Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anonymní testování mužské plodnosti

8. 6. 2011

Problémy s otěhotněním trápí v současné době stále více párů po celém světě. Statistiky dokazují, že neplodností trpí muži zhruba stejně často jako ženy. V poslední době se zdá, že mužská neplodnost dokonce začíná převažovat. Jednoduchou možností, jak snadno ověřit mužskou plodnost, je vyšetření spermiogramu.

 
Centrum reprodukční medicíny GEST nabízí po celý červen v rámci „Měsíce reprodukčního zdraví“ vyšetření spermatu zdarma.
 
Mějte jistotu
Výrazně negativní vliv na vývoj spermií má současný životní styl plný stresu. Svou roli samozřejmě hraje i zhoršující se životní prostředí či špatné návyky. Kromě těchto faktorů, úrazů či vrozených vad, mohou však mužskou plodnost ovlivnit i některé, na první pohled neškodné skutečnosti – může se jednat o specifický druh sportu, ale například i těsné oblečení.
 
Na co si dát pozor?
 
Kouření
- snižuje plodnost. Opuštění tohoto zlozvyku nebo i omezení počtu vykouřených cigaret může mít překvapivě pozitivní efekt.
 
Nevhodné sporty
Mezi nevhodné sporty patří například extrémní posilování či samotné vzpírání, obzvláště při užití některých přípravků podporujících růst svalové hmoty. Vhodné nejsou ani dlouhé jízdy na kole.
 
Horko
Potenciálně škodí vše, co genitálie dlouhodobě prohřívá – například delší a častý pobyt v sauně. Lepší než horká vana je sprcha, v ideálním případě alespoň na krátko studená. Může vadit i dlouhé sezení v autě nebo těsný oděv. Muži by si také měli dát pozor na používání notebooků na klíně bez speciální podložky.
 
Doporučuje se vyvážená strava s dostatečným přísunem stopových prvků a vitaminů, pomoci může i užívání multivitaminových tabletek.
 
Reprodukční medicína naštěstí v současné době dokáže pomoci většině pacientů i s těžkou poruchou plodnosti. Je však zapotřebí vše začít řešit včas.
 
Ať už muži řeší problémy s otěhotněním společně se svou partnerkou nebo jsou pouze sami zvědaví, zda jsou zcela zdraví, není od věci, nechat si pro jistotu přezkoušet kvalitu spermií. V případě podezření na neplodnost páru by toto vyšetření, vzhledem k jeho nenáročnosti, mělo být tím prvním krokem.
 
V rámci Měsíce reprodukčního zdraví nabízí Centrum reprodukční medicíny GEST již desátým rokem anonymní vyšetření zdarma v průběhu celého měsíce června.
„Testování probíhá zcela anonymně, stačí se telefonicky objednat a před vyšetřením dodržet minimálně třídenní sexuální půst. Při odchodu z vyšetření dostane pacient přiděleno číslo, pod kterým bude vzorek nadále anonymně zpracováván a evidován. Výsledek je znám již za několik hodin. Za jistotu a klid toto krátké vyšetření rozhodně stojí. “, říká vedoucí lékař Jan Šulc.
 
Červen – Měsíc reprodukčního zdraví
Před 9 lety vyhlásila americká nezisková organizace AFA (American Fertility Association) červen Měsícem reprodukčního zdraví (WIM = World Infertility Month). Tato akce našla širokou odezvu po celém světě.
Cílem této celosvětové kampaně je podpořit snahy milionů nedobrovolně bezdětných párů, informovat o problematice neplodnosti veřejnost a vytvářet podmínky pro lepší možnosti řešení této složité životní situace.
 
Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP dala podnět ke vzniku Národního dne neplodnosti, připadajícího na 6. červen. Tento den je zasvěcen projektům, jejichž cílem je pomoci neplodným párům i zvýšit informovanost mezi odborníky jiných specializací. Někdy se hovoří o dni (měsíci) neplodnosti, jindy o dni (měsíci) reprodukčního zdraví.
 
Více informací na www.gest.cz
 
 
MUDr. Jan Šulc
I. a II. atestace v oboru gynekologie a porodnictví. Pracoval na I. gynekologicko-porodnické klinice v Praze. Specializuje se na gynekologickou endokrinologii, především na problematiku přechodu a na léčbu neplodnosti, věnuje se péči o těhotné.
 
O Centru reprodukční medicíny GEST
Centrum reprodukční medicíny GEST patří mezi renomovaná soukromá pracoviště v Praze. Pod jednou střechou je zde soustředěna IVF laboratoř, gynekologické ordinace i zákrokový sál. Pacienti se dočkají nejen špičkové lékařské péče, ale také citlivého, diskrétního a individuálního přístupu. Více na www.gest.cz.
Na FACEBOOK stránkách http://www.facebook.com/vsechnamiminka naleznete vedle novinek z oblasti reprodukční medicíny především odpočinkové fotografie, videa a odkazy.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×