Jdi na obsah Jdi na menu
 


Irena Štěpánová – Teréza Nováková

3. 4. 2009

Obrazek

Jméno Teréza Nováková je známé přinejmenším z hodin české literatury z 19. a začátku 20. století. Jako autorka se řadí mezi spisovatele realistické prózy, ale co ještě? Na to se snaží odpovědět tato kniha. Představuje ženu nepokojného ducha a temperamentu, dceru, milenku, manželku a matku, ženu umělkyni, novinářku, badatelku v oblasti lidové kultury a bojovnici za ženskou rovnoprávnost.

Prožila nikterak dlouhý život s takovým naplněním, jaké se podaří málokomu. Zažila závratnou lásku i bezútěšnou bolest, tvůrčí hledání, uspokojení i zklamání, uznání i nepochopení, ale také nejvšednější práci ženy v domácnosti. Nikdy se nepřestala zajímat o dobové dění, o kulturu, umění a politiku, a pokud mohla, vyjadřovala své názory veřejně. Vlivem manžela, především však z vlastního přesvědčení, se rozhodla – ač byla po obou rodičích německého původu – stát se Češkou. Vystupovala důsledně jako reprezentantka češství, vědoma si i jeho slabých stránek. Byla to pozoruhodná žena a žila v zajímavé době, zhruba orámované na jedné straně oslavami k položení základních kamenů k Národnímu divadlu a na druhé bojem za volební právo žen.

 
199 Kč | vázaná s přebalem | 200 stran + 8 stran příloh | 155 x 235 mm
 

Křest knihy se uskuteční 3. června 2009 od 16 hodin v Americkém klubu dam, Náprstkovo muzeum, Betlémské náměstí 1, Praha 1.

Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta a. s.
www.bookcafe.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

to je co

(tereza novakova, 17. 11. 2009 18:23)

mam pro vas novinku ja jsem tereza novakova je mi 9let to koukate co az budu velka chcu bit spisovatelkou kdiz to nepochite odepistemi na e-mal 2000tereza@sezna.cz

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×