Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co na fotce jídla nepůsobí přitažlivě, působí odpudivě

27. 8. 2013

ondrej_neff.jpg

Ondřej Neff, spisoval nesčetných sci-fi románů, novinář, ale také uznávaný fotograf má velkou slabost pro výtečné jídlo, které nejen rád vychutnává, ale i fotí. Jak nejlépe zachytit pokrmy, aby vypadaly lahodně a aby z nich čtenář nemohl odtrhnout oči? Ondřej Neff se podělil o tipy a triky, jak dosáhnout nejlepších výsledků. Pokud se chcete učit přímo od mistra, vyfoťte jídlo, které jste ochutnali, nebo které máte rádi, a pochlubte s nimi na www.facebook.com/TelevizeSpektrum. Vaše fotka bude součástí pokusu o rekord ve vytvoření největší fotokoláže s prázdninovou tématikou. Vítěz bude mít možnost zúčastnit se fotografické dílny s Ondřejem Neffem.
Cílem fotografie je samozřejmě zachytit to, co je k snědku a výsledkem má být fotka, která má vyvolat libý chutný pocit. Vše začíná už správným výběrem objektu. Fotografie je nelítostná a často odhalí to, čeho si předtím nevšimneme. Je tedy třeba vybírat nejlepší kusy, ať jde o ovoce, pečivo nebo uzeniny. Nad zvadlým listem přimhouříme oko, ale na fotografii bude vypadat odpudivě. To je bohužel smutná pravda: co na fotce jídla nepůsobí přitažlivě, působí odpudivě. Neexistuje tam střední cesta. Vizáž jídla však nemusí řešit Adama Richman, hvězda pořadu Vášnivý jedlík (vysílá Spektrum), v jeho případě jde spíše o kvantitu než o kvalitu. Ale i jeho pojetí jídla má jistě své kouzlo.
Osvětlení
Osvětlení hraje taktéž esenciální roli. Fotografiím jídla zpravidla nesvědčí hluboké stíny, proto by světlo mělo být tedy měkké a rovnoměrné. Výhodné bývá přirozené denní světlo, ale rozhodně nikoli přímé světlo sluneční. Umělé světlo jde dobře změkčit modifikátory, tedy odraznými deskami, softboxem nebo deštníky. Velký pozor si musíme dát i na barevnou teplotu světla, protože velmi záleží na přirozenosti barev objektu. Té dosáhneme správným nastavením barevné teploty. V tomto oboru je fotografování přes tabulku střední šedé doslova nutnost. Ani mixování světel nevypadá dobře. Dopadající denní světlo doplněné žárovkovým světlem může působit velmi nepříjemně.

neff---chrest.jpg

Dekorace
Při aranžmá pokrmů platí, že méně je více. Důležitý je objekt sám osobě. Měl by být umístěn v prostředí, které s ním nějak souvisí a musí se vyjímat. Objekt může být doplněn něčím, co s konkrétním objektem souvisí. Například k asijské tématice se hodí hůlky.
Správný aparát
Pro vážnou práci potřebujeme odpovídající zařízení, a tak je potřeba zainvestovat do aparátu. Příliš velká hloubka ostrosti obvykle spíš škodí, než pomáhá. To vede k závěru, že je lépe používat delší ohnisko než kratší a menší clonu než větší. Přimlouval bych se za zrcadlovku a delší ohnisko. Stativ je naprostou nezbytností, bez které profesionální fotografie nelze ani pořídit.

neff---knedliky.jpg

Vize a příprava
Ze všeho, co bylo řečeno, plyne, že je třeba postupovat s rozmyslem. Záměr a představa by měly předcházet samotnému fotografování. Na počátku všeho by měla být vize, jak nejlépe a nejnázorněji předmět představit. Pečlivá rozvaha a příprava pak vede k rychlé práci. Například fotíme talíř s jídlem a teprve pak si všimneme, že na čepeli jídelního nože jsou skvrny.
Začneme ho leštit, ale co se nestane. Omáčka nám mezitím vystydne a zatáhne se. Ano, při fotografování jídla je leckdy třeba rychlé práce. Vše musí budit dojem čerstvosti a tomu jsou ostatní kroky podřízené.
Co dodat? Je třeba zkoušet a experimentovat a kdo vytrvá, dobere se dobrých výsledků. A navíc se dobře nají, k čemuž přeji dobrou chuť.

Foto: Vít Mádr

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×