Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marlenka

29. 10. 2007

 

Surovina na těsto:
150 g margarínu (Hera), 1 hrnek cukru (krupice, krystal), 2 ks vejce, 3 lžíce medu, sůl (špetka), 1 lžička sody (možno zaměnit i kypřicím práškem), 2,5 hrnku mouky.

Suroviny na krém:
1,5 balíčku másla (375 g), 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka.

Postup přípravy těsta:
Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázní, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Nepřestáváme míchat, dokud nejsou suroviny horké, a postupně přidáváme vše ostatní. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí plátky a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku) a připravíme si krém. Ořezané kraje ještě budeme potřebovat!

Postup přípravy krému:
Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka a potřeme silnější vrstvou na medové již připravené plátky. Pro fajnšmekry doporučuji plechovku s mlékem i uvařit (cca hodinku až dvě). Krém potom bude krásně karamelový a velmi chutný.

Jednotlivé pláty upečeného těsta klademe na sebe, přičemž každý namažeme připraveným krémem. Na závěr vezmeme ořezané okraje a v ruce je rozdrobíme. Poté je nasypeme na vrchní, krémem namazaný medový plátek.

Poté necháme přes noc odležet.

Recept zaslala paní Marie. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

marlenka

(Dana, 5. 11. 2009 19:17)

je výborný sama jsem ho ochutnala

Lahodné a snadné

(Jindřich Kubánek, 9. 7. 2009 18:54)

Moc děkuji.
Manželka byla pryč a po návratu jsem ji chtěl překvapit dortem k narozeninám. Tak jsem hledal nějaký recept a náhodou narazil na tento.
Můžu říci, že jsem ho zvládl na jedničku (chválili všichni, kdož ochutnali). To nejsem žádný kuchař - peču a vařím tak 2x za rok. Opravdu - srozumitelná a vynikající lahoda.
Jen podotýkám, že mouku jsem použil polohrubou a přesto se nic nezbláznilo.
A salko se po vaření musí nechat vystydnout (jinak vznikne místo krému mastný nápoj).

Mouka

(Radůza, 2. 7. 2009 20:53)

Mouku hladkou.

Dotaz

(Mart, 1. 7. 2009 15:38)

Dobrý den, jen se chci zeptat, jakou mouku, v receptu to není.

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×