Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poštulka Vladimír - Labužníkovy historky

20. 2. 2011

34345-labuznikovi-historky.jpg

Dnes se v kuchařských knihách setkáváme s originálními názvy receptů jako gazpacho, bouillabaisse, aglio olio peperoncino, creme Chantilly, currywurst nebo carpaccio. Ovšem kdo z nás ví, kdy, kde a jak tato jídla vznikla? Byla to náhoda nebo dokonalé umění kuchaře? A proč se k některým jídlům hlásí více autorů a mají mnoho variant?
Vladimír Poštulka vyhledává labužnické historky všude, v literatuře i ve vzpomínkách pamětníků. Střádá je a opatruje jako vzácné doklady o tom, že jídlo a pití je nedílnou součástí kultury. Mnohé populární pokrmy – palačinky, bliny s kaviárem, imam bajildi, svíčková Stroganoff nebo omáčka Béchamel –  mají své velice zajímavé příběhy a stojí za to je znát. Měli bychom přece vědět, co jíme.
 
Vydala Euromedia Group k.s., Ikar
 
Autor:
Vladimír Poštulka (1943) po maturitě vykonával mnohé profese typu natěrač či stavební dělník. Pak vystudoval FAMU a vstoupil na uměleckou dráhu. Proslul jako textař asi 500 písní (Sladké mámení, Veď mě dál cesto má, Bludička Julie, Nedělní ráno), scenárista filmových a televizních her (Všechno nebo nic, Báječné ženy na létajících strojích) nebo muzikálů (Děti noci, Tři mušketýři). Stál u zrodu časopisů Story a Xantypa. Byl šéfredaktorem a spolumajitelem prvního českého časopisu o vaření Labužník. Vydal knihy 100 nejslavnějších receptů světa, Labužníkův lexikon, Jak hubne labužník. Od roku 2006 hodnotí české restaurace pro prestižní německý magazín Der Feinschmecker.
 
Koupíte v každém dobrém knihkupectví a na www.knizniweb.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×