Jdi na obsah Jdi na menu
 


ROSAMUNDE PILCHER – HLEDAČI MUŠLÍ

22. 8. 2009

Obrazek

Hlavní hrdinka románu Penelopa Keelingová stojí na prahu stáří a ohlíží se za svým bohatým a pestrým životem. Vzpomíná na krásné dětství v Londýně a Cornwallu, na nešťastné válečné manželství s člověkem, s kterým si už za pár týdnů po svatbě přestala rozumět, na krátký čas strávený s mužem, jehož opravdu milovala a s nímž spojovala svou budoucnost. Řeší také vztah k dospělým dětem, které vyznávají jiné životní hodnoty než ona a snaží se s ní manipulovat.
 
Tento příběh neobyčejné ženy je zároveň velká rodinná sága, sledující osudy čtyř generací téměř od začátku dvacátého století až po současnost. Především je to však oslava života, který se nedá spoutat řádem a konvencemi. Přestože se Penelopin největší sen nikdy nenaplnil, její život je triumfem lásky, laskavosti a odvahy, díky nimž člověk dokáže překonat i ty nejtěžší rány osudu.
 
Euromedia Group k.s., Ikar
 
Ukázka:
"Co budeme dělat?"
"Milovat se."
"Už nechci zpátky. Nechci pokračovat v tom dřívějším životě."
"To ani není možné."
"A přece musíme. Před skutečností neutečeme. Chtěla bych zítra a pozítří i všechny další dny vědět, že můžu být každou hodinu s tebou."
"Taky bych to chtěl." Znělo to smutně. "Ale nejde to."
"Tahle válka. Jak já ji nenávidím."
"Možná bychom jí měli být vděční, protože nás svedla dohromady."
"Ach ne. Poznali bychom se i bez ní. Nějak. Stálo to ve hvězdách. Ten den, kdy jsem se narodila, přitiskl nějaký nebeský úředník na tebe razítko s velikými písmeny: TENTO MUŽ PATŘÍ PENELOPĚ STERNOVÉ."
 
Autorka:
ROSAMUNDE PILCHER se narodila v roce 1924 v Cornwallu, pracovala na ministerstvu zahraničí a během druhé světové války u pomocného ženského sboru královského námořnictva. Na konci války se provdala a s manželem se přestěhovala do Skotska. Má čtyři děti a osm vnuků. Píše od svých patnácti let a kromě dvanácti románů vydala také množství povídek a divadelní hru. Největší úspěch jí přinesl román Hledači mušlí, který se dlouho držel na americkém žebříčku bestsellerů a kterého se prodalo na celém světě šest milionů výtisků. Vznikl podle něj nejen televizní film, který vyhrál cenu Emmy, ale i divadelní hra, jež v současné době slaví úspěch v Británii.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×