Jdi na obsah Jdi na menu
 


Emily Gunnisová - Nechtěné

1.jpg

PŘEČTĚTE SI JEJÍ DOPIS. PAMATUJTE SI JEJÍ PŘÍBĚH…

Temné dědictví Magdaleniných prádelen skryté v dávném dopise…

Dopis, který nachází novinářka Samantha v domě své babičky, otevře Pandořinu skříňku tajemství a lží a dotkne se její vlastní rodiny víc, než by kdy čekala.

Nezletilou těhotnou Ivy rodina v zimě roku 1956 posílá do Domova svaté Markéty, útočiště svobodných matek na jihu Anglie provozovaného řádovými sestrami, aby zde porodila. Její dcerka je hned po narození předána k adopci. Ivy však Domov nikdy neopustí. O šedesát let později narazí novinářka Sam na svazek dopisů, v nichž Ivy žádá svého milence, aby jí pomohl ze svaté Markéty uniknout. S tím, jak Sam postupně z útržků skládá dohromady tragický příběh Ivy, vyplouvají na povrch strašlivá tajemství z minulosti Domova svaté Markéty. Co se stalo s Ivy, její dcerkou a stovkami dalších zde narozených dětí? Co spojuje množství tajemných náhlých úmrtí v okolí? A proč ti, kdo v Domově pracovali, mají nemalý zájem na tom, aby pravda nikdy nespatřila světlo světa?

Sam odhaluje hrozivé lži, které jako pavučina obklopují Domov svaté Markéty, a během svého pátrání překvapivě nahlédne i hluboko do vlastní rodinné historie. Najednou je postavena před nepříjemnou pravdu o sobě.

Emily Gunnisová jako rozená vypravěčka buduje příběh, jehož neuvěřitelnou zápletku založenou na historické skutečnosti, i svižně ubíhající děj, ocení především čtenáři románů Kate Mortonové. Příběh odkazuje na problematickou historii tzv. Magdaleniných prádelen, církevních útulků pro padlé ženy, zakládaných od poloviny 19. století ve Spojeném království a Irsku. Postupně se tam ale dostávaly i svobodné matky nebo zneužívané a problémové dívky – často nedobrovolně a na žádost vlastní rodiny. Některé tu strávily rok, jiné zde zůstaly uvězněné do konce života. Poslední Magdalenina prádelna byla uzavřena v roce 1996.

„Nechtěné jsou žhavý debut roku 2018…, román kombinující tajemnou a napínavou zápletku se silným emociálním jádrem… Poutavý, uchvacující, neuvěřitelně čtivý, srdceryvný. Jakmile jednou uslyšíte tento příběh, už nikdy na Nechtěné nezapomenete.“

- Headline.co.uk

Formát 129 x 206 mm, vázaná s přebalem
Překlad: Veronika Kratochvílová
288 stran, cena 299 Kč

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×