Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ian Baxter - Německá obrana Východního Pruska, Pomořan a Gdaňska 1944–1945

nepojmenovany-5.jpg

Unikátní fotopublikace o zapomenutých bojích na východní
 
V letech 1944–1945 byly zbytky kdysi pyšných Hitlerových armád během dlouhého a trpkého tažení vytlačeny z pobaltských států a vedly opotřebovávací boje proti mnohem silnějšímu nepříteli v marné snaze vyhnout se naprosté katastrofě. Zkušený britský vojenský historik Ian Baxter s použitím rozsáhlého výběru dosud nepublikovaných německých a sovětských dobových fotografií doprovázených zasvěceným komentářem seznamuje čtenáře s málo známými bitvami, které německá armáda a Waffen-SS svedly ve Východním Prusku, Pomořansku a západopruském městě Gdaňsk s cílem udržet dobyté polské území a odvrátit blížící se porážku třetí říše. Zoufalé odhodlání německých vojáku při tom posilovalo vědomí, že Rudá armáda přinášela strašlivou odplatu za zločiny spáchané Německem na okupovaných územích. Tato tragická kapitola druhé světové války se navíc nedotkla jen příslušníků německých ozbrojených sil. Ze zničených vesnic a měst před příchodem rudoarmějců propukl masový exodus civilistů z řad etnických Němců, pokoušejících se často uprostřed bojů zachránit útěkem na západ. České vydání v překladu Tomáše Jakla z Vojenského historického ústavu Praha doplňují unikátní fotografie z Fotoarchivu Vojenského ústředního archivu – Vojenského historického archivu a Národního archivu v Praze.
 
 
IAN BAXTER se specializuje na vojenskou historii Německa ve dvacátém století. Napsal více než třicet knih, z nichž česky vyšly tituly Německá obrněná vozidla ve 2. Světové válce: neznámé fotografie 1939–1945, Velitel Osvětimi, Východní fronta: tajné archivy SS či Západní fronta: z tajných archivů SS. Dále publikoval přes sto článků ve známých vojenskohistorických časopisech. Žije v Essexu se ženou Michelle a synem Felixem.
 
299 Kč | vázaná bez přebalu | 120 stran | 210 x 297 mm
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×