Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rovné, bílé, elegantní zuby. S fazetami rychle a bezbolestně.

2.jpg

Zájem Čechů o estetickou stomatologii je sice ve srovnání třeba se Spojenými státy menší, nicméně podle lékařů se rok od roku zvyšuje. I čeští pacienti čím dál častěji žádají v ordinacích zubařů estetické řešení nedokonalostí svého chrupu. Na křivé zuby chtějí rovnátka, kvůli nepěknému zbarvení žádají bělení a poptávka je i po dalších možnostech odstranění viditelných nedostatků na přední straně zubů. Stále se ovšem málo ví, že každou z těchto potíží a dokonce i všechny najednou lze odstranit nalepením nových předních ploch zubů, respektive miniinvazivní a prakticky bezbolestnou aplikací keramických zubních fazet.

 

„Pacientovi můžeme s pomocí keramických fazet odstranit mezery mezi zuby, upravit neestetický tvar a barvu zubů nebo třeba překrýt zuby poškozené užíváním léků, jako je tomu například u takzvaných tetracyklínových zubů,“ popisuje vedoucí zubní lékař pražského Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška. „Ošetření fazetami často žádají pacienti s křivými zuby, kteří nechtějí nosit rovnátka, a také lidé, kterým vadí estetická vada způsobená odlomením části předního zubu, erozí zubů či mnohočetnými neestetickými plombami na předních zubech,“ říká stomatolog.

 

Keramické fazety patří k nejmodernějším trendům současné estetické stomatologie. „Působí přirozeně a dodávají zubu zdravý vzhled, ideální tvar i barvu,“ vysvětluje Robert Vondruška. Výhodou keramických fazet je i to, že se nezabarvují skvrnami od čaje, kávy, červeného vína ani cigaret, takže zůstávají i po letech bílé a zářivé. Ošetření fazetami je navíc díky špičkovým technologiím minimálně invazivní, vzhledem k menšímu zásahu do zubních tkání je k zubům mnohem šetrnější než ošetření zubními korunkami. 

 

1.jpg

 

Keramické fazety? Seznamte se …

Fazety jsou tenké plátky keramiky, které se lepí na přední plochy zubů. Fazetu je možné zhotovit pouze na jeden zub, nejčastěji se ale nalepuje na 4 – 6 předních zubů. Před samotnou aplikací fazet je většinou třeba vlastní zuby minimálně zbrousit a následně buď otisknout, nebo oskenovat. Pak se fazety vyrobí v laboratoři a za jeden až dva týdny je stomatolog nalepí na vaše zuby. „Na dobu, než jsou definitivní keramické fazety připraveny k použití, nalepíme pacientovi na zuby provizorní pryskyřičné fazety,“ přibližuje stomatolog metodu ošetření v Zubním centru Ořechovka.

 

Dobrou zprávou pro pacienty, kteří mívají z ošetření u zubaře strach, je to, že jde o bezbolestný zákrok. Příprava zubů na aplikaci fazet, respektive jejich zbroušení, totiž probíhá v lokální anestézii. Pro dobrý výsledek zákroku je ovšem velmi podstatná zkušenost ošetřujícího stomatologa a jeho odborná znalost problematiky. Důležité je i to, aby měl s fazetami zkušenosti také technik, který je v laboratoři zhotovuje. 

 

„Pokud jsou fazety správně zhotovené a pacientovi vyhovují esteticky, zvyká si na ně okamžitě a bezproblémově,“ doplňuje Robert Vondruška.

 

Životnost fazet a péče o ně

Cena jedné keramické fazety se pohybuje zhruba od 10 000 korun výše, což mimo jiné odpovídá i její dlouhé životnosti. Pokud dodržujeme zásady správné dentální hygieny a pravidelně preventivně navštěvujeme zubního lékaře a dentální hygienistku, vydrží fazety i víc než deset let. „A pokud už fazety z nějakého důvodu doslouží, nebo se třeba již pacientovi nelíbí, je možné je vyměnit za nové,“ konstatuje zubní lékař. Zuby s nalepenými fazetami podle něj nevyžadují žádnou speciální péči. „Stejně jako vlastní zuby je potřeba i zuby s fazetami dobře čistit správným zubním kartáčkem a používat také mezizubní kartáčky a dentální nit,“ dodává.

 

Stejně jako vaše vlastní zuby se mohou i keramické fazety poškodit při úrazu, a proto je při zvýšeném riziku vždycky dobrá prevence. Například lidé, kteří se věnují hokeji či bojovým sportům a pořídí si fazety, by měli používat chrániče na zuby. „Ten, kdo má fazety, rozhodně dostane od lékařů Zubního centra Ořechovka také doporučení, aby neotvíral lahve pomocí zubů a podobně,“ říká Robert Vondruška.

 

Zároveň také upozorňuje na to, že se fazety nehodí pro každého. „Fazety nejsou vhodné pro pacienty s neošetřenými zubními kazy či neléčenou parodontitidou, ani na zuby s rozsáhlými výplněmi a nedostatkem skloviny. Nedoporučují se také pacientům, kteří trpí určitými vadami skusu a skřípáním zubů ve spánku (bruxismem),“ uzavírá stomatolog.

 

O Zubním centru Ořechovka

Renomované zubní centrum je umístěno v příjemném prostředí prvorepublikové vily v Praze 6 na Ořechovce, kde funguje již 14 let. V roce 2001 ho založil MUDr. et MUDr. Robert Vondruška, promovaný v oboru stomatologie a také všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově. Po studiu působil nejprve tři roky ve státním stomatologickém zařízení v Praze 7 a tři roky v soukromé zubní ordinaci v Praze 10. Zubní centrum Ořechovka poskytuje komplexní péči dospělým i dětem, respektive celé rodině. Prevenci, diagnostiku, léčbu, estetiku a dentální hygienu. S využitím nejmodernějších přístrojů, s důrazem na maximální kvalitu péče a na individuální přístup ke každému pacientovi. Samozřejmostí je ošetření bez bolesti. Erudovaný tým profesionálů tvoří vedle vedoucího lékaře Roberta Vondrušky další tři stomatoložky a také dentální hygienistky a zubní asistentky. Pečují o pacienty z celé republiky, včetně cizinců z řad diplomatů a dalších expatů (klinika nabízí komunikaci v angličtině, němčině, španělštině a francouzštině). Více informací na www.orechovka67.cz nebo https://www.facebook.com/zubnicentrumorechovka?ref=profile

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×