Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na Ladislava Smoljaka a Divadlo Járy Cimrmana ve fotografiích!

28. 9. 2010
Když na začátku letošního léta podlehl dlouhodobé nemoci herec, scénárista a režisér Ladislav Smoljak, všichni si byli vědomi toho, jak velká je to ztráta. Paradoxem je, že na jevišti Divadla Járy Cimrmana se Ladislav Smoljak objevil naposledy koncem května v „Českém nebi“ - a pak se tam sám zanedlouho odebral.
 
Nakladatelství Fragment ve spolupráci s jeho hereckými kolegy připravilo fotografickou publikaci jako vzpomínku na Ladislava Smoljaka a jeho dlouholeté působení v Divadle Járy Cimrmana. Předmluvu do knihy napsal jeho přítel a kolega Zdeněk Svěrák.
 
Ladislav Smoljak byl v roce 1966 jedním ze spoluzakladatelů známého Divadla Járy Cimrmana. Společně se  Zdeňkem  Svěrákem  napsali pro toto divadlo celou řadu her o českém fiktivním géniovi Járovi Cimrmanovi. Byli rovněž autory několika celovečerních filmů. K divadlu a filmu se Ladislav Smoljak dostal i navzdory tomu, že nebyl přijat na divadelní režii na DAMU. Vystudoval matematiku a fyziku a živil se jako středoškolský učitel. V 60. letech se stal redaktorem Mladého světa, kde se podílel na vzniku ankety Zlatý slavík. Později přešel do nakladatelství Mladá fronta. Teprve v 70. letech začal pracovat jako scenárista Filmového studia Barrandov.
 
Ladislav Smoljak zůstane pro všechny již navždy synonymem pro úsměv, smích a dobrou náladu!
 
Slavnostní křest knihy „Ladislav Smoljak hrající, bdící“ se uskuteční ve středu 13. října 2010 od 15 hodin v Paláci knih LUXOR (1. patro) za účasti Zdeňka Svěráka a ostatních členů Divadla Járy Cimrmana.
 
 
ObrazekAnotace:
Ladislav Smoljak
*9. prosince 1931, † 6. června 2010
Učitel, redaktor, scenárista, herec a režisér.
V roce 1966 stál společně s Jiřím Šebánkem, Zdeňkem Svěrákem a Miloněm Čepelkou
u kolébky Divadla Járy Cimrmana.
Je spoluautorem a režisérem všech jeho15 her a seminářů, které má toto divadlo na repertoáru přes 40 let.
Kniha je obrazovou vzpomínkou přátel
z Divadla Járy Cimrmana na jeho nezapomenutelné role i na chvíle strávené
s tímto vzácným člověkem mimo divadelní prkna.
 
 

Formát 210x210 mm, váz., 64 str., 179 Kč

Obrazek

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×