Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nové kultivační médium zlepšuje vývoj zárodku a snižuje riziko spontánního potratu

mikromanipulator-zblizka.jpg

Současný trend budování kariérního postupu a finanční nezávislosti razantně posouvá věkovou hranici plánovaného těhotenství. Ženy pak mnohdy potřebují metody asistované reprodukce.
Vývoj samotného zárodku a jeho komunikaci s dělohou ovlivňuje celá řada růstových faktorů. Chybná komunikace, tedy jakési "nedorozumění", může vyvolat komplikace či dokonce spontánní potrat. V rámci asistované reprodukce lékaři přicházejí s novým kultivačním médiem, které může ovlivnit vývoj zárodku tím správným směrem.  
 
S těhotenstvím dnes souvisí mnohá rizika, nejen samotná neplodnost, ale také infertilita, tedy stav, kdy žena otěhotnět dokáže, ale potrácí. Existují studie, které uvádí, že 20 – 25% všech těhotenství končí potratem a minimálně 20% všech IVF (mimotělní oplodnění) rodičovských párů má zkušenost s předcházejícím potratem. K většině potratů (80%) dochází v 1. trimestru a souvisí spíše s nedostatky u matky než u embrya.
 
Lékaři se tak potýkají s nesnadným úkolem, jak nejlépe a co nejrychleji pomoci. Embryo Gen představuje nové kultivační médium (výživový roztok pro fertilizaci a kultivaci embrya), které jako jedno z prvních na trhu obsahuje „GM-CSF“ (Granulocyt-Macrophage Colony-Stimulating Factor). Tato látka je jedním z klíčových faktorů pro správný vývoj embrya a fyziologickou komunikaci s matkou, podněcuje také buněčný růst. Růstové faktory jsou důležité pro celkové řízení buněčných procesů a přirozeně se vyskytují v reprodukčním traktu ženy.
 
Ženy, které mají nižší hladinu GM-CSF, trpí většinou opakovanými potraty. „Z tohoto pozorování vychází teorie, že přidání růstového faktoru do kultivačního media by mohlo zlepšit komunikaci transferovaného embrya s děložní sliznicí a ovlivnit tak vývoj zárodku správným směrem,“ uvádí MUDr. Jan Šulc, vedoucí lékař Centra asistované reprodukce GEST. Embryo Gen tak velmi pravděpodobně ovlivňuje vývoj zárodku a zlepšuje komunikaci mezi embryem a dělohou. „Jsme přesvědčeni, že se tak děje cestou imunitní odpovědi,“ dodává MUDr. Jan Šulc a potvrzuje, že by se užitím Embryo Genu mohlo snížit riziko spontánního potratu.
 
Embryo Gen tedy vykazuje výrazný efekt u pacientek s opakovanými potraty, pozitivně ovlivňuje dlouhodobě vývoj embrya, ale také napomáhá k jeho úspěšnému přenosu (implantaci), následně zlepšuje růst placenty a disponuje dalšími pozitivními faktory.
 
První zahraniční studie Embryo Genu již potvrzují výše uvedené předpoklady. V současné době nabízí toto nové kultivační medium například Centrum asistované reprodukce GEST, které se v současné době zabývá také aplikací IVF cyklu, tedy mimotělním oplodněním. MUDr. Jan Šulc k tomu říká: „Mladé ženy, díky tomu, že oddalují těhotenství, zjišťují případné problémy relativně pozdě. Na naši kliniku GEST se obracejí stále starší pacientky. Za poslední rok byl jejich průměrný věk kolem 35 let. IVF program proto nabízíme spíše v těchto případech.“
 
Více na www.gest.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×