Jdi na obsah Jdi na menu
 


Párty kuchařce pro kluky a holky zazpívá při křtu i Václav Neckář!

29. 10. 2011

Již 3. listopadu v 16 hodin se v pražském knihkupectví Academia na Václavském náměstí uskuteční slavnostní křest nové Párty kuchařky pro kluky a holky autorky Heleny Rytířové. Kmotrovství knihy přijal Václav Neckář, který u této příležitosti také zazpívá a zahraje. Akcí provází moderátorka Hanka Koutná.

Již první Kuchařka pro kluky a holky paní Rytířové zaznamenala obrovský úspěch. U příležitosti vydání nové Párty kuchařky pro kluky a holky jsme požádali autorku obou knih Helenu Rytířovou o rozhovor.
 
První kuchařka pro holky a kluky zaznamenala velký úspěch. Bylo to pro vás překvapení?
Možná to bude znít neskromně, ale nebylo. V té změti kuchařek, které jsou na trhu, jsme vyplnili mezeru. Mezeru mezi dospěláckými a dětskými kuchařkami. Také jsem si byla jistá tím, že se kluci zamilují do čarodějky Borůfky a holky se jí budou snažit vyrovnat.
A co se týká receptů? Po těch letech dřiny u sporáku vím, co je dobré, co jedlíkům chutná a jak to úspěšně připravit. Víc než na úspěch jsem při psaní myslela na své potomky a snažila jsem se tyto zkušenosti poctivě předat.
 
Hodně se mi líbilo i grafické zpracování od Gábiny Novotné a ve spolupráci s ní jsem samozřejmě pokračovala při tvorbě Párty kuchařky. Myslím, že propojení receptů, fotek Borůfky, fotek jídla a postupů je těžká a časově náročná disciplína. A Gábina se toho zhostila s úžasnou fantazií a s citem pro tuto věkovou kategorii čtenářů.
 
Proces samotné výroby knížky je zdlouhavý. Když ji odevzdávám do přípravy tisku, ještě se mnou lomcují emoce. Pak na ni ale zapomenu, protože mám v hlavě jiný projekt.
Pomyslný „úspěch“ nevidím v počtu prodaných knížek, to je pro mě téměř abstraktní.
Ale když mi někdo řekne, že podle ní s úspěchem uvařil, mám radost jak malé dítě. To mám vždycky pocit, že ta práce k něčemu byla.
 
Jak vůbec vznikl nápad napsat kuchařku pro děti s čarodějkou Borůfkou?
Byl to nápad a přání Nakladatelství Fragment a dlouho jsem se tomu bránila. Cítila jsem zodpovědnost za uříznuté či spálené prstíčky dětí, které k vaření nabádám. A dělat „bezpečné“ recepty, jako třeba autíčka z rohlíku a okurek, považuji za ničení potravin a ztrátu času.
Nakladatelství mělo představu „kouzelné kuchařky“ s nějakou pohádkovou postavičkou, která by učila děti vařit. A protože si myslím, že vaření nejsou žádná kouzla, ale tvrdá dřina, vyhověla jsem alespoň malinkou čarodějkou. A krásnou!
 
Kde se hledá dětská kuchařská čarodějka?
Nevíte? Přece v Dobřichovicích. Jednou mě známí požádali, abych jim odvezla holčičku do hudebky. Tenkrát jsem si v autě jen řekla: Bože, ta je krásná! A když jsem přemýšlela o dětské kuchařce, vzpomněla jsem si na ni. Vypůjčila jsem kostým v televizi a jely jsme fotit do ateliéru. Fotit děti je riskantní. Začnou se stydět, nebo je to nebaví, nebo nechápou, co po nich člověk chce. Napsala jsem si scénář, ale stejně jsem byla plná obav. „Moje čarodějka“ ale byla úžasná. Udělala jsem za chvíli 200 fotek a na všech byla skvělá. Sama nabízela různé výrazy a pozice jako zběhlá modelka. Scénář jsem ani nepoužila, prostě jsem měla štěstí. Teď už bych ji asi měla představit – je to Rebeka Provazníková z již zmíněných Dobřichovic.
 
 
Jak dlouho trvalo sestavení této knihy a z jakých receptů jste vybírala?
Jakmile mám vyřešenou koncepci a seznam pokrmů, přemýšlím o fotkách jednotlivých jídel. Chodím si ke kamarádkám půjčovat nádobí a sháním různé zdobné věci, jako jsou ubrousky, brčka nebo čerstvé bylinky. Než začnu vařit a fotit, mám jasnou představu o celkovém obrázku. Pak už postupuji v souladu s krmením rodiny – tedy aby nafocenou porci vždycky někdo snědl. Myslím, že jsem i krupicovou kaši stihla vyfotit tak rychle, že byla ještě poživatelná.
 
A výběr receptů? Mou kuchyní prošlo tolik dětí – vlastních i cizích, že si troufnu tvrdit: Vím, co mají děti rády. No a z toho jsem vybrala jídla, která zvládnou s mým návodem „krok za krokem“ uvařit samy. Např. lívance, smažáky, knedlíky s vejci, pečené brambory, rajskou polévku… Snažila jsem se, aby jim knížka do života něco dala. Třeba, že se jíška rozmíchává studenou vodou – no není to důležité?
 
Ke kuchařce patří i spousta fotografií. Fotíte a aranžujete hotová jídla sama?
Dělám to sama a naaranžovaný talíř hned po vyfocení patří mému muži – říká mu modelka. Ráno se budí se slovy „co budeme dneska fotit?“
 
 
Vydává Nakladatelství Fragment, www.fragment.cz
 
untitled-8.jpgAnotace:
 
Chceš připravit super párty pro kamarády?
 
Čarodějka Borůfka ti tentokrát přináší plný košík těch nejbáječnějších a nejkouzelnějších receptů pro tvou párty. Vybírat můžeš podle druhu oslavy nebo připravovaných dobrot.
 
Kamarádi budou paf a o tvé skvělé párty se bude ještě dlouho vyprávět!
 
216x276 mm, váz., 64 str., 249 Kč
 
 
 
 
 
O nakladatelství Fragment
 
Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 mil. Kč. Od svého vzniku vydalo více než 2 000 různých publikací, jejichž prodej přesáhl 19 mil. kusů výtisků. V roce 2010 Nakladatelství Fragment vydalo 221 knižních novinek a podobně tomu bude i v letošním roce. Nakladatelství Fragment se daří s úspěchem pronikat i na zahraniční trhy. Do konce roku 2010 bylo uskutečněno celkem 400 prodejů původních projektů do zahraničí. V roce 2005 byla založena pobočka Vydavateľstvo Fragment, s.r.o., se sídlem v Bratislavě. V roce 2010 představil stále rostoucí slovenský Fragment 139 knižních novinek.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×