Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. listopad - Oceňte boj za svobodu výletem po krásách naší republiky

10. 11. 2010

17. listopad není jen Mezinárodním dnem studentstva, ale i Den boje za svobodu a demokracii. Tento sváteční den si tedy jistě užijí a připomenou historii malí, velcí, studenti i ti, co už mají studia za sebou.

Jedním z důvodů, proč o 17. listopadu nesedět doma, je Lady Gaga. Tatonepojmenovany-1.jpg excentrická populární zpěvačka vystoupí v 19:30 v O2 aréně. Kdo naopak holduje klidnějšímu trávení volných dnů, jistě ocení relaxaci v českých lázních. Některé lázeňské hotely v tomto termínu nabízejí speciální akce a slevy. Výhodněji tak můžete zklidnit své tělo i mysl například v Luhačovicích, Poděbradech nebo Třeboni, kde je i překrásná příroda jako stvořená pro podzimní procházky. Možná se vám i poštěstí spatřit výlov některého ze zdejších slavných rybníků a ochutnat čerstvého kapra po jihočesku.
 
Jestli vás to naopak táhne na sever, zkuste tento typ na výlet Podkrkonoším. Trasa začíná v Nové Pace a pokračuje po silnici č. 284 přes Štikov do obce Pecka. Podle starých pramenů zde na návrší ve tvaru pecky stála tvrz, jejíž okolí bylo již v průběhu 13. století povýšeno Přemyslem Otakarem II. na královské město. Začátkem 14. století byl na místě tvrze rodem Vartenberků vystavěn hrad, který vystřídal několik majitelů až se začátkem 17. století dostal do vlastnictví Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Ten byl r. 1621 popraven v Praze na Staroměstském náměstí. Po konfiskaci připadl hrad Albertu z Valdštejna.
 
nepojmenovany-2.jpgPo prohlídce hradu (bohužel v této roční době již jen zvenku) jeďte směrem na východ přes obec Horní Brusnice na nejvyšší bod Podkrkonoší - Zvičinu, kde si v chatě Klubu českých turistů můžete dát oběd a podívat se z rozhledny do krajiny - na vrcholy Krkonoš. 
 
Poté pokračujte dále na východ až do Bílé Třemešné a odbočte na vodní nádrž Les Království. Díky své poloze v zalesněném údolí řeky Labe a svým architektonickým ztvárněním je přehrada jednou z nejkrásnějších v celé České republice. Snad i proto byla v roce 1964 prohlášena národní technickou památkou. Z Bílé Třemešné se vydejte do Miletína, rodiště K.J.Erbena, kde můžete navštívit i jeho rodný domek a na náměstí v cukrárně ochutnat tzv. Miletínské modlitbičky.

Západním směrem odtud leží Lázně Bělohrad. Tady se zastávka určitě vyplatí – ať už na svačinu či pivo, procházku parkem Bažantnice, turnaj v minigolf nebo plavání v lázeňském bazénu. Nakonec si v Hořicích v Podkrkonoší vyšlápněte na kopec Gothard s úžasným architektonickým průčelím typu Vítězného oblouku. Na vrchu Gothard jsou v parku umístěny plastiky místních i zahraničních sochařů. Jako úplnou tečku navštivte Smetanovy sady pod Gothardem, které skrývají sochy významných českých umělců, např. Bedřicha Smetany, Mikoláše Aleše nebo Antonína Dvořáka. 
 
Jak jinak lépe oslavit Den boje za svobodu a demokracii než příjemným výletem po České republice, kde si kouzlo a hodnotu svobody vychutnáte plnými doušky. Pro další inspiraci navštivte www.vyletyspenny.cz .
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×