Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se snadno zbavit chrápání? Laserem!

Ve většině případů nejde o zdravotní, ale „pouze“ o estetický a sociální problém. Chrápající pravidelným hlasitým zvukem obtěžuje své okolí, partnera a někdy dokonce sám sebe budí. Podle neoficiálních odhadů se problém týká zhruba 40% mužské populace a také některých žen. Moderní medicína jej ovšem umí účinně, poměrně jednoduše a velmi rychle odstranit. Jde o to laserem kosmeticky upravit tu část měkkých tkání hltanu, které svou vibrací během spánku nepříjemný zvuk způsobují. Zákrok trvá zhruba 15 až 20 minut a provádí jej specialisté ORL a odborníci na spánkovou medicínu. Od letošního června nabízí tuto laserovou operaci (LAUP) i pražská klinika estetické plastické chirurgie Perfect Clinic.

Toto tzv. běžné chrápání (primární ronchopatie) se významně liší od spánkového apnoického syndromu, který se vyskytuje jen asi u 4% populace, ale představuje závažný zdravotní problém. Zatímco chrápání u primárních ronchopatů obtěžuje spíše okolí, nikoliv je samotné a neznamená ohrožení zdravotního stavu, u apnoiků je chrápání nepravidelné, dýchání je často přerušované a dochází k zástavám dechu. Spánek tím pádem nejen že není osvěžující, ale dechové pauzy mohou vést ke vzniku závažných kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Péči o apnoiky lékaři přímo v Perfect Clinic nenabízí, ale pokud se během konzultace odborník přikloní k této vážnější diagnóze, předá klienta na specializované pracoviště.
„Laserové zákroky jsou určené pouze pro primární ronchopaty. Operaci předchází vždy konzultace a vyšetření ORL a také spánková monitorace, která bezpečně prokáže, že pacient netrpí spánkovým apnoickým syndromem,“ konstatuje specialista ORL a odborník na spánkovou medicínu Jan Kastner, který nově posílil tým lékařů Perfect Clinic.
„Chrápání patří mezi poměrně výrazné estetické problémy, které se týkají opravdu velké části populace, až 40% mužů jím trpí. Proto jsme se rozhodli rozšířit nabídku zákroků na naší klinice právě o tuto velmi efektní laserovou operaci,“ uvedl plastický chirurg a vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.
 
Prodloužené měkké patro, obezita, ale také alkohol…
Proč vlastně někteří lidé chrápou a jiní ne? Chrápání je zvukový fenomén, který vzniká při dýchání vibrací měkkých tkání hltanu, zejména pak měkkého patra a čípku (uvuly). Podle Jana Kastnera je ve spánku sníženo napětí svalů, které tvoří svalovou trubici, skrze kterou dýcháme. „Tím dochází i k povolení napětí svalů měkkého patra, které, pokud je například prodlouženo, se snáze rozkmitá, rozvibruje procházejícím proudem vzduchu a vede k typickému zvuku hlasitého chrápání,“ vysvětluje spánkový odborník z Perfect Clinic.
Vznik chrápání také negativně ovlivňuje obezita. Tuk v organismu se totiž usazuje nejenom na viditelných místech, ale rovnoměrně v celém organismu, tedy i v hltanu. Tukem prostoupené stěny hltanu jsou méně pevné a umožňují snadnější vibrace, případně i kolabují. Tato překážka v dýchacích cestách způsobí samotný vznik dechové zástavy ve spánku, tzv. apnoické pauzy. U obézních pacientů je tedy výrazně vyšší procento apnoiků, kteří by měli být léčeni primárně jinou metodou (přetlakový ventilátor, tzv. nCPAP). Prostou laserovou operací na měkkém patře by se u nich možná do jisté míry zmírnilo chrápání, ale zůstaly by apnoické pauzy, vyrobil by se tzv. tichý apnoik, který se i nadále ve spánku přidušuje. Z tohoto důvodu lékaři odmítají operovat pacienty, jejichž BMI (Body Mass Index) překračuje hodnotu 30.
Ovšem zřejmě každý z nás občas chrápe. Zpravidla za to může aktuální zvýšená konzumace alkoholu. „Alkohol způsobuje nejen duševní relaxaci, ale i uvolnění napětí ve svalech, a to včetně oblasti hltanu, tím je umožněno snadnější rozvibrování měkkého patra při dýchání,“ popisuje specialista ORL Kastner.
 
Až 90% efektivita zákroku
Laserová operace LAUP je celosvětově nejrozšířenějším a dlouhodobě nejefektivnějším zákrokem pro primární ronchopaty. „Vede k výraznému snížení intenzity či vymizení chrápání u 80-90 % pacientů,“ konstatuje lékař.
 
Zákrok spočívá v tom, že lékaři laserem odstraní nadbytečnou část měkkého patra a laserovým paprskem také provedou jakési nářezy v měkkém patře. „Tyto nářezy ve svém důsledku nejčastěji a nejintenzivněji vyztužují a zpevňují vibrující část dýchacích cest,“ vysvětluje spánkový odborník a dodává: „Někdy se tento zákrok na měkkém patře kombinuje s operací nosu, například provádíme laserové ošetření zbytnělé nosní sliznice, anebo i operaci nosní přepážky.“
Lékaři provádí tuto krátkou operaci v lokální anestézii, bez hospitalizace a její průběh bývá bezproblémový. Klient okamžitě po zákroku odchází domů. Jen několik dnů po zákroku je nutné počítat s bolestí při polykání. Pocitově prý připomíná angínu. „Dobu tohoto omezení je možné odhadovat na 1-2 týdny, ale je to velmi individuální,“ uzavírá Jan Kastner.
Cena laserové operace LAUP činí v Perfect Clinic 11 200,- Kč. V ceně není zahrnuta prvotní konzultace, která se pohybuje mezi 450,- Kč a 950,- Kč podle toho, zda zahrnuje i komplexní ORL vyšetření.  
O Perfect Clinic
Klinika plastické a estetické chirurgie Perfect Clinic byla otevřena v Praze 5 v lednu roku 2010. Skvělý tým plastických chirurgů pod vedením Romana Kufy a Zdeňka Prose zde provádí širokou škálu estetických i plastických operací včetně výkonu rekonstrukce prsů po ablaci. Klienti Perfect Clinic mohou očekávat nejmodernější vybavení, maximální komfort a bezpečí a také precizní a vysoce odborné výkony nejen lékařů, ale celého personálu. Součástí kliniky je dospávací intermediální pokoj s plným monitoringem základních životních funkcí a také další pokoje jsou vybaveny mobilní monitorovací technikou. Nechybí nepřetržitý dohled zdravotního personálu včetně pohotovostního lékaře, což u konkurence není vůbec běžné. Perfect Clinic zaměstnává vlastní tým anesteziologů. Již více než rok má klinika také svou pobočku v Liberci. Aktuální novinkou kliniky je otevření nového patra, které je celé koncipováno pro provádění miniinvazivních ambulantních výkonů. Tyto zákroky se provádí v lokální anestézi a v praxi plastických chirurgů je jich stále více.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×