Jdi na obsah Jdi na menu
 


Laserová operace křečových žil je šetrná a téměř bezbolestná

20. 1. 2012

Podle odhadů až třetinu obyvatel České republiky trápí křečové žíly (varixy). A to muže i ženy, i když v dámské populaci je výskyt tohoto onemocnění častější. Jde jednak o estetický problém, ale stejně tak o zdravotní. Pacienti se potýkají s tlakem a napětím v končetinách, svěděním, otoky i bolestí. Pokud problém není léčen, může vést k zánětu žil či k jiným komplikacím. V poslední době se stále více prosazuje moderní a šetrný způsob léčby křečových žil, a to jejich zatavení laserem. Klinika plastické chirurgie Perfect Clinic nově nabízí tuto metodu svým pacientům.

„Mnoho našich pacientů se pochopitelně s problémem křečových žil potýká. Proto jsme již nějakou dobu plánovali zařadit laserové operace do nabídky naší kliniky. Od nového roku se podařilo vše dotáhnout do konce,“ uvádí jeden ze zakladatelů a vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.
Varixy vznikají, jestliže se v povrchových žilách na nohou přestanou řádně uzavírat jednocestné chlopně a propouštějí krev nazpět. Žíly se tím protáhnou, vyboulí a ztloustnou. „Základní příčinou vzniku křečových žil je vrozená menší pevnost cévní stěny, která umožňuje postupné rozšíření až zvlnění žíly,“ říká cévní chirurg Petr Štiegler z Perfect Clinic. Kromě genetických dispozic vznik onemocnění také ovlivňuje časté sezení nebo stání, nadváha, hormonální vlivy a kombinace zátěžových momentů v těhotenství, po úrazech a zánětech.
Žíla se zataví a sama vstřebá
V léčbě varixů se používá několik terapeutických postupů. Jde jednak o konzervativní léčbu, kdy se kombinuje užívání léků s používáním punčoch, ovšem to nevede k odstranění křečových žil. Radikálnějším řešením je pak operace křečových žil. Běžné je chirurgické odstranění, a to díky své vysoké účinnosti. V poslední době ale bývá nahrazováno skleroterapií, při níž lékaři uzavřou postiženou menší žílu tak, že jí napustí speciální látkou. Stále více se ovšem prosazuje laserové ošetření. Provádí se v v šetrné a krátkodobé celkové nebo ve speciální místní anestezii. „Do poškozené křečové žíly se zavede buď vpichem, anebo z maličké kožní ranky laserové vlákno a žíla je v poškozeném úseku uzavřena neboli zatavena,“ popisuje cévní chirurg s tím, že takto ošetřená žíla se později v těle sama vstřebá. „Vlastní uzávěr žíly laserem trvá jen 2-3 minuty v závislosti na délce ošetřovaného žilního úseku, celý výkon včetně přípravy cca 30-40 minut,“ shrnuje Štiegler.
Celou operaci lékaři provádí pod kontrolou ultrazvukového přístroje, ostatně pomocí barevného ultrazvuku také úplně na začátku určí, zda je tento způsob zákroku pro pacienta vhodný.
Skvělé výsledky a téměř bez bolesti
 Laserová operace má oproti té klasické mnoho výhod. Jde o velmi šetrný ambulantní zákrok, který nebolí a má jen minimum možných pooperačních komplikací. Pacientům stačí nosit kompresní punčochy jen zhruba 2 týdny, oproti 6 týdnům po běžném chirurgickém zákroku. „Při operaci se netvoří žádné větší krevní výrony a celkový estetický výsledek je velmi dobrý,“ konstatuje Petr Štiegler. Pacienti mohou po výkonu prakticky okamžitě chodit, nejsou omezeni při běžných pohybových a pracovních aktivitách, výkon nevyžaduje pracovní neschopnost.
O Perfect Clinic
Klinika plastické a estetické chirurgie Perfect Clinic byla otevřena v Praze 5 přesně před dvěma lety, v lednu roku 2010. Skvělý tým plastických chirurgů pod vedením Romana Kufy a Zdeňka Prose zde provádí širokou škálu estetických i plastických operací včetně výkonu rekonstrukce prsů po ablaci. Klienti Perfect Clinic mohou očekávat nejmodernější vybavení, maximální komfort a bezpečí a také precizní a vysoce odborné výkony nejen lékařů, ale celého personálu. Součástí kliniky je dospávací intermediální pokoj s plným monitoringem základních životních funkcí a také další pokoje jsou vybaveny mobilní monitorovací technikou. Nechybí nepřetržitý dohled zdravotního personálu včetně pohotovostního lékaře, což u konkurence není vůbec běžné. Perfect Clinic zaměstnává vlastní tým anesteziologů. Loni v září otevřela tato klinika plastické chirurgie svou pobočku také v Liberci.
Více informací na www.perfectclinic.cz
Informace také na http://www.facebook.com/plastickaoperace
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×