Jdi na obsah Jdi na menu
 


RUDÁ KRÁLOVNA VLÁDNE ŽEBŘÍČKŮM BESTSELLERŮ

ruda-kralovna.jpg

Nakladatelství CooBoo vydalo jednu z nejočekávanějších knižních novinek young adult literatury tohoto podzimu – román Rudá královna. První díl trilogie, kterou zahraniční média přirovnávají k Divergenci, Hunger Games či k Selekci si přečetli čtenáři už ve 25 zemích světa. Napínavý příběh o světě, v němž na barvě krve záleží, se ihned po svém vydání vyhoupnul na vrchol žebříčku New York Times bestsellerů a podle Rudé královny už vznikl i filmový scénář. Před dvěma týdny získala Rudá královna také dvě nominace v anketě největšího čtenářského serveru Goodreads.com – Debut roku a Young adult fantasy.

Závan svěžího vzduchu do unavených fantasy příběhů – i tak je popisována kniha Rudá královna. Debut Victorie Aveyard sklízí nadšené reakce čtenářů i kritiků. V knize na ně totiž čeká nejen silná hrdinka s nadpřirozenými schopnostmi, ale také hlubší témata jako spravedlnost, boj za sociální rovnost nebo touha po svobodě informací.

Svět hlavní hrdinky Mare Barrowové je rozdělen krví. Žijí v něm lidé s rudou krví a lidé s krví stříbrnou. Rodina Mare patří mezi Rudé, prosté a chudobou sužované občany, kterým je předurčeno sloužit Stříbrným, špičkovým válečníkům s božskými schopnostmi. Mare drobnými krádežemi pomáhá své rodině přežívat, ale když jejího nejlepšího kamaráda povolají do armády, vsadí všechno na jednu kartu, aby pro něj získala svobodu. Ovšem shodou neuvěřitelných okolností se sama ocitne v královském paláci mezi těmi, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných.

„Myslím, že v dnešním světě hraje silnou roli všeobecný pocit bezmoci. Bez ohledu na to, jak moc chceme věci změnit, nevidíme a nemáme způsoby, jak to udělat. Jak přesvědčit lidi, aby nás poslouchali,“ říká autorka. A dodává: „Moje kniha je tak trochu o splnění si přání něco změnit. Jedna jediná osoba v ní totiž skutečně jde a věci změní. To je určitě to, co chceme i v reálném světě.“ I proto je nejen podle autorky Rudá královna inspirativním čtením s přesahem.

Nakladatelství COOBOO vydává od roku 2009 knihy především pro teenagery. Název je zkratkou slov cool books – nebojí se vydávat knihy provokativní, kontroverzní, ale i tituly pro pobavení a odpočinek. Ročně vydá přes šedesát knih. K nejúspěšnějším titulům patří Deník malého poseroutky, zpěvník Tomáše Kluse Já, písničkář, povstalecká trilogie Divergence, hororová série Darrena Shana Demonata nebo příběhy z Monster High. Od roku 2011 vychází knihy se značkou CooBoo také na Slovensku.

 

Albatros Media a. s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×