Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ořechový dort s broskvemi

19. 12. 2006
Šlehačkový krém:
500 ml smetany ke šlehání
2 bal čokoládových kaštanů (nebo 100 g čokolády na vaření)
1 PL Želatiny čiré Dr.Oetker
3 PL studené vody  
Těsto:
100 g másla nebo Hery
100 g cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
2 PL rumu
špetka soli
6 žloutků
250 g mletých vlašských ořechů
100 g polohrubé mouky
1 KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
6 bílků
Na ozdobu:
25 g strouhané čokolády nebo čokoládového zdobení (! ne cukrového zdobení, které na krému taje!)
1 malý kompot broskví  

1. Smetanu přivedeme k varu, sejmeme z plotny a rozpustíme v ní čokoládové kaštany nalámané na kousky. Necháme zchladit a dáme do lednice - nejlépe přes noc.

2. Těsto: Změklé máslo utřeme v míse s cukrem, vanilínovým cukrem, rumem a solí. Pak po jednom zašleháme žloutky. Do utřené hmoty přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem, dále mleté ořechy a vše propracujeme elektrickým šlehačem na 1. stupni do hladkého těsta. Nakonec vmícháme sníh z bílků (můžeme elektr. šlehačem na nejnižším stupni). Těsto nalijeme do dortové formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím papírem, uhladíme stěrkou a dáme péct:

Horní a spodní ohřev: cca 170-180 °C (předehřát)
Horký vzduch: cca 150-160 °C (předehřát)
Plynová trouba: cca stup. 3 (předehřát)
Doba pečení: asi 35-40 minut

3. Po upečení necháme korpus ještě asi 5 minut v otevřené troubě. Pak necháme korpus vychladnout. Nožem uvolníme korpus od okraje formy, dáme na servírovací talíř a studený korpus podélně rozpůlíme.

4. Broskve necháme dobře okapat, popř. je osušíme na utěrce. Želatinu necháme nabobtnat ve 3 lžicích vody. Po nabobtnání zahřejeme želatinu ve vodní lázni (nesmí se vařit - var želatinu poškozuje !). Čokoládovou šlehačku ušleháme. Rozpuštěnou želatinu zašleháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni do připravené šlehačky.

5. Polovinu šlehačky natřeme na spodní díl korpusu a na krém lehce přitiskneme druhý díl korpusu. Druhou polovinu šlehačkového krému natřeme na vršek dortu a vypouklou stranou lžíce uděláme v krému ďolíčky. Dort dáme na minimálně 2 hodiny do ledničky. Před servírováním ozdobíme dort nejprve čokoládou a pak broskvemi nakrájenými na měsíčky.

Převzato z www.oetker.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×