Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční autorské ceny Nakladatelství Fragment za rok 2011 předány

5. 6. 2012

V rámci 18. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy předávalo Nakladatelství Fragment již podeváté Výroční autorské ceny. Autoři byli oceněni v následujících kategoriích: Dlouhodobě úspěšný titul, Mimořádný přínos pro Nakladatelství Fragment a Nejúspěšnější novinka uplynulého roku.

nepojmenovany-1.jpg1. kategorie – Dlouhodobě úspěšný titul
Kandidáty na tuto cenu jsou tituly, které Nakladatelství Fragment vydalo v mimořádném počtu výtisků, nepřetržitě se prodávají minimálně 3 roky a mají potenciál dalšího prodeje.
Při letošním předávání si ocenění v této kategorii odnesla paní Jiřina Lockerová, autorka leporela Na dvoře. Leporelo plné obrázků zvířat udělalo radost již více než 16 tisícům dětí.
nepojmenovany-2.jpg2. kategorie – Mimořádný přínos pro Nakladatelství Fragment
Cenu v této kategorii získá ten, kdo s nakladatelstvím dlouhodobě spolupracuje a jehož zásluhou vydalo Nakladatelství Fragment mimořádné množství titulů.
Cenu za mimořádný přínos si odnesla překladatelka z německého jazyka, paní Michaela Śkultéty.
Mgr. Michaela Škultéty (*1972) vystudovala překladatelství a tlumočnictví na Translatologickém institutu FF UK v Praze. Od roku 1998 působí jako nezávislá překladatelka, tlumočnice a korektorka. V roce 2002 se umístila na 2. a v r. 2004 na 3. místě v Soutěži Jiřího Levého pro překladatele do 35 let.
Překládá především současné německé autory. Dlouhodobě spolupracuje s Goethe-Institutem v Praze. Je rovněž spolupracovníci literárního portálu iliteratura.cz.
Mezi tituly, kterých pro Nakladatelství Fragment přeložila již přes šedesát, patří například edice Klub čarodějek, trilogie Bratrstvo svatého grálu, edice Pirátská parta a velmi oblíbená edice Klub záhad.
nepojmenovany-3.jpg3. kategorie – Nejúspěšnější novinka roku 2011
Kandidáty na tuto cenu jsou tituly, jejichž prodej byl v loňském roce největší, jak v tržbách, tak v počtu prodaných kusů.
Souboj titulů v této kategorii byl velký, ale o výsledku rozhodla čísla. Nejúspěšnější novinkou roku 2011 se staly NOVÉ POVÍDKY Zdeňka Svěráka.
Od vydání knihy v říjnu loňského roku bylo prodáno přes 56 000 výtisků!
První Povídky vyšly v roce 2008 a staly se bestsellerem. Nové povídky jdou v jejich stopách, o čemž svědčí také obrovský zájem ze strany čtenářů.
„Ptám se sám sebe, co to vlastně dělám, když píšu povídku.
Jako bych našel pecku a dělal kolem ní třešeň. Nebo švestku. Podle toho, co seberu. Jádro každého příběhu jsem našel na cestě. Byl to třeba zážitek, s nímž se mi někdo svěřil, nebo jen věta zaslechnutá od vedlejšího stolu v restauraci. Moje práce spočívá v tom, že si představuju, co bylo před tím a co potom, a hledám v mateřštině slova, která dovedou vrátit dávno snědenému ovoci dužinu a šťávu. Kéž by vám to chutnalo.“
Zdeněk Svěrák – populární český humorista, dramatik, scenárista, textař, herec a spisovatel.
O Nakladatelství Fragment
Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 mil. Kč. Od svého vzniku vydalo více než 2 000 různých publikací, jejichž prodej přesáhl 20 mil. kusů výtisků. V roce 2011 Nakladatelství Fragment vydalo 179 knižních novinek a podobně tomu bude i v letošním roce. Nakladatelství Fragment se daří s úspěchem pronikat i na zahraniční trhy. Do konce roku 2011 bylo uskutečněno celkem 437 prodejů původních projektů do zahraničí. V roce 2005 byla založena pobočka Vydavateľstvo Fragment, s.r.o., se sídlem v Bratislavě. V roce 2011 představil stále rostoucí slovenský Fragment 119 knižních novinek.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×