodlně. Stejně je tomu v případě, kdy se potíme, a pot ochlazuje naše tělo. Při testu pohodlí jsou srovnávány výsledky laboratorních testů se subjektivními pocity uživatelů pro ověření, že výrobky GORE-TEX® opravdu nabízejí mimořádné pohodlí.
 
bez-nazvu-8.jpgTest oděruvzdornosti Martindale
Tímto testem se zjišťuje odolnost materiálu GORE-TEX® vůči oděru. Při testu přístroj pod velkým tlakem opakovaně přejíždí po testovaném materiálu smirkovým papírem nebo vlnou. Podle toho, jak odolná má textilie být, může toto intenzivní tření pokračovat bez přestávky několik hodin nebo i dní.
 
bez-nazvu-9.jpgTest ohýbání laminátu
Prosakování následkem ohýbání v chladu představuje závažný problém mnoha materiálů. Jsou-li po určitou dobu vystaveny teplotám pod bodem mrazu, mohou totiž při zátěži praskat. V průběhu tohoto testu se textilie GORE-TEX® při extrémních teplotách několik hodin opakovaně mačkají a narovnávají. I po tomto mnohahodinovém testování si musejí uchovat svou nepromokavost.
 
Dešťová komorabez-nazvu-10.jpg
Test v dešťové komoře je jedním z řady testů určených k důkladnému prověření materiálů v náročných podmínkách simulujících reálné použití. Dříve než je jakýkoli nový model oděvu GORE-TEX® dán do výroby, musí projít testem v dešťové komoře společnosti Gore. Dešťová komora je důmyslné zařízení určené k testování oděvů, které dokáže simulovat různé druhy deště. Za použití speciálních vodních trysek strategicky rozmístěných uvnitř komory je možné otestovat nepromokavost oděvů v různých podmínkách - od lehkého mrholení až po silný déšť s větrem.
 
Typy materiálů
 
GORE-TEX® Performance Shell
Je navržen tak, aby zajišťoval pohodlí, a přitom byl trvale nepromokavý. Ideální pro nejrůznější outdoorové aktivity. Dělíme jej na Z-Liner GORE-TEX® Performance Shell, dvouvrstvý GORE-TEX® Performance Shell a třívrstvý GORE-TEX® Performance Shell, které se navzájem liší mírou prodyšnosti. Z-Liner je vhodný na cestování, dvouvrstvý Performance Shell se hodí pro sporty v horském prostředí, zimní sporty, cyklistiku, lov, golf i cestování, třívrstvý pak na turistiku, zimní sporty, vodácké sporty, cyklistika, jízda na motocyklu, lov, golf a cestování.
 
GORE-TEX® Paclite® Shell
Jedná se o nejlehčí a nejlépe sbalitelnou textilii. Výrobky z tohoto materiálu jsou extrémně prodyšné a nabízejí ideální řešení v situacích, kdy potřebujete ušetřit prostor a hmotnost.
 
GORE-TEX® Soft Shell
Vyroben z jemných a teplých textilií. Díky speciální konstrukci těchto výrobků nepotřebujete tolik vrstev, takže se za chladného počasí můžete lépe a svobodněji pohybovat.
 
GORE-TEX® Pro Shell
Vyroben z těch nejodolnějších a nejprodyšnějších textilií pro použití v náročných a extrémních podmínkách. Splňuje požadavky outdoorových profesionálů a sportovních nadšenců.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×