Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pařížský dort

25. 10. 2007

 

1 balíček piškotů, 1 balíček kakaa (125 g), 4 dl vody, světlá želatina, 1 máslo (příp. rostlinný ztužený tuk), 150 g cukru moučky, 4 žloutky, šlehačka na ozdobu.

Postup:
Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme šlehačkou.

 

Recept zaslala paní Praisová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

krasny ale ale možan amoc nedobry

(grunzovsa , 9. 11. 2011 16:19)

počuvam že teinej dorticže možei bět dobrij ale kdijivim možnia nei kdi vie

RE: Vlasta

(Radůza, 21. 1. 2010 13:59)

Název receptu vznikl podle něčeho. Možná tak chutná, možná tomu, co ho vymyslel připomínal v něčem Paříž, kdo ví... Rozhodně název měnit nebudu.

Pojmenování

(Vlasta, 21. 1. 2010 13:32)

Můžete mi sdělit, co má tento dort společného s pařížským. Zkuste změnit název.

malá rada

(Ivana, 28. 10. 2009 13:33)

když se polívá dort čokoládou tak se krém na dortu nechá pořádně vychladnout a zatuhnout v lednici a když se polívá čokoládou tak čokoláda nesmí být příliš horká protože pak se krém rozhřívá,musí se čokoláda nechat trochu vychladit a strany dortu se obsypávají tak že pod dort si dáme třeba pečící papír naněj dort a okolo dortu nasypeme kokos,ořechy atd. a rukou ho po stranách obsypáváme a pak jen dort nadzvedneme nožem dlouhým a dáme pod něj ruku a přendáme kam chceme.

dort s pařížskou šlehačkou

(Jarka, 28. 3. 2008 16:52)

Moc děkuju za radu - nadzvednutí dortu dlaní a posypání, - jak jednoduché, jen trochu přemýšlet.

Díky, Jarka.

RE: Jarka

(Radůza, 28. 3. 2008 0:51)

Tak s tím poléváním vám asi neporadím, chce to určitou praxi a co se týká posypávání obvodu dortu, dělá se to tak že dlouhým nožem podebereme dort, nadzvedneme a vložíme pod něj dlaň. Dort zvedneme na dlani a druhou rukou obsypáváme ořechy. Pomocí pohybů prsty dort na dlani otáčíme dokud není celý obsypaný. ;o)

dort s pařížskou šlehačkou

(Jarka, 28. 3. 2008 0:17)

Prosím o radu, - jak polít celkově dort čokoládovou polevou,když je uprostřed v řezu naplněn pařířskou šlehačkou /po případě i banány/.Sice nejdříve před politím ho nechám vychladit, ale stejně po polití teplou polevou pařížská šlehačka při okrajích se roztéká a bok dortu není hladký špatně chytá.Kupovaný dort je krásně hladce zalitý.Ještě bych prosila o radu.Často vidíme u kupovaných dortů svislou stranu krásně sypanou třeba ořechy.Myslím si, že na to bude nějaký fígl,- než abych to tam cpala lžící a opadávalo to.Předem velice děkuji J.

RE: hanes

(Radůza, 30. 11. 2007 8:59)

Dorty, ať již paříž nebo jakýkoli jiný dort krájíme dlouhým nožem, který před každým řezem namočíme na chvíli do vařící vody. Řezy jsou tak hladké, čokoláda se neláme, ale na řezu roztaví a krém se na nůž nelepí.

prosim o radu

(hanes, 30. 11. 2007 0:24)

poradte mi jak nejlepe rozkrajet parizsky dort nedari se omlouvam se s klavesnici si taky moc nerozumim diky

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×