Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvonky i zvonečky rozezněly kostel sv. Šimona a Judy

4. 7. 2011

Patnáct let je tomu od založení sborového studia Zvoneček Praha. Jubilejní koncert, kterého se v pátek 17. června zúčastnilo 180 malých i velkých zpěváků, proběhl v krásné atmosféře kostelu sv. Šimona a Judy. Výtěžek ze vstupného, který činil 28 200 Kč, byl věnován obětem zasaženého Japonska. Celý koncert zaštítilo Japonské velvyslanectví a také předsedkyně PS PČR paní Miroslava Němcová.

 

zvonecek_japonsko_abbellimento.jpg

Koncert zahájili svým zpěvem nejmenší členové sboru, 70člený soubor hned v první písní oznámil, že jsou malá Zvonítka, a krásně odzpívali svůj blok písniček. Svým máváním do rytmu se zapojili i diváci z kůru. Postupem času se dostalo na všechny sekce sboru, včetně komorního souboru Abbellimento.

zvonecek_japonsko_krest.jpg

Šéf občanského sdružení Zvoneček Praha Jan Vančura na začátku přivítal na koncertě všechny vzácné hosty, promluvili starosta Prahy 3 Jiří Matuška a ředitel Pražské hudební školy Filip Magram, který pokřtil společně se sbormistryní Jarmilou Novenkovou již osmé album sboru s názvem „Proč bychom se netěšili“.

zvonecek_japonsko_vsichni.jpg

Výraz soucítění České republiky s obyvateli Japonska symbolizoval také malý zvonek z českého křišťálu, který na koncertě převzala ředitelka japonského kulturního centra paní Aya Murayama. Jubilejní koncert vyvrcholil společným vystoupením celého 180členého souboru Zvoneček, který se s diváky rozloučil písní Zpívala bych, zpívala.   

O Zvonečku
Sborové studio Zvoneček vzniklo v září roku 1996 v Hudební škole hlavního města Prahy. Většina dětí má jako hlavní obor hru na hudební nástroj a zpívání má přispět k rozvoji jejich celkové hudebnosti. Nejtalentovanější děti tak při svých prvních krůčcích získávají další průpravu, která jim může pomoci zlepšit intonaci, zpřístupnit složitější rytmy apod. Těm dětem, které nemíří k dráze profesionálních hudebníků, sborové studio umožňuje seznamovat se s hudbou a poznat krásná díla našich i světových autorů. Všechny děti se ve sboru učí – a to již od těch nejmenších – systematické práci a podmínkám kolektivní činnosti.
Původní sbor Zvoneček se v průběhu let stal skutečným sborovým studiem s vlastní bohatou činností, která se stále rozvíjí. Dnes ve třech odděleních – koncertním (Zvonky) a dvou přípravných (Zvonítka a Zvonečky) - zpívá kolem 210 dětí ve věku 4 -21 let. Z nejstarších členek koncertního sboru se v roce 2006 vyčlenil samostatný dívčí komorní sbor a přijal jméno Abbellimento). Repertoár sboru je vybírán s ohledem na věk dětí, ale snaží se o stylovou pestrost. Proto máme na programu kromě dětských a lidových písní i duchovní skladby s klavírním i varhanním doprovodem - od středověkých chorálů až po současnou tvorbu zejména českých autorů.

Veškeré informace a fotografie jsou k nalezení na http://www.zvonecek.cz/pages/home.asp?cd=1&typ=r

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×