Jdi na obsah Jdi na menu
 


5 tipů na první adventní víkend

1. 12. 2016

Ze staroměstského náměstí, přes Kampu až na Loretu

O víkendu začal Advent, čas koled, předvánočního shonu a lovu dárků. Podle rosniček by nám mělo počasí přát, a tak se nebojte vyrazit na procházku předvánoční Prahou. Nudit se určitě nebudete. 

Rozzářené dětské oči i vánoční stromeček

Na Staroměstském náměstí proběhne v sobotu slavnostní rozsvícení vánočního stromečku. Strom se rozsvítí každou hodinu od 17:30 do 20:30 každý den až do Tří králů. Smrk vysoký 31 metrů letos pochází z Pecky na Královéhradecku. Do krásy rostl zhruba sedmdesát let a v sobotu jej rozzáří světelné animace za hudebního doprovodu.

Vánoční trhy

Vánoční trhy v Praze potkáte skoro na každém rohu. Největší budou tradičně na Staroměstském a Václavském náměstí. Tak jako každý rok se můžete podívat na desítky stánků, kde naleznete nejen dárky, dekorace, porcelán, ale také občerstvení, trdelníky, perníčky a cukroví. Za zmínku jistě stojí i trhy na Pražského hradě, které v tomto historickém srdci Prahy budou letos teprve podruhé a začínají již tuto sobotu. Návštěvníci se na Stájovém dvoře a na Jiřském náměstí mohou těšit na rozmanitý a pečlivě vybraný sortiment tuzemských prodejců.

Krmení labutí

Krmení labutí během adventu je tradicí v nejedné rodině. Na hladině Vltavy se kromě obrovských hejn labutí prohánějí také kachny či potápky. Takže doma natrhejte na kousky dva až tři dny staré rohlíky nebo raději nakrájejte zeleninu a hurá k Vltavě. Vyrazit krmit labutě můžete na náplavku, Malou Stranu, Kampu nebo v blízkosti Vyšehradského železničního mostu.

Půjdem spolu do Betléma!

Součástí Vánoc je neodmyslitelně také betlém – scenérie krajiny, v níž se uprostřed chléva mezi zvířaty narodil Ježíšek, za kterým se vydávají lidé ze všech koutů světa. Milovníci klasických betlémů si i letos přijdou na své. Výstav betlémů je v Praze hned několik, takže si můžete vybrat a případně jednotlivé výstavy porovnat. Vaše toulky po pražských betlémech můžete začít v prostorách Klementina, kde si prohlédnete historické vánočními betlémy ze dřeva, sádry či dobové umělé hmoty vzniklé v období od baroka do konce druhé světové války.

Pokračovat můžete dále v Muzeu Karlova mostu na výstavě Tradičně netradiční betlémy, kde se můžete pokochat postavami Marie, Josefa, Ježíška, zvířátek i všech gratulantů v nadživotní velikosti. Součástí vstupenky je i plavba Pražskými Benátkami, při kouzelné projížďce loďkou po vlnách Vltavy dostanete na zahřátí i svařené víno a perník.

Zakončit vaše putování můžete kapucínským betlémem, asi nejznámějším v Praze, v kostele Panny Marie Andělské hned vedle Lorety. Byl vytvořený v roce 1700 mnichem Kašparem a je zázrak, že kašírované sochy přežily tři století.

Konec dobrý, všechno dobré…

Po adventní procházce je dobré se ohřát v teple a pěkně si odpočinout. Jen pět minut chůze od Lorety a Pražského hradu, na Pohořelci, si můžete dát večeři v Restaurantu Hradčany, který se nachází v prostorách hotelu Savoy.  Ve zdejší anglosaské knihovně si můžete vychutnat nejen teplo z rozpáleného krbu, ale i výbornou kávu s domácími moučníky. Pokud byste raději něco trochu ostřejšího na zahřátí, můžete si vybrat až ze 30 druhů whisky nebo pohladit své chuťové pohárky speciálně vyráběným vínem pro Hotel Savoy z odrůdy Pinot Noir, kterou z Francie přivezl sám Karel IV.

 

17.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×