Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Pákistánu bude první „banka s očima“. Podle českého vzoru

Lékař Nial Ali poprvé v životě opustil Pákistán a přijel do České republiky, kde se chce naučit transplantovat rohovku. Zároveň chce okoukat český systém a podle něj založit úplně první tkáňovou banku, tedy zásobárnu očí, která výrazně pomůže řešit obrovský pákistánský problém - rohovkovou slepotu.

Rohovková slepota se dá léčit jedině transplantací, a ta se v Pákistánu provádí jen v Islámábádu. Devětačtyřicetiletý oftalmolog Nial Ali proto přijel do České republiky, kde chce okoukat moderní technologie, které pak bude praktikovat ve svém rodném velehorském městečku Skardu, vzdáleném od hlavního města 650 kilometrů.
„Chci v České republice co nejvíce nastudovat a naučit se. Mým snem je založit v oblasti, kde žiji, tkáňovou banku. Zatím jsou operace jako transplantace oční rohovky pro většinu mých pacientů nedostupné," říká oftalmolog Nial Ali, který tak poprvé v životě vycestoval do zahraničí.
Učit jej bude především profesor Martin Filipec, který už učil transplantovat rohovku v Afghánistánu, operoval v Keni či Venezuele, a který v Čechách založil Evropskou oční kliniku Lexum. Právě na její pražské a brněnské pobočce bude pákistánský lékař zhruba měsíc působit. Několik dní stráví také na Oční klinice Fakultní nemocnice Brno pod vedením docentky Zory Hlinomazové.
„V Pákistánu platí nový zákon, podle něhož je možné nejen použít oči mrtvých dárců pro transplantaci, ale také je systematicky shromažďovat v tkáňové bance,“ vysvětluje novinářka Petra Procházková, jejíž občanské sdružení Berkat za celým projektem stojí. „Na tento nápad nás však přivedla bývalá horolezkyně Dina Štěrbová, která v pákistánských velehorách založila svoji nemocnici a která se finančně velmi výrazně podílí na celé Aliho cestě,“ dodává.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×