Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bosou nohou ke zdraví

stoneboard-polodrahokamy4.jpgReflexologická deska vypadá na první pohled jako vrstva obyčejných kamínků, nepravidelně rozházených po desce. V designu z přírodních materiálů se ovšem skrývají opravdu bohaté léčebné účinky. A ještě navíc to hezky vypadá.

Nápad stimulace tlakových bodů na nohách je vlastně návratem do minulosti, a není to vůbec český nápad. Akupresuru uznávají dnes všichni. Na Novém Zélandu najdete věci, na které si můžete stoupnout v každém druhém obchůdku – říkejme tomu třeba tradiční medicína. Německé „Barfusswegy“ pracují na velice podobném principu – procházíte se bosky po chodníku, vytvořeném z přírodních materiálů. Akupresura, čili ovlivňování chování lidského těla pomocí stimulace tlakových bodů, je součástí standardní medicíny už od nepaměti. Stimulace tlakových bodů v oblasti chodidel může ovlivňovat funkci vnitřních orgánů – potažmo celého těla – a zlepšit to, jak se dobře cítíme. Jenže ne každý jezdíme na Nový Zéland na prázdniny a jet do Německa jen kvůli Barfusswegu také není nejpraktičtější.
Co je doma, to se počítá
Moniku Šumavskou-Vojáčkovou napadlo, jak přinést léčebný postup pacientům až domů. Princip vypadá jednoduše, ale není tomu tak: vezmete podkladový materiál, pečlivě vyberete kameny a připevníte je k desce. Kameny musí být nastaveny tak, aby tlaková stimulace chodidel byla účinná a příjemná, musí být dobře připevněny k podložce, a podložka sama musí být dostatečně pružná a odolná.
Myšlenka reflexologické desky byla sama o sobě odvážná – zvláště pokud vezmete do úvahy vrozený skepticismus českého spotřebitele. Na začátku byl nápad: co takhle přivézt kousek krásného nášlapného podkladu k nám? Nápad Moniku absolutně nadchnul. Jedno z nejzásadnějších rozhodnutí znělo: reflexologická deska nebude jen zdravotní pomůcka, ale bude to standardní součást interiéru. „Od začátku bylo jasné, že chci dělat věci, které budou nejen funkční, ale také se budou lidem líbit,“ interpretuje autorka celé ideje a také majitelka firmy, která desky vyrábí.
Jak to funguje?
Když si poprvé stoupnete na desku, rozvine se chemická reakce a vy něco cítíte, nejste si ale jistí tím co to vlastně je. Naprosto běžnou reakcí většiny lidí, kteří se s deskou setkají poprvé, je následující úvaha: to mě má tohle postávání na kamenech opravdu pomoct? „Prostřednictvím nohou získáte informaci, chodíme po betonu asfaltu, používáme boty. Noha obsahuje nervové zakončení a vy vnímáte stabilitu, dotyk,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Havrda, 1. viceprezident České podiatrické společnosti, neurolog a sportovní lékař.
Chodidla jsou propojena prostřednictvím nervových vláken s celým tělem, a jejich stimulací můžeme ovlivnit žaludek, ledviny, srdce… prakticky cokoliv. „Chodidla jsou nejvhodnějším místem reflexologického zásahu. Na chodidlech se promítají reflexní obrazy všech orgánů. Stiskem správného bodu lze pozitivně ovlivnit vnitřní rovnováhu, navodit správnou činnost orgánů, duševní rozpoložení a v neposlední řadě zbavit tělo mnoha škodlivin i ovlivnit mnohé zánětlivé procesy. Nohy jsou jedním ze smyslových orgánů, které informují řídící centrum o nastavení těla, o kvalitě terénu, o nutnosti vynaložení napětí a síly pro zapojení nervově-svalového aparátu s cílem udržení rovnováhy, umožnění pohybu, dále o chladu, teple podloží, nerovnosti, apod. Přestože po nohou neustále šlapeme, patří nohy k nejcitlivějším částem našeho těla,“ popisuje MUDr. Marie Součková, prezidentka České podiatrické společnosti.
Přírodní kámen se nedá nahradit
Kamenům mnozí přisuzují až magické vlastnosti – jejich léčivé účinky jsou ovšem prokazatelné naprosto racionální, což potvrzují i praktičtí odborní lékaři, kteří s deskou často a aktivně pracují. Proč tedy byly zvoleny zrovna kameny a ne třeba dřevo, nebo jiný materiál? „Protože kameny jsou všude. Mají rozmanité tvary a složky, jsou nezničitelné a dobře se dezinfikují,“ uvádí MUDr. Ivan Krupa, který se specializuje na léčení nemocí páteře a pohybového systému. Není to ale jediný důvod – kámen má odlišné fyzikální vlastnosti, je jiný než dřevo nebo tvrzený plast. To potvrzuje také MUDr. Miroslav Havrda, viceprezident České podiatrické společnosti: „Hlavní je teplotní hledisko – kámen se zahřívá jinak, jinak teplo uvolňuje. Navíc kámen je přirozený přírodní materiál, který se neopotřebí.“ V neposlední řadě je zde také estetické hledisko: „Deska není jen léčebná pomůcka – je to designový doplněk vašeho interiéru. I estetické vlastnosti jsou důležité – když se obklopíte hezkými věcmi, má to na vás zaručeně blahodárný vliv,“ usmívá se Mgr. Dagmar Hasíková, marketingová manažerka společnosti Stříbrný doktor, která desku nabízí. “Zákazníkům nabízíme varianty s broušeným mramorem, říčním kamenem, s polodrahokamy – například provedení s růženínem je opravdu překrásné.”
Designový lék pro každého? Skoro.
Působením tlaku nohou na podložku dochází k stimulaci nejen nervového systému, ale i k aktivaci vylučování všeho, co organismus nepotřebuje. Přešlapováním na desce se aktivuje krevní oběh, což vede k jeho normalizaci a celkovému oživení. Do chodidel směřují nervová zakončení doslova a do písmene všech orgánů v lidském těle. Vhodnou aplikací desky je tedy možno ovlivnit prakticky cokoliv – podle MUDr. Marie Součkové pomáhá používání desky nejen při poruchách klenby a bolesti nohou nebo páteře, ale pomáhá též při bolestech hlavy, bronchitidě, syndromu chladných nohou.

stoneboard-polodrahokamy5.jpg

Je také vhodná pro děti s funkční poruchou nohou, vadným držením těla. Vede také k uvolnění a regeneraci kloubů celého těla. „Děje se tak působením přes akupunkturní body, obdobně jako v klasickém Kneippově chodníku s kameny, ale v tomto případě se ovšem jedná o suchou variantu,“ dodává Součková, která si pochvaluje také imitaci chůze po nerovném terénu v domácím prostředí. Existují ale samozřejmě také kontraindikace – desku by neměly používat osoby po transplantaci orgánů, u kterých se neprovádí ani reflexní masáž. Podle MUDr. Havrdy je také problematické používání u diabetiků či u osob s poškozením plosek nohou. „Ostatní lidé ji mohou ale v klidu používat, pro 98 procent pacientů je to příjemná záležitost,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Havrda.
A vyplatí se to? Pokud se máte rádi – ano.
Na první pohled se spoustě lidem zdá deska relativně nákladná. Jenomže záleží na úhlu pohledu. Zkusme počítat: jestliže si vezmeme náklady na desku např. na pouhé 2 roky a pokud ji bude užívat čtyřčlenná rodina, pak se pohybujeme v nákladech cca 1,60 Kč na den a osobu. „Navíc kameny se přešlapováním nezničí, dezinfekční prostředky desce nevadí, takže rozhodně vám vydrží daleko déle,“ přidává poznatky MUDr. Marie Součková. Nicméně bavíme se zde o tom nejcennějším, co mají lidé k dispozici – a to je vlastní zdraví. A investice do zdraví se vždy vrátí.
Jiřina Onderková trpěla dlouhodobými migrénami a obezitou. „Deska na mě působí jako droga,“ směje se dnes štíhlá blondýnka, která nosí šaty o tři velikosti menší než před rokem a dnes si vesele užívá života, stejně jako fotbalista Kamil Hloušek: „V zápase mě soupeřův obránce složil nechutnou kosou zezadu, doktor mi řekl, že budu dva měsíce mimo hru. S deskou jsem to zvládl za tři týdny.“ Deska je prostě in.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×