Jdi na obsah Jdi na menu
 


Iveta Kollertová – Svlečená do naha

12. 8. 2010

Obrazek

V autentickém životním příběhu sledujeme desetiletý zápas těžce zkoušené ženy o život a elementární lidskou důstojnost, a to v situaci, kdy ji lékaři, společnost i manžel už odepsali.
 
Příznaky závažné nemoci se u Ivety Kollertové začaly projevovat v šestatřiceti letech. V té době byli ona i její manžel bez zaměstnání a téměr v bezdomoví se starali o dvě děti, přičemž svým zdravotním problémům zprvu nevěnovala pozornost. Trvalo delší dobu, než lékaři vyřkli ortel: rakovina vnitřních orgánů ve velmi pokročilém stadiu, vyhlídky na další život mizivé. Iveta leží několik let takřka sama v bytě, nepohyblivá, s rozpadávající se tělesnou schránkou, až si jednoho dne řekne, že to nevzdá a rozhodne se něco změnit, rozhodne se pro život...
 

Autorčino vyprávění, proložené jejími básněmi a dopisy s přáteli, vzniklo ve spolupráci se spisovatelkou Blankou Kubešovou, která patří k několika málo lidem, kteří Ivetě dokázali nabídnout pomocnou ruku a zasadit se za její práva u příslušných úřadů a institucí. Kniha je také svědectvím o selhávání sociálního systému v naší zemi i poděkováním těm, kteří se nezištně zasloužili o to, aby se Ivetin život stal snesitelným.

O autorce:
Iveta Kollertová (nar. 1963) celý život žije v Litvínově. Vyrůstala zde, provdala se, vychovávala děti a pracovala v Chemických závodech jako dělnice. Ve svých šestatřiceti letech, poté, co byla propuštěna ze skladu azbestu, onemocněla rakovinou močového a pohlavního ústrojí. Tato nemoc změnila nejen její tělo, ale zejména pohled na život jako takový. Ze svých zážitků s lékaři, nemocnicemi a posléze několikaletým osaměním na lůžku se vypsala v knize, kterou držíte v rukou. Iveta Kollertová nalezla novou vůli a sílu k životu, a v současné době se mj. věnuje psaní básní a povídek, které publikuje na svém blogu.
 
 
 
 
Vydalo nakladatelství Eroika, s. r. o.,


Obrazek

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×