Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radůzy čokoládový dort krok za krokem

28. 12. 2006

Obrazek

SUROVINY NA KORPUS: 6 vajec, 20dkg cukru krystal, 20dkg pol. mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce vody, 1 prášek do pečiva

SUROVINY NA KRÉM: 0,5 litru mléka, 20 dkg cukru, 2 vanilkové pudinky, 1 máslo, 1 Hera, rum

POSTUP:

Večer před tím, než budeme péci dort, si uvaříme puding z výše uvedených surovin a vyndáme si z ledničky máslo a Heru. To nám zaručí, že puding a tuky budou mít druhý den stejnou teplotu a krém se nesrazí!!!! Takže puding i tuky nechte při pokojové teplotě přes noc.

Korpus: Do mísy si dáme cukr, žloutky a vyšleháme je do pěny. Mouku a prášek do pečiva smícháme, bílky vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh. Do žloutkové pěny přidáme vodu, zamícháme, přisypeme mouku s práškem do pečiva, opatrně trochu zamícháme a přidáme sníh z bílků. Mícháme jen krátce, jen dokud se těsto nepromísí. Nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a dáme péct. Pečeme necelou hodinku při teplotě 150 °C

Krém: Puding trochu rozšleháme, aby v něm nebyly kousky. Pak po kouskách přidáme máslo a Heru. Šleháme tak dlouho, až máme vyšlehaný lehký skoro bílý krém. Než došleháme přilijeme trochu rumu!!

Tak a začínáme se zdobením!!

Nejdříve musíme dort „sesadit“. Rozřízneme ho 2x podélně. Každou placku trochu postříkáme rumem a potřeme rybízovou marmeládou a krémem. Sesadíme takhle každý plát, až ten poslední už nebudeme mazat marmeládou ani krémem a vznikne nám tohle: 

Obrazek

Pak obmažeme strany a nakonec vrch dortíku a vznikne tohle:

Obrazek

Dáme si rozehřát čokoládu na vaření. POZOR! Jen do vodní lázně a nesmí do ní přijít ani kapička vody! (Pokud se dostane voda do čokolády, čokoláda zhoustne a už s ní nic neuděláte.) Po rozehřátí jí trochu rozředíme 100% tukem. Polijeme dort a vznikne tohle:

Obrazek

Obrazek

Pak si dáme do zdobícího sáčku malou úzkou trubičku a naplníme světlým krémem. Na dortu si naznačíme obloučky, třeba skleničkou, pomazanou trochou krému – takhle:

Obrazek

Poté do vyznačených obloučků uděláme tohle: 

Obrazek

A tohle:

Obrazek

Pak si v sáčku vyměníme trubičku za řezanou a krouživými pohyby uděláme tohle:

Obrazek

Obrazek

Pak ozdobíme spodní okraj dortu a ve středu si naznačíme, kam přijdou květiny, a vznikne tohle:

Obrazek

A tohle je konec!!! 

Obrazek

Obrazek

PŘEJI VÁM HODNĚ ÚSPĚCHŮ A DOBROU CHUŤ!!!!!

Autor: Radka Znorová (c)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

čokoláda a krém

(Hank, 27. 9. 2007 17:39)

Chtěla bych se zeptat jak udělat čokoládu aby byla akorát tuhá a hezky se rozlila po dortu. Já když jí dám na ztuhlý krém tak mi tuhne hrozně rychle a pomalu jí nestačím ani rozetřít, mám tam hrozné hrbolky, vůbec to není hladké. Krém jsme mi tentokrát už docela povedl, nesrazil se když jsem ho smíchala s máslem ale po chvíli už nebyl tak hladký, když jsem zdobila vršek dortu už byl zase sražený. Co s tím? Hanka

Pro Adrianu

(Ludmila, 11. 4. 2007 22:10)

Na přendávání dortu používám 2 špachtle.Je to nářadí,které patří spíše manželovi do dílny.Já se bez nich v kuchyni už moc roků neobejdu.Když kov trochu zajde,měním je za nové.
Vyzkoušejte,dort Vám nepraskne.Přeji hodně štěstí.

Ach jo

(Ester, 24. 2. 2007 10:31)

Na tom obrázku to vypadá tak jednoduše,ale jak to udělat,aby se nerozpustil krém?Mám takovej pocit,že tu buchtu snad musím dát zmrazit,aby vydžel.Nebo je v tom ještě jinej fígl?

RE: adriana

(Radůza, 3. 2. 2007 21:52)

Než začneme dort polévat připravíme si tác na kterém budeme dort podávat. Dort poléváme dostatečným množstvím čokolády, (dort musí být hodně ztuhlý.) Lijeme přesně doprostřed dortu tak, aby se čokoláda rozlévala stejnoměrně do všech stran. Poté dlouhým hladkým nožem čokoládu uhladíme. Nepolitá místa na stranách polijeme tak, že čokoládu, která stekla pomocí nože jakoby "vyhrneme" směrem nahoru na nepolité místo. Chvilku počkáme, aby steklo přebytečné množství čokolády a ještě neztuhlý dort přeneseme na tác . Pak necháme ztuhnout a zdobíme. ;o) Snad je to alespoň trochu srozumitelné ;o)

čokoláda

(adriana, 3. 2. 2007 20:08)

ako dáme čokoládu na boky torty, mne sa to nikdy nepodarí,
a keď tortu prekladám, väčšinou mi praskne

čokoláda

(adriana, 3. 2. 2007 20:08)

ako dáme čokoládu na boky torty, mne sa to nikdy nepodarí,
a keď tortu prekladám, väčšinou mi praskne



 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×