Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karamelové kostky

31. 5. 2009
Těsto:
6 vajec
160 g krupicového cukru
160 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku
2 lžíce kakaa
50 g Hery
tuk a hrubá mouka do formy
 
Náplň I (pudinková)
1 ½ vanilkového pudinkového prášku
500 ml mléka
130 g krupicového cukru
7 bílků
2 lžíce kakaa
 
Náplň II (karamelová)
140 g krupicového cukru
550 ml smetany ke šlehání (35 %)
 
Zdobení:
10 g čokolády
 
Postup:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků s cukrem vyšleháme tuhý sníh. Zašleháme do něj žloutky a zlehka vmícháme mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem. Nakonec do těsta zapracujeme rozpuštěnou Heru. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do něj rozetřeme. Pečeme při 170 °C asi 40 minut.


Pudinkový prášek na náplň rozmícháme v malém množství studeného mléka. Zbytek mléka zahřejeme, přilijeme pudinkovou směs, přidáme 70 g cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Když pudink začne houstnout, odstavíme ho a necháme za občasného promíchání zchladnout. Poté ho rozšleháme. Bílky šleháme v horké vodní lázni se zbylým cukrem do zhoustnutí. Pak je z lázně vyjmeme a připravíme z nich tuhý sníh. Propojíme ho s pudinkem a vyšleháme na hladký krém. Do poloviny krému vmícháme kakao.


Cukr roztavíme v hrnci se silným dnem na karamel, zalijeme ho horkou smetanou a rozvaříme. Krém necháme vychladit a vyšleháme dotuha.


Na zchladlý korpus rozetřeme nejdříve světlou a pak tmavou pudinkovou náplň, kterou potřeme karamelovým krémem. Moučník necháme v chladu ztuhnout. Ozdobíme ho nastrouhanou čokoládou a nakrájíme na řezy.
 
 
Recept zaslala paní Alena

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Karamelové kostky

(Jana, 29. 8. 2009 20:29)

Řezy jsem zkusila a opakovat nebudu. Žádná z částí moučníku nedopadla tak, jak by měla. Byla asi chyba, že jsem se držela striktně popisu. Kdybych dala na své zkušenosti a selský rozum, mohlo to dopadnout lépe.
Zajímalo by mě, zda se někomu povedl.

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×