Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stále více českých mužů vyhledává plastického chirurga

Plastické estetické operace přestávají být výhradně dámskou záležitostí. Zatímco ještě před zhruba deseti lety operovali čeští plastičtí chirurgové až na výjimky výhradně ženy, nyní zhruba každý sedmý až pátý pacient je muž! Nejčastěji si nechávají operovat oční víčka, zájem je také o liposukci v oblasti břicha, korekce nosu či odstátých uší. Žádaným pánským zákrokem je i obřízka bez náboženského kontextu či operace zvětšených prsních žláz. Plastické operace mužů mají svá zdravotní specifika. V české společnosti jsou stále trochu tabu.  

„Podstatným faktorem mužské zdrženlivosti je v jejich podvědomí stále zakořeněný předsudek, že plastická operace je jen pro ženy. Jsou jím ovlivněni natolik, že přestože trpí nějakou kosmetickou vadou, necítí ochotu řešit svůj problém,“ konstatuje plastický chirurg Perfect Clinic Lukáš Frajer.
Podle vedoucího lékaře Perfect Clinic Romana Kufy se ovšem postoj českých mužů k plastickým operacím zjevně mění. „Ještě před deseti lety nás muži vyhledali jen opravdu velmi vzácně. Nyní tvoří cca deset až patnáct procent všech pacientů,“ odhaduje Kufa.
Pouhý kosmetický problém muži neřeší
Lékaři mají zkušenosti, že muži vnímají svoji kosmetickou vadu exaktněji než ženy. „Obvykle o ni začnou přemýšlet a řešit ji až když mají funkční obtíže, které je obtěžují nebo stigmatizují,“ vysvětluje plastický chirurg Frajer. Příkladem může být gynekomastie (zvětšené prsní žlázy u mužů), za kterou se mladí muži často stydí. V důsledku toho se vyhýbají určitým aktivitám v pánských kolektivech a mají problémy i při navazování partnerských vztahů. Zákrok plastických chirurgů přitom nebývá komplikovaný, v mnoha případech postačí odsátí tuku pomocí liposukce. Pokud jde o výraznější zvětšení žlázy, lékaři ji odstraní pomocí řezu kolem prsního dvorce. Lékaři v této souvislosti také řeší například Pollandův syndrom, při kterém se většinou nevyvine prsní sval a tento vzniklý stav je pak nutné řešit chirurgicky prsním implantátem. Další skupinou jsou pacienti už ne s estetickou, ale zdravotní indikací, například s deformitou hrudníku, kdy vpáčený hrudník upravuje k fyziologickému normálu korekční operace implantátem či korekce hrudní kosti. Vzácně je pak možné implantovat umělé varle u pacientů, kterým se pohlavní žláza vůbec nevyvinula či o něj přišli při úraze či zhoubném onemocnění.
K nejčastější pánské operaci – očních víček - přistupují muži obvykle v momentě, kdy povislá kůže začne ovlivňovat jejich zrak vlivem zúžení zorného pole.
Méně vhodné operace pro muže
Tak jako v některých oblastech života mají muži se svými fyziologickými předpoklady navrch, při určitých zákrocích plastických chirurgů to bývá přesně naopak. Například to platí u liposukce břicha.
„Ukládání tuku je u mužů totiž naprogramováno do oblasti břišní stěny, ne do podkoží jako u žen. A to je důvod, proč liposukce v oblasti břicha a boků jen částečně řeší jejich problémy s postavou,“ vysvětluje lékař Frajer.
Také Face lifting (plastická operace obličeje a krku) je u mužů relativně problematický, a to z několika důvodů. Za prvé je to jiná kvalita a charakter kůže oproti ženám, což staví muže do nevýhody. Dále mužský hormon testosteron modifikuje hojení a často výsledný vzhled jizev není kosmeticky přijatelný. Problémem může být i řídnutí vlasů a hranice vousů a s tím spojené hledání optimálního místa pro umístění řezů, které by neměly být viditelné. Dnes už ale existuje plnohodnotná náhrada.  Plastičtí chirurgové z Perfect Clinic v těchto případech pacientům navrhují miniinvazivní zákrok Silhouette, díky němuž se obličej vypne pomocí vstřebatelných nití.
Sporný a rizikový zákrok: úprava mužství
Na jedné straně obrovské tabu, na druhé silná touha některých mužů po zvětšení penisu je nezřídka vede do ordinace plastických chirurgů. Ovšem například tým lékařů Perfect Clinic tyto žadatele odmítá. „Tento zákrok provádí jen některá pracoviště, ale naše klinika ho v nabídce nemá, protože výsledky nejsou vždy přesvědčivé,“ konstatuje vedoucí lékař Perfect Clinic Kufa.
Jeho kolega Lukáš Frajer podrobně vysvětluje: „Zvětšování této intimní partie je možné, avšak s velkými riziky, které byly studiemi prokázány až u 70 % případů! Penis je totiž zavěšen na stydké kosti vazem, který ho fixuje v oblasti hráze, kde je část penisu skryta. Přetnutím tohoto vazu při operaci dojde k malému předsunutí penisu směrem dopředu a k jeho optickému zvětšení v té části, která vyčnívá v oblasti stydkého pahorku. Takto dojde ke zvětšení cca o 2-3 cm. Bohužel však tímto ztrácí penis svůj pevný opěrný bod a mohou pak vznikat poruchy erekce a penis se při styku může poranit při tzv. hypermobilitě, která vzniká z přetnutí vazu.“
Podle lékařů naštěstí většina mužů sama od operace ustoupí poté, co se seznámí s jejími riziky.
O Perfect Clinic
Klinika plastické a estetické chirurgie Perfect Clinic byla otevřena v Praze 5 přesně před dvěma lety, v lednu roku 2010. Skvělý tým plastických chirurgů pod vedením Romana Kufy a Zdeňka Prose zde provádí širokou škálu estetických i plastických operací včetně výkonu rekonstrukce prsů po ablaci. Klienti Perfect Clinic mohou očekávat nejmodernější vybavení, maximální komfort a bezpečí a také precizní a vysoce odborné výkony nejen lékařů, ale celého personálu. Součástí kliniky je dospávací intermediální pokoj s plným monitoringem základních životních funkcí a také další pokoje jsou vybaveny mobilní monitorovací technikou. Nechybí nepřetržitý dohled zdravotního personálu včetně pohotovostního lékaře, což u konkurence není vůbec běžné. Perfect Clinic zaměstnává vlastní tým anesteziologů. Loni v září otevřela tato klinika plastické chirurgie svou pobočku také v Liberci.

Více informací na www.perfectclinic.cz. Informace také na http://www.facebook.com/plastickaoperace

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×